Του χρονου σε πληρη λειτουργια και με διπλασια πιστα χιονοδρομιας το Χιονοδρομικο Κεντρο Φαλακρου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου, την «Δραμοινογνωσία» και την τουριστική ανάπτυξης της περιοχής
Περισσότεροι των 150 αθλητών θα συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Διάθλου που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 12 και 13 Μαρτίου στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, σηματοδοτώντας και την επαναλειτουργία του μοναδικού χιονοδρομικού κέντρου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Η διοργάνωση αυτή που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν θα είναι και η μοναδική καθώς στις 19-20 Μαρτίου θα ακολουθήσει και η εκδήλωση snow leopard day, που πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 12 χώρες του κόσμου, με στόχο τη διάσωση του απειλούμενου θηλαστικού “Snow leopard” μέσα από τη διάδοση του ορειβατικού σκι.
Οι δύο αυτές προγραμματισμένες διοργανώσεις θα δώσουν την ευκαιρία στο «ακατέργαστο διαμάντι» της ΠΑΜ-Θ όπως το χαρακτήρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» να ανοίξει τις «πόρτες» του δίνοντας σε όλους τους λάτρεις του χιονιού και όχι μόνο, «να κοιτάξουμε στη νέα σελίδα που ανοίγεται μπροστά μας για το χιονοδρομικό κέντρο».
Ήδη το κέντρο έχει περιέλθει στην κυριότητα της διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που όπως εξήγησε ίδιος επιθυμεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να τεθεί σε λειτουργία αναδεικνύοντας και τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και την προστιθέμενη αξία που φέρει τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για την τουριστική ανάπτυξη ευρύτερα της περιοχής. Ειδικότερα όπως εξήγησε ο κ. Παπαεμμανουήλ η Περιφέρεια έχει κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε σε σύντομο χρονικά διάστημα να δημοπρατηθεί σε ανάδοχο σχετικό με την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ώστε από τον επόμενο Νοέμβριο να λειτουργήσει κανονικά.
Ήδη ωστόσο πριν από λίγο διάστημα υπεγράφη η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο ο οποίος ανέλαβε τις εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου εξοπλισμού και υποδομών, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας να αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό των δύο αναβατήρων που ήταν σε αχρηστία τα τελευταία 15 χρόνια.
«Μιλάμε για την περίφημη στους λάτρεις του σκι πίστα του παππού, αλλά και την διθέσια καρέκλα που οδηγεί σε υψόμετρο 2.100 μέτρων που θα είναι έτοιμα τη νέα περίοδο καθώς ο ανάδοχος έχει ήδη προβεί στην παραγγελία όλων των απαραίτητων εξαρτημάτων που θα αντικαταστήσουν όλα τα απαρχαιωμένα μέρη, δίνοντας στη ουσία την δυνατότητα διπλάσιου πλέον χώρου χιονοδρομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα με τις εργασίες αυτές κατόπιν σχετικής συνάντησης και με τον κ. Στέλιο Πέτσα έχει τεθεί σε προτεραιότητα η ένταξη του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού στο Ταμείο Ανάκαμψης ούτως ώστε όπως τόνισε «να δούμε το βουνό μας στη θέση που του αξίζει».
Τα οχυρά στον «αγώνα» της τουριστικής ανάπτυξης
Η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού αποτελεί μόλις μία εκ των στρατηγικών κινήσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την ανάδειξη της Δράμας, με τον κ. Παπαεμμανουήλ να αναφέρεται και στις ευκαιρίες ανάπτυξης τουρισμού που θα αξιοποιεί και ιστορικά μνημεία και οχυρά όπως το περίφημο οχυρό Λίσσε. «Αυτά τα οχυρά μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο τουριστικής ανάπτυξης» επεσήμανε ο ίδιος εξηγώντας πως πέραν της επαφής με την ιστορία μπορούν να συνδυαστούν με λοιπές διοργανώσεις και δραστηριότητες αθλητικού και όχι μόνο χαρακτήρα, που ως πακέτο θα αναδειχτεί ακόμα περισσότερο και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού.
Αναβαθμισμένη «Δραμοινογνωσία» το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου
Σήμα κατατεθέν της Δράμας δεν είναι άλλο από το κρασί, διαθέτοντας ήδη οινοποιϊα και ετικέτες διεθνούς φήμης και καταξίωσης. Η «Δραμοινογνωσία» μετρά ήδη περισσότερα των πέντε ετών ζωής, ως διοργάνωση, εξαιρουμένων των δύο ετών του κορωνοϊού που ματαιώθηκε και φέτος σε συνεργασία και με το Υπουργείου Τουρισμού ευελπιστεί να γίνει διαφορετικά. Προς την κατεύθυνση αυτή όπως εξήγησε ο ίδιος έχει ήδη εδώ και έναν μήνα συσταθεί μια ομάδα έργου αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπροσώπους των οινοπαραγωγών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και το Τμήμα Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Δράμα, με στόχο την σύνδεση του μύθου με το κρασί. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η φετινή διοργάνωση αναμένεται να ανοίξει τις «πόρτες» της από τις 20 έως και τις 29 Μαΐου ώστε όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας «να αναδείξουμε το προϊόν, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και να αναπτυχθεί έτι περαιτέρω ο οινοτουρισμός σε συνεργασία και με το Υπουργείο».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.