Τον Οικουμενικο Πατριαρχη Βαρθολομαιο υποδεχθηκε η Κομοτηνη

Επισκέπτεται την πόλη με την ευκαιρία της παρουσίας της εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστίν από το Άγιο Όρος

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου.

Ο Παναγιότατος επισκέπτεται μετά της συνοδείας του την πόλη μας επ’ ευκαιρία της έλευσης της Ιεράς και Σεβασμίας Εικόνος της Παναγίας του «Άξιον Εστίν» από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, με την Επίσημη Δοξολογία για την υποδοχή του να λαμβάνει χώρα στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου φιλοξενείται και η εικόνα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέφθασε λίγο μετά τις 7 στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστίν, όπου τον υποδέχτηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης και ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Χαράλαμπος Λαλούσης.

Το παρών έδωσαν στη δοξολογία η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη κ. Ντόρα Μπακογιάννη η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ροδόπη, οι βουλευτές Δημήτρης Καιρίδης και Θεόδωρος Ρουσόπουλος, οι βουλευτές της Ροδόπης κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Δημήτρης Χαρίτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ.Τζιχάντ Χαλήλ, μέλη της Ιερής Κοινότητας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και πλήθος κόσμου.

Ενδυναμώνει τους πιστούς η παρουσία του Πατριάρχη στη Ροδόπη

Τον Πατριάρχη προσφώνησαν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που εξέφρασε τα θερμά συναισθήματα όλων που υποδέχονται τον Παναγιότατο στην πόλη της Κομοτηνής, ενώπιον του σεπτού Εικονίσματος της Παναγίας «Άξιον Εστίν».

Η συμπλήρωση εκατό ετών από την απελευθέρωση της Θράκης, τόνισε, αποτέλεσε για την τοπική Εκκλησία αφορμή ιστορικής μνήμης και αναδίφησης των γεγονότων του παρελθόντος και συνάμα μαθητείας, ατενίζοντας το επερχόμενο μέλλον μέσα από ποικίλες επιπλέον δράσεις και εκδηλώσεις. Το επιστέγασμα όλων αυτών των γεγονότων είναι η έλευση από το Άγιον Όρος της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί».

«Συστοιχιζόμενοι και εμείς την εύσημον ταύτην ημέρα στην Ιερά Παράδοση του Γένους μας, κυκλώνουμε Κλήρος και Λαός εκ νέου την κιβωτό της σωτηρίας μας, την Πόλη του Θεού Παμβασιλέως κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, καταθέτοντας ενώπιόν Της τους πόνους και τις χαρές μας, τις μνήμες και τα βιώματά μας, δεόμενοι για την εξ ύψους αδιάκοπη παρουσία και προστασία Της στη ζωή μας και στις επερχόμενες γενεές» ανέφερε.

Τα ολοένα συσσωρευόμενα προβλήματα του ιστορικού γίγνεσθαι, οι συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου, η επισιτιστική και η ενεργειακή κρίση, η αβεβαιότητα για το μέλλον και η αμφιβολία ιδίως της νεολαίας για το νόημα του κόσμου τούτου κλυδωνίζουν τις υπάρξεις των ανθρώπων, που αντλούν τη βεβαιότητά τους από την ιστορία αποκλειστικά και όχι από τα έσχατα, ανέφερε, για αυτό και χρέος της Εκκλησίας σε έναν ολοένα μεταβαλλόμενο κόσμο αποτελεί η αφοσίωση, η προβολή και η διδασκαλία αφενός των Ιερών και των Οσίων του Γένους αφετέρου του πλούτου και του περιεχομένου της θεολογίας.

Η παρουσία του Οικουμενικού πατριάρχη στην Κομοτηνή, επισήμανε, ενδυναμώνει όλους τους πιστούς της Ροδόπης και τους ενθαρρύνει αφ΄ ενός να αγωνίζονται πάντα για να κρατούν αναμμένα τα καντήλια των σεβασμάτων που τους εμπιστεύτηκαν οι πατέρες τους και αφ΄ ετέρου να μην απογοητεύονται ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας γιατί ο Θεός είναι παρών, οικονομών τις αστοχίες, θεραπεύων τις αδυναμίες.

Πνευματική ωφέλεια προσθέτει η παρουσία της εικόνας στην πόλη

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιότατος  σημείωσε πως έρχεται ξανά στην οικεία του Θρακική γη, εν μέσω των πιστών που συγκεντρώθηκαν στον ναό του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, γύρω από την εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστίν» για να τιμήσουν την μητέρα όλων μας.

Εξέφρασε δε την συγκίνησή του που βρίσκεται, με την παρουσία της εικόνας, αναλογιζόμενος πόση πνευματική ωφέλεια, δύναμη θάρρος προσθέτει η μορφή της στον ευλογημένο τόπο της Ροδόπης, που τιμά εξόχως την Παναγία, τόσο με το μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης, όσο και έχοντας αφιερώσει τόσο τον Μητροπολιτικό όσο και τον Καθεδρικό ναό του σε Αυτή.

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ναός είχε εγκαινιαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου 1976 από τον προκάτοχο του κ. Παντελεήμων, κυρό Δαμασκηνό, που είχε λάβει και την Πατριαρχική ευλογία για αυτόν.

Με αυτές τις σκέψεις ευλόγησε το λαό και τον κλήρο της Ροδόπης, και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής για την τιμητική πρόσκληση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.