Τουρκια: Προειδοποιηση απο καθηγητη περιβαλλοντος για τη «θαλασσια βλεννα» στη θαλασσα του Μαρμαρα

Μουσταφά Οζτούρκ: «Προχωρήστε τις προηγμένες εγκαταστάσεις, σώστε τον Μαρμαρά»

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικός Μηχανικός Μουσταφά Οζτούρκ δήλωσε ότι η θάλασσα του Μαρμαρά προειδοποίησε ότι «πεθαίνω, είμαι μολυσμένη» με θαλάσσια βλέννα και φύκια.

Πρόσφατα, πολλά σημεία του Μαρμαρά καλύπτονται με ένα στρώμα που σχηματίζεται από θαλάσσια βλέννα.

Ο Οζτούρκ, ο οποίος μίλησε με τον Αϊσέλ Αλπ από τη Χουριγιέτ, δήλωσε πως «εάν η βλέννα παραμένει και τον Ιούνιο, αυτό σημαίνει ότι παραμένει η υπερβολική ρύπανση. Μια δεύτερη ρύπανση θα ακολουθήσει καθώς εξαιρετικά πυκνά φύκια θα σχηματιστούν στις παραλίες. Ας μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον και αμέσως ο καθένας να βρει μια λύση».

 Ο Οζτούρκ, δήλωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους επειγόντως για την ευαίσθητη περιοχή και έκανε λόγο για ορισμένα μέρη όπου η επιβάρυνση από τη ρύπανση είναι πολύ υψηλή. Ο ίδιος δήλωσε πως «όλες οι παραλίες της περιοχής Τεκίρνταγ θα πρέπει να χαρακτηριστούν ευαίσθητη περιοχή και προηγμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, ιδίως της βιομηχανίας, θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία. Εδώ υπάρχει ρύπανση που προκαλείται από μονάδες επεξεργασίας δέρματος, την κλωστοϋφαντουργία, τη χημική βιομηχανία, τη βιομηχανία μετάλλων και στο Μπαντίρμα από το εργοστάσιο λιπασμάτων. Μεταξύ Γιαλόβα και Κοτζάελι τα δημοτικά λύματα δεν επεξεργάζονται σε προηγμένες εγκαταστάσεις, υπάρχουν ναυπηγεία και μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή αυτή. Όλες οι παραλίες θα πρέπει να δηλώνονται ευαίσθητες περιοχές στο Μαρμαρά εκτός από το Τσανάκκαλε. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας θα πρέπει ενεργοποιηθεί, οι δήμοι, οι βιομήχανοι θα πρέπει να εφαρμόζουν προηγμένη επεξεργασία στα απόβλητά τους. Με τα απόβλητα αζώτου και φωσφόρου που απελευθερώνονται, η θάλασσα του Μαρμαρά πεθαίνει. Προχωρήστε τις προηγμένες εγκαταστάσεις, σώστε το Μαρμαρά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.