Τοπικα υψηλη επικινδυνοτητα για φωτιες σε Ροδοπη και Εβρο την Πεμπτη

Με βάση την ανάλυση των στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα για φωτιές, που τροφοδοτείται από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους προβλέπεται από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσουν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Πέμπτη 14.07.2022 σε μεγάλο τμήμα της νότιας και ανατολικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται ενίσχυση των Β/ΒΑ ανέμων σε εντάσεις που θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από την πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*, για την Πέμπτη 14.07.2022 αναμένουμε:

– Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Αργολίδα, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Ν. και Αν. Κρήτη.

– Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι την Πέμπτη 14.07.2022:

– Υψηλή επικινδυνότητα εξαιτίας των τοπικά ενισχυμένων ανέμων αναμένεται σε Κορινθία, Λακωνία, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο.

– Τοπικά υψηλή επικινδυνότητα, τροφοδοτούμενη από υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία και σχετικά ενισχυμένους ανέμους αναμένεται σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου, της Αν. Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Αρκαδίας.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών και την Παρασκευή 15.07.2022, με περισσότερο έμφαση στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Εύβοιας.

Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME*  του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.