Τον Μαρτιο καταθετει τις πρωτες προτασεις στην ΟΧΕ Εγνατιας Οδου ο Δημος Κομοτηνης

Δεν χάνει χρόνο μετά την τέταρτη θέση της ΣΒΑΑ και προχωρά στην άμεση κατάθεση έργων ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό

Στην άμεση κατάθεση των προτάσεων του για υλοποίηση μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού θα προχωρήσει ο Δήμος Κομοτηνής, μετά το οριστικό «ναυάγιο» της χρηματοδότησης των έργων μέσω των ΣΒΑΑ.
 
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμος προχωρά τα γραφειοκρατικά και τα τυπικά θέματα, και θα ξεκινήσει να καταθέτει προτάσεις το Μάρτιο στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, μέσω της οποίας θα διατεθούν στην Κομοτηνή για την ενίσχυση τουριστικών υποδομών 4.200.000 ευρώ.
 
Οι προτάσεις θα κατατεθούν στη Δράση 6 της ΟΧΕ, που αφορά την ενίσχυση τουριστικών υποδομών Κομοτηνής.
 
Σε αυτή, με σκοπό την ενίσχυση της Κομοτηνής ως πόλο αστικού τουρισμού με έμφαση στη διαπολιτισμικότητα προβλέπεται η ενοποίηση μνημείων και βιώσιμη διασύνδεσή τους με τις εμπορικές δραστηριότητες στην περιοχή του τείχους με την παράλληλη ενίσχυση της προσβασιμότητας για ειδικές ομάδες.
 
Έτσι περιλαμβάνονται πράξεις για την ολοκλήρωση ανάδειξης βυζαντινού τείχους και την Ενοποίηση Πολιτιστικών – Θρησκευτικών μνημείων καθώς και ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Κάστρου Κομοτηνής, στις οποίες είναι δικαιούχοι, σύμφωνα με την τελική εξειδίκευση της ΟΧΕ, ο Δήμος Κομοτηνής με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων της πόλης στην περιοχή του τείχους, με την ανάδειξη του μνημείου Ιμαρέτ και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την αναστύλωση του Ι. Μ. Ν. της Θεοτόκου, στις οποίες είναι δικαιούχος, σύμφωνα με την τελική εξειδίκευση της ΟΧΕ, ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Να σημειώσουμε πως στην ΟΧΕ περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, το οποίο πέρα από την επανόρθωση των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτηρίου θα εστιάσει τη μόνιμη έκθεση της πάνω στο διαχρονικό πέρασμα της Εγνατίας Οδού, στο οποίο δικαιούχος είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. 

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ελπίζει ο δήμος για τη Δημοτική Αγορά 

Να σημειωθεί ότι πολλά από τα έργα αυτά περιλαμβάνονταν στην ΣΒΑΑ του Δήμου Κομοτηνής, με μια σημαντική εξαίρεση, τη Δημοτική Αγορά, για την οποία ο Δήμος Κομοτηνής ελπίζει πως στο επόμενο διάστημα θα βρει χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα ανοίξουν στη συνέχεια.
 
Αξίζει να τονιστεί πως η πρόσκληση για την ΟΧΕ άνοιξε στις 20 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, όμως όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής από τη στιγμή που τα έργα είναι έτοιμα, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουν την υλοποίησή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.