Τοπικα μουσικα ιδιωματα της Θρακης απο τη Δραμα

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Θράκης με τους Χαλκιμιστές Δράμας και τον γκαϊτατζή Χαρίτωνα Βαγενά

Την εκδήλωση Τοπικά μουσικά και Γλωσσικά Ιδιώματα της Θράκης, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των μεταχρονολογημένων εορτασμών των 100 ετών Ελευθερίων Θράκης, ενέκρινε πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, αφορά συναυλία των συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης. Το κεντρικό συγκρότημα Χαλκιμιστές Δράμας, οι οποίοι είναι καλλιτέχνες τοπικής παράδοσης θα αναπτύξουν ένα ιδιότυπο μουσικό διάλογο και μια μουσική συνομιλία με την γκάιντα Θράκης του καλλιτέχνη Χαρίτωνα Βαγενά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα που κατατέθηκε στην Επιτροπή ξεκινά με τραγούδια από όλα τα Βαλκάνια, προχωρά σε Μακεδονικά Τραγούδια, συνεχίζει με Μακεδονικούς χορούς, και καταλήγει σε Θρακιώτικα τραγούδια.

Αντίδραση από τα μέλη της αντιπολίτευσης

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία θα κοστίσει κάτι παραπάνω από έξι χιλιάδες ευρώ, συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των αντιπολιτευόμενων μελών της Επιτροπής, που την καταψήφισαν.

Οι μεν Μανώλης Ταπατζάς, Κώστας Εξακουστός και Φελίνα Καζάκου από την Περιφερειακή Σύνθεση καταψήφισαν θεωρώντας πως το οικονομικό κόστος της δράσης είναι δυσανάλογο των δύσκολων οικονομικών ημερών, τονίζοντας πως η διοίκηση της περιφέρειας, αν πραγματικά ενδιαφερόταν για την επίτευξη του σκοπού της εκδήλωσης, ο οποίος είναι η ανάδειξη της Θράκης, θα έπρεπε να αξιοποιήσει τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα της περιοχής μας και παράλληλα θα είχε επιτύχει τη μείωση του κόστους της.

Ο δε Χρήστος Χατζηπέμου της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο σημειώνοντας πως ο τίτλος της εκδήλωσης είναι ανακριβής, αφού το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αφορά σκοπούς της Μακεδονίας ή και τραγούδια του Θεοδωράκη. Περαιτέρω, ανέφερε, το οικονομικό της κόστος είναι δυσανάλογα υψηλό, γιατί κρίνοντας από τις εμφανίσεις της μπάντας όπως αυτές αποτυπώνονται στο διαδίκτυο δεν δικαιολογείται ούτε το ύψος των δαπανών

ούτε των αμοιβών. Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη πως με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να έχει οργανωθεί ένα ωραιότατο φεστιβάλ και με τοπικά συγκροτήματα που, μάλιστα, απαντώνται στη δισκογραφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.