Τουρκια: Παραγει παπουτσια με ξυλινα καρφια για 45 χρονια

Συνεχίζει την «παράδοση» έτσι ώστε να μην χάνεται

Ο Μιτχάτ Οζτζάν, εργάζεται ως υποδηματοποιός στη Σαμψούντα και για 45 χρόνια παράγει παπούτσια με ξύλινο καρφί, το οποίο έμαθε από τον εργοδότη του όταν ήταν μικρός.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα παπούτσια που παράγονται με ξύλινα καρφιά ήταν σε μεγάλη ζήτηση όμως πλέον δεν παράγονται πολύ λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Όπως σημειώνει, παράγει επίσης τα ξύλινα καρφιά που χρησιμοποιεί για τη διαδικασία κατασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο η παραγωγή παπουτσιών με την χρήση ξύλινων καρφιών βρίσκεται σήμερα υπό εξαφάνιση. «Το παπούτσι, κατασκευασμένο με ξύλινα καρφιά, αποτελείται από ένα κομμάτι δέρματος. Δεν γνωρίζουν πολλοί για το συγκεκριμένο παπούτσι αυτή τη στιγμή. Το κάνουμε σύμφωνα με τη ζήτηση των πελατών, έτσι ώστε το επάγγελμά μας να μην χάνεται. Η παραγωγή παπουτσιών με τον παλιό τρόπο συνεχίζεται, αλλά υπάρχουν λίγοι καταναλωτές».

«Η νέα γενιά υποδηματοποιών δεν γνωρίζει τα ξύλινα καρφιά»

Εξήγησε πως το χαρακτηριστικό τακούνι της περιοχής Τσαρσάμπα, το οποίο έχει σχήμα αυγού έχει χρήστες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Κατασκευάζουμε τα παπούτσια με τα χέρια μας. Κατά την κατασκευή των παπουτσιών, χρησιμοποιούμε δέρμα βοδιού. Δίνουμε σχήμα αυγού στη μύτη και στο τακούνι, χρησιμεύει επίσης ως παντόφλα. Αυτό το παπούτσι είναι ένας τύπος παπουτσιών χαρακτηριστικό της περιοχής Τσαρσάμπα. Για πολλά χρόνια, οι παλιοί εργοδότες μας δίδαξαν πώς να φτιάχνουμε ξύλινα καρφιά. Επί του παρόντος, ο αριθμός των επαγγελματιών που ασχολούνται με την παραγωγή υποδημάτων με ξύλινα καρφιά είναι ένα ή δύο. Οι νέοι δεν τα γνωρίζουν, και εμείς τα παράγουμε επειδή το έχουμε μάθει από τους παλιούς».

Καταλήγοντας τόνισε ότι πωλεί τα παπούτσια για 450-500 λίρες και κάνει 10-15 ζευγάρια το χρόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.