Τουρκια: Καθοδηγει φοιτητες με αναπηρια παρα την οπτικη διαταραχη που αντιμετωπιζει

Τελείωσε δεύτερη το Τμήμα Ιστορίας και πλέον εργάζεται στη μονάδα «Χωρίς Αναπηρία» του Πανεπιστημίου Medipol

Χάρη στον αγώνα ζωής και την επιμονή της τα επιτεύγματα της 27χρονης Μπαχάρ Γιλντιρίμ, η οποία αντιμετωπίζει οπτική διαταραχή από τη γέννηση της και ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών στο οικοτροφείο για άτομα με προβλήματα όρασης, εμπνέουν όσους δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

Γεννημένη ως το τρίτο παιδί μιας οικογένειας επτά παιδιών στο Μους Τουρκίας, η οπτική διαταραχή της διαγνώστηκε όταν ήταν βρέφος. Αν και η οικογένεια Γιλντιρίμ δεν μπορούσε να δεχτεί αυτή την κατάσταση στην αρχή, σκέφτηκαν τι θα μπορούσαν να κάνουν για το μέλλον της κόρης τους.

Όταν έφτασε στη σχολική ηλικία, ξεκίνησε μια δύσκολη περίοδος για την Μπαχάρ, η οποία στάλθηκε ως οικότροφος σε σχολείο για άτομα με προβλήματα όρασης στο Γκαζιαντέπ.

Η Μπαχάρ σήμερα εργάζεται στη μονάδα «Χωρίς Αναπηρία» του Πανεπιστημίου Medipol για φοιτητές με αναπηρία.

Εκφράζοντας τη λύπη της, διότι πολλοί άνθρωποι αντέδρασαν όταν ξεκίνησε το σχολείο για άτομα με οπτική διαταραχή μετέφερε πως της έλεγαν «Γιατί να πάει σχολείο ένα κορίτσι με προβλήματα όρασης;» ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, η οικογένεια της αδιαφόρησε και συνέχισε λέγοντας πως «με έστειλαν στο σχολείο και ήμουν 6 ετών. Επειδή στο σπίτι μιλούσαμε κουρδικά δεν ήξερα τουρκικά. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία για μένα. Ήμουν παιδί, δεν ήξερα πώς να πιάσω κουτάλι, αλλά ξεκίνησα το σχολείο. Έμαθα Τουρκικά σε δύο μήνες, άρχισα να προσαρμόζομαι και έμαθα να φροντίσω τον εαυτό μου. Φανταστείτε, ένα 6χρονο παιδί να πλένει τα ρούχα του. Γίναμε μια οικογένεια επειδή όλοι οι φίλοι μου είχαν προβλήματα όρασης. Έπρεπε να μεγαλώσουμε ο ένας τον άλλον. Ήμουν για 9 χρόνια εκεί».

Για πρώτη φορά συναντήθηκε με άτομα που δεν έχουν αναπηρία στο λύκειο και είχε δυσκολευτεί μέχρι να συνηθίσει την καινούρια κατάσταση «Οι άνθρωποι έλεγαν, “Πώς βλέπεις; Πώς θα κάνεις τα μαθήματα;”. Έπρεπε να αποδείξω πράγματα, ήθελα να δουν τι μπορούσα να κάνω. Ήθελα να μην με αποκλείσουν. Ήταν δύσκολο για ένα, δύο χρόνια. Έχω ολοκληρώσει με επιτυχία το σχολείο μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Μπαχάρ δεν εγκατέλειψε ούτε μια στιγμή και πέρασε στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ντίτζλε του Ντιγιαρμπακίρ και εκεί αντιμετώπισε τις αρνητικές κριτικές του κόσμου και όπως μετέφερε η διοίκηση της φοιτητικής εστίας δεν αναλάμβανε την ευθύνη και αυτή τους έπεισε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί της κατάσταση.

Τελείωσε το Τμήμα Ιστορίας στη δεύτερη θέση

Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας στη δεύτερη θέση και οι φίλοι της, την υποστήριξαν πολύ σε αυτή τη διαδικασία. «Είχα χάσει την όραση μου για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Μετά έκανα μεταμόσχευση κερατοειδούς, ύστερα από την επέμβαση είχα πολλά προβλήματα, αλλά τα κατάφερα. Μετά την αποφοίτησή μου, επέστρεψα στην πατρίδα μου, στο χωριό. Έκανα αίτηση στο Πανεπιστήμιο Medipol όταν ήμουν σε περίοδο ψυχολογικής κατάρρευσης. Επρόκειτο να ξεκινήσω μια δουλειά στο τηλεφωνικό κέντρο, αλλά ένας καθηγητής μου είπε ότι “Πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό, μοιάζεις με ταλαντούχο άτομο. Εάν έχεις γνώσεις πάνω στην αναπηρία, πρέπει να είσαι στη μονάδα φοιτητών με αναπηρία” και έτσι ξεκίνησα το 2019. Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη μονάδα. Το Πανεπιστήμιο Medipol πλέον έχει γίνει προσβάσιμο. 

Αρχικά, ο αριθμός των φοιτητών με αναπηρία ήταν πολύ χαμηλός επειδή οι επίδοξοι φοιτητές δεν ήθελαν να πουν τις αναπηρίες τους. Επίσης, δεν γνώριζαν για μια τέτοια μονάδα. Έχουμε μεγαλώσει τη μονάδα και τώρα ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί, έχουμε περίπου 100 φοιτητές. Έχουμε μια εφαρμογή «συνεργάτη φοιτητή/μαθήματος». Ένας φοιτητής που επιλέγεται από έναν φοιτητή με αναπηρία από ίδιο τμήμα, τον συνοδεύει για 15 ώρες, κρατάει τις σημειώσεις του, ηχογραφεί και διαβάζει βιβλίο. Σε αντάλλαγμα, πληρώνεται από το Πανεπιστήμιο. Στην εφαρμογή «κοινωνικών συνεργατών», παρέχουμε έναν κοινωνικό εταίρο για φοιτητές που έχουν κινητικές αναπηρίες και τους βοηθούν όταν πηγαίνουν σε κοινωνικούς χώρους και αίθουσες διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο. Επίσης έχουμε έναν βοηθό για να κρατήσει σημειώσεις για τους φοιτητές που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους ή έχουν απώλεια ακοής. Έχουμε επίσης βιβλιοθήκη με ηχογραφημένα αρχεία, έτσι ώστε οι φοιτητές με αναπηρία όρασης να έχουν πρόσβαση» κατέληξε.

«Υπήρξαν στιγμές που έχω πει ότι δεν μπορώ, όμως δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ»

Η Μπαχάρ ομολόγησε ότι το να είσαι γυναίκα είναι δύσκολο σε ορισμένα σημεία, και το να είσαι γυναίκα με προβλήματα όρασης είναι ακόμα πιο δύσκολο. «Εναπόκειται σε εμάς να καταρρίψουμε αυτήν την αντίληψη. Αν είχα κλειστεί, η κοινωνία θα με δεχόταν έτσι. Και η κοινωνία δεν θα προσπαθούσε να αλλάξει για να αναπτυχθεί. Αλλά αν ενωθούμε τα άτομα με αναπηρίες, εναπόκειται σε εμάς να σπάσουμε την αντίληψη της κοινωνίας. Η κοινωνία μόνη της δεν θα κάνει τίποτα. Είναι στο χέρι μας να αποδεχθούμε τον εαυτό μας. Όταν ήρθα εδώ, οι περισσότεροι συνάδελφοί μου συνεργάστηκαν με κάποιον που είχε προβλήματα όρασης για πρώτη φορά. Έχουμε καλή σχέση με όλους τους. Φυσικά, υπήρξαν στιγμές που έχω πει ότι δεν μπορώ, όμως δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ. Όλα τελειώνουν στο μυαλό. Έχω πέσει αρκετές φορές και κάθε φορά που έζησα κάτι δυσάρεστο έχω δυναμώσει περισσότερο. Πάντα έλεγα θα μπορούσε να είναι χειρότερο και συνέχιζα. Ήμουν αποφασισμένη να συνεχίσω την πορεία μου και στο τέλος πέτυχα».

«Όπου βάζεις τον εαυτό σου, και ο άλλος σε βάζει εκεί» 

Η Μπαχάρ εξέφρασε την επιθυμία να κάνει μεταπτυχιακό, να γίνει ακαδημαϊκός και να ξεχωρίσει ως μια ισχυρή και ολοκληρωμένη γυναίκα ως ακαδημαϊκός και όχι ως άτομο με αναπηρία.

Είναι το μόνο κορίτσι της οικογένειας που τελείωσε πανεπιστήμιο και η οικογένεια της είναι περήφανη για αυτήν. Η ίδια απεύθυνε έκκληση στα άτομα με αναπηρία υπογραμμίζοντας πως «θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη ζωή τις περισσότερες φορές, αλλά μην τα παρατάτε» και συνέχισε λέγοντας πως «δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες μόνο τα άτομα με αναπηρίες, όλοι περνάνε δύσκολες στιγμές. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, οι άνθρωποι είναι πιο συνειδητοί, η κοινωνία αναπτύσσεται και όταν βελτιώνετε τον εαυτό σας, οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε εσάς. Όπου βάζεις τον εαυτό σου, και ο άλλος σε βάζει εκεί. Τα άτομα με αναπηρίες δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείψουν. Αν τα κατάφερα εγώ, όλοι θα τα καταφέρουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.