Τουρκια: Ο ιμαμης του Νεβσεχιρ μετετρεψε το τζαμι σε βοτανικο κηπο

Έντονο το ενδιαφέρον των πολιτών

Ο Ιμάμης Αχμέτ Αϊντεμίρ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 1992, άρχισε να φέρνει λουλούδια που είχε μεγαλώσει για χόμπι στο τζαμί από το 1995.

Το όνομα του τζαμιού, το οποίο έχει μετατραπεί σε βοτανικό κήπο με την υποστήριξη των κατοίκων της γειτονιάς, άλλαξε επίσης στο “Çiçekli Cami” πριν από δύο χρόνια. Το τζαμί έχει περισσότερα από 300 λουλούδια.

Ο Ιμάμης είπε ότι αισθάνεται χαρούμενος που έκανε το τζαμί πιο ενδιαφέρον για τους κατοίκους και τα παιδιά.

Ο Αϊντεμίρ, κέρδισε το «Διεθνές Βραβείο Καλοσύνης» που έδωσε το Τουρκικό Θρησκευτικό Ίδρυμα πέρυσι για αυτό το έργο, και δήλωσε πως «Άρχισα να φέρνω λουλούδια από το σπίτι μου το 1995. Αυτή η πρωτοβουλία άρεσε και στην κοινότητα και αυτοί ξεκίνησαν να φέρουν λουλούδια. Επί του παρόντος, 300 μαθητές της γειτονιάς μας έχουν τα λουλούδια τους στο τζαμί έρχονται και τα φροντίζουν. Στόχος μας είναι να τους κάνουμε να αγαπήσουν το τζαμί, τα λουλούδια, τα ζωντανά και το περιβάλλον. Ένα παιδί που αγαπά τα λουλούδια δεν θα βλάψει ποτέ το περιβάλλον και συμβάλλουμε στην ανατροφή μιας τέτοιας γενιάς. Πιστεύω ότι τα τζαμιά αξίζουν τα καλύτερα. Σε αυτό το Τζαμί, το οποίο είναι σαν Βοτανικός Κήπος, η λατρεία γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη».

«Κάνουμε τη προσευχή μας σε ένα πράσινο τόπο»

Ο Ισμαήλ Ερντογμούς, ένας από τους κατοίκους της γειτονιάς, δήλωσε ότι όσοι ήρθαν στο τζαμί καλωσορίστηκαν από την είσοδο ακόμα από λουλούδια, λέγοντας ότι η εικόνα τους επηρέασε. «Ο Ιμάμης έφερε αυτό το μέρος σε αυτή τη μορφή και του έδωσε ξεχωριστή διακόσμηση. Είναι σαν να προσεύχεσαι στο δάσος. Εκπληρώνουμε το θρησκευτικό μας καθήκον σε μια καταπράσινη περιοχή, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι» εξήγησε.

Ο Φεϊζουλάχ, ο οποίος ήρθε από την Άγκυρα και επισκέφθηκε το Τζαμί σημείωσε πως «φωτογράφησα το τζαμί για να πω στους γύρω μου για την ομορφιά των λουλουδιών. Ο καθένας μπορεί να μεγαλώσει λουλούδια και είναι σημαντικό να τα φροντίζετε και να τα διατηρείτε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.