Τουρκια: Εγινε γιατρος σε ηλικια 74 ετων

Η ηλικία της δεν την εμπόδισε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της

Στην Κωνσταντινούπολη, στην τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής Τζεράχπασα, φέτος, υπήρξε μια «ασυνήθιστη» απόφοιτη. Η 74χρονη Νιμέτ Σουνέρ ,η οποία ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική, έγινε γιατρός με την αποφοίτηση της φέτος. «Υπήρχαν στιγμές που λυπήθηκα, υπήρχαν στιγμές που φώναξα αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να παρατήσω τη σχολή», δήλωσε η Σουνέρ, η οποία τελείωσε τη σχολή σε εννέα χρόνια.

«Τελείωσα τη σχολή σε εννέα χρόνια»

Η Νιμέτ Σουνέρ, κατέθεσε την ιστορία της εκπαιδευτικής πορείας της λέγοντας πως «μπήκα στην Ιατρική της Κωνσταντινούπολης το 1964-1965. Παντρεύτηκα στο τρίτο έτος και σταμάτησα τις σπουδές μου για 2 χρόνια και όταν επέστρεψα, ανακάλυψα ότι έχουν διαγράψει την εγγραφή μου.  Ξεκίνησα την επαγγελματική μου ζωή, εργάστηκα για 35 χρόνια. Μια μέρα, βλέποντας τηλεόραση, είδα πως δόθηκε αμνηστία για πρώην φοιτητές και αποφάσισα να τελειώσω τη σχολή μου, την οποίο είχα αφήσει. Αφού επέστρεψα τις σπουδές, δεν τελείωσα εύκολα, μου πήρε 9 χρόνια».

«Άκουσα ευχάριστα λόγια»

Η Σουνέρ δήλωσε πως θέλει να γίνει γιατρός, εξηγώντας πως «φυσικά, θα ήθελα να ασκήσω το επάγγελμα μου, ανάλογα με τις περιστάσεις, έχω γεμίσει τα τρία τέταρτα της ηλικίας μου. Αν το μετρήσουμε ως 100 χρόνια, θα ήθελα να το κάνω. Δεν μπορώ να είμαι δημόσιος υπάλληλος επειδή είμαι μεγάλη. Μπορώ να είμαι ελεύθερος επαγγελματίας, να ασχολούμαι με ιατρικές δραστηριότητες. Άκουσα ευχάριστα λόγια από γύρω μου. Πολλοί φίλοι μου είπαν “Ας να ξεκινήσουμε τη σχολή και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας” αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπόρεσαν να τολμήσουν να ξεκινήσουν».

«Η οικογένεια μου με υποστήριξε πάρα πολύ»

Ο γιος, η νύφη και η εγγονή μου ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Στη σχολή η συναναστροφή με συμφοιτητές μου έκανε καλό. Είναι περίπου στην ίδια ηλικία με την εγγονή μου, όμως έχουμε γίνει φίλοι. Οι καθηγητές δεν μπορούσαν να το συνηθίσουν στην αρχή λόγω της ηλικίας μου. Μου έχουν πει «Πώς τολμάς, πώς θα τελειώσεις, δεν είναι δύσκολο μετά από αυτή την ηλικία;”.

Ποτέ δεν ήμουν απελπισμένη. Είμαι ένα άτομο που δεν του αρέσει να τα παρατάει. Υπήρχαν στιγμές που λυπήθηκα, υπήρχαν στιγμές που φώναξα αλλά ποτέ δεν σκέφτηκα να παρατήσω τη σχολή. Ο γιος μου με υποστήριξε πολύ και μου έλεγε “Μαμά, θα τελειώσεις την ημιτελή σχολή σου!” Ήταν σαν ένα όνειρο, ξεκίνησα και τελείωσα τη σχολή με μια ξαφνική απόφαση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.