Τουρκια: Νικησε το καρκινο και αφιερωσε τη ζωη της σε γυναικες που ειχαν διαγνωστει με καρκινο

«Κάθε δυσκολία περνάει μια μέρα και ο ήλιος ανατέλλει»

Η Χιουλιά Τσαγλαγιάν, η οποία νίκησε το καρκίνο του μαστού και του θυρεοειδούς με 3 χρόνια θεραπείας, εργάζεται στο Σύλλογο “Kanserle Dans” (Χορός με το Καρκίνο) για γυναίκες που αγωνίζονται με την ασθένεια.

Η 54χρονη μητέρα 3 παιδιών παρατήρησε μια μάζα στο στήθος της κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης μαστού στο σπίτι της πριν από περίπου 10 χρόνια. Ύστερα από τις εξετάσεις διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Η καρκινική μάζα στο σώμα της Τσαγλαγιάν, η οποία έκρυψε την ασθένειά της από την οικογένειά και επίσης χώρισε από το σύζυγό της κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αφαιρέθηκε χειρουργικά.

Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες και διαγνώστηκε με καρκίνο του θυρεοειδούς 28 ημέρες μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 

Είχε χάσει τον πατέρα της από καρκίνο του πνεύμονα, άρχισε να καταπολεμά τον καρκίνο για τα μικρά παιδιά της. Η μάχη της με δύο διαφορετικά καρκινικά κύτταρα στο σώμα της διήρκεσε 3 χρόνια. Εξέπληξε τους γιατρούς με την επιμονή της, ξεπέρασε την ασθένεια με πάθος για τη ζωή και την αφοσίωσή στα παιδιά της.

Όσο βρισκόταν στους διαδρόμους του νοσοκομείου, συναντήθηκε με τα μέλη του Συλλόγου “Kanserle Dans” (Χορός με το Καρκίνο) ο οποίος ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τις γυναίκες με καρκίνο.

Πλέον η Τσαγλαγιάν ορισμένες ημέρες της εβδομάδας επισκέπτεται ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε θεραπεία και προσπαθεί να μεταφέρει το πνεύμα του αγώνα σε άλλες ασθενείς. 

«Ο καρκίνος ήταν πεισματάρης μαζί μου, αλλά το δικό μου πείσμα ήταν πιο δυνατό»

Σύμφωνα με την ίδια, όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν τα παιδιά της και κρατήθηκε στη ζωή γι ‘ αυτά.

Τονίζοντας ότι ποτέ δεν διέκοψε τη θεραπεία της και ότι διατηρούσε πάντα το ηθικό της υψηλό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σημείωσε πως «τα παιδιά μου ήταν μικρά, οπότε είπα, “δεν έχω την πολυτέλεια να πεθάνω.” Τα παιδιά μου έπρεπε να σπουδάσουν και να στέκονται στα πόδια τους. Ο καρκίνος ήταν πεισματάρης μαζί μου, αλλά το δικό μου πείσμα ήταν πιο δυνατό. Είπα, “δεν μπορείς να με νικήσεις”. Θύμωσα πολύ όταν οι άνθρωποι γύρω μου με κοίταξαν σαν να επρόκειτο να πεθάνω. “Όχι, δεν πρόκειται να πεθάνω επειδή είμαι άρρωστη” έλεγα. Πάλεψα για τα παιδιά μου. Σήμερα ένα από τα παιδιά μου είναι παντρεμένο και τα άλλα δύο είναι φοιτητές».

Η ίδια σημείωσε ότι η ζωή της άλλαξε όταν συναντήθηκε με τον Σύλλογο και επεσήμανε πως «αρχικά, μαζί με γυναίκες μέλη του Συλλόγου, επισκεφθήκαμε γυναίκες ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων. Αργότερα, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις στήριξης σε μητέρες των οποίων τα παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία καρκίνου. Στη συνέχεια, πήγαμε σε διάφορες πόλεις με την αντιπρόεδρο του Συλλόγου και κάναμε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης ενημερώνοντας για το καρκίνο. Κάνω τις εξετάσεις μου κάθε 6 μήνες. Θέλω να υποστηρίξω τους ασθενείς με καρκίνο για το υπόλοιπο της ζωής μου».

«Κανείς να μην πει “είμαι στο τέλος” γιατί δεν τελειώνει»

Η Τσαγλαγιάν δήλωσε ότι το ηθικό είναι εξίσου σημαντικό με την ιατρική περίθαλψη στην καταπολέμηση του καρκίνου και ότι ποτέ δεν έχει αποθαρρυνθεί καθ ‘ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως πριν, τους συμβούλεψε «να διατηρήσουν το ηθικό τους υψηλό, αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά στην πραγματικότητα η αρχή. Είχα καρκίνο και το ξεπέρασα, πλέον νιώθω μικρότερη. Αφού ξεπέρασα την ασθένεια, συνειδητοποίησα ότι είχε ζωή έξω και είπα, “Γιατί πρέπει να περάσω το χρόνο μου κάνοντας δουλειές σπιτιού. Πρέπει να διασκεδάσω, πρέπει να ταξιδέψω, πρέπει να κάνω δραστηριότητες”. Μην αφήνετε κανέναν να εγκαταλείψει. Η ζωή είναι πολύ όμορφη, αξίζει να ζήσετε. Κάθε δυσκολία περνάει μια μέρα και ο ήλιος ανατέλλει. Μην αφήσετε κανέναν να πει “είμαι στο τέλος” γιατί δεν τελειώνει».

Η Γκιουζήν Γιλντιρίμ, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, δήλωσε ότι η Τσαγλαγιάν έχει κάνει πολύ σημαντικούς αγώνες τόσο στη θεραπεία της νόσου όσο και στην ενημέρωση της κοινωνίας.

Ανέφερε ότι η Τσαγλαγιάν συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες του Συλλόγου και «έχει γίνει σύμβολο μας στον αγώνα κατά του καρκίνου. Δεν έχει παραιτηθεί ποτέ και εξακολουθεί να είναι η σπουδαία υποστηρίκτρια των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.