Τουρκια: Οι δημοσιογραφοι καταγγελλουν την αστυνομικη βια

Κατέθεσαν καταγγελία στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα

Το παράρτημα της Τουρκικής Ένωσης Δημοσιογράφων της Άγκυρας έχει καταθέσει ποινική καταγγελία στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα σχετικά με «αύξηση της αστυνομικής παρέμβασης κατά δημοσιογράφων, σωματικές παρεμβάσεις και βία από το προσωπικό επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής κάλυψης γεγονότων» στην Άγκυρα.

Η ποινική καταγγελία απαριθμεί 10 περιπτώσεις αστυνομικής βίας που έχουν υποστεί δημοσιογράφοι τους τελευταίους μήνες.

Στην δήλωση τους ανέφεραν ότι τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων του Covid-19 υπήρξε σημαντική αύξηση στην αστυνομική παρέμβαση εναντίον δημοσιογράφων στην επαρχία της Άγκυρας τονίζοντας πως «οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται σε παράνομη σωματική παρέμβαση και βία από το προσωπικό επιβολής του νόμου της Άγκυρας κατά την παρακολούθηση ειδήσεων. Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το δικαίωμα ενημέρωσης του κοινού, εμποδίζονται λόγω μέτρων πανδημίας».

Οι δημοσιογράφοι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως οι παρεμβάσεις έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες και έχουν καταστεί συστηματικές πρακτικές. «Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των δημοσιογράφων από την ελευθερία της έκφρασης στον Τύπο και την ελευθερία ενημέρωσης του κοινού. Απαιτούμε την αποτελεσματική δίωξη των περιστατικών και τη διερεύνηση των υποθέσεων εναντίον υπόπτων αξιωματικών της αστυνομίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.