Τον ερχομενο μηνα επισκεψη των Συνδεσμων Καρδιοπαθων της Κυπρου στην Κομοτηνη

Οκταήμερη εκδρομή πραγματοποίησε στις αρχές του Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Νομού Ροδόπης, τη μεγαλύτερη από την ημέρα ιδρύσεώς του. Εκμεταλλευόμενη η διοίκηση του Συλλόγου μια προσφορά ξενοδοχείου στην Ερατινή της Φωκίδας, μεταξύ Ιτέας και Ναυπάκτου οργάνωσε την πολυήμερη αυτή εκδρομή και με έδρα το συγκεκριμένο ξενοδοχείο τα μέλη που συμμετείχαν έκαναν εξορμήσεις στις γύρω περιοχές.

Στο πλαίσιο της εκδρομής τους επισκέφθηκαν την Ολυμπία, όπου περιηγήθηκαν τους εξωτερικούς χώρους αλλά και το μουσείο, τους Δελφούς, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο «και πραγματικά μείναμε έκθαμβοι μπροστά στο κάλλος του Ηνίοχου», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μιντίδης. Στο πλαίσιο των εξορμήσεών τους τα μέλη του Συλλόγου επισκέφθηκαν την Αγία Λαύρα, το Μεγάλο Σπήλαιο και τα Καλάβρυτα όπου και προσκύνησαν το κενοτάφιο των δολοφονηθέντων τον Δεκέμβριο του 1943 από τους Γερμανούς. «Ήταν μια συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια της οποίας αισθανθήκαμε τι σημαίνει ο πόλεμος και ποια είναι τα επακόλουθά του» μεταφέρει ο κ. Μιντίδης. Επίσης επισκέφθηκαν την Αράχωβα, «που εξελίσσεται στη Μύκονο της ηπειρωτικής Ελλάδας με τουρισμό χειμώνα – καλοκαίρι» αλλά και τη Μονή του Αγίου Λουκά, «όπου ο Ησαϊας Σαλώνων σήκωσε το Λάβαρο της Επανάστασης», τα Σάλωνα, την σημερινή Άμφισσα, «όπου πραγματικά αντικρίσαμε ένα απέραντο ελαιώνα και την ραγδαία ανάπτυξη της πόλεως», την Πάτρα, «όπου προσκυνήσαμε το ναό του Αγίου Ανδρέα και από τα Ψηλά Αλώνια απολαύσαμε την καταπληκτική θέα προσφέρει αυτή η τοποθεσία». Επισκέφθηκαν επίσης τον κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι. «Γενικότερα ήταν μια εκδρομή που κάλυψε όλα τα ενδιαφέροντα κατά την άποψή μου των εκδρομέων. Το άσχημο είναι ότι εμείς δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τους επιθυμούντες να συμμετέχουν στην εκδρομή, γιατί είχαμε ένα αυτοκίνητο σαράντα οκτώ θέσεων, εκμεταλλευτήκαμε και το μηδέν και έτσι τα άτομα που συμμετείχαν ήταν σαράντα εννέα, αλλά αφήσαμε παραπονεμένους άλλα είκοσι μέλη του συλλόγου, γιατί δεν μπορούσαμε να τους πάρουμε»

Να εκλείψει κάποια στιγμή ο μεσαιωνισμός από τα μοναστήρια μας

Ο κ. Μιντίδης μεταφέρει και μια δυσάρεστη εμπειρία που είχαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής τους. «Στην Αγία Λαύρα ακόμη εξακολουθεί να παραμένει το απαρχαιωμένο καθεστώς της εισόδου, κυρίως των γυναικών, με ενδυμασία ευπρεπή. Είχαμε την τύχη να πέσουμε πάνω σε ένα πορτιέρη άξεστο, ο οποίος επέμενε οι γυναίκες των πενήντα και των εξήντα ετών να φορέσουν κάποια φούστα αμφιβόλου καθαριότητος και αισθητικής, που κάθε άλλο παρά φόρεμα ήταν. Και έτσι από απρεπώς ενδεδυμένες έγιναν καρναβαλικώς ενδεδυμένες. Κάποτε πρέπει να εκλείψει αυτός ο μεσαιωνισμός από τα μοναστήρια μας.

Οι εκδρομές για εμάς το μέσο για να απαλλάξουμε τα μέλη μας από την εσωστρέφεια

Ο Σύλλογος κατά την διάρκεια της εκδρομής δεν είχε επαφές με άλλους ομοειδείς συλλόγους γιατί «εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το ψάχνουμε βέβαια το θέμα, δεν υπάρχει άλλος αντίστοιχος σύλλογος στην Ελλάδα. Κατά καιρούς υπήρξαν, εξ όσων μαθαίνουμε, στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, αλλά είναι ανενεργοί αυτή τη στιγμή. Περιοριζόμαστε λοιπόν να έχουμε εμείς το ρόλο αυτό της φροντίδας των ασθενών θα μπορούσα να πω, τον οποίο προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε, φροντίζοντας κυρίως για την πρόληψη. Άλλωστε και οι εκδρομές μας δεν γίνονται για την ψυχαγωγία μόνο των μελών. Οι εκδρομές για εμάς είναι μέσο με το οποίο επιδιώκουμε να απαλλάξουμε τα μέλη μας από την εσωστρέφεια, κάτι που παρατηρείται κυρίως στους καινούργιους καρδιοπαθείς, οι οποίοι στον πανικό τους όταν πρωτομάθουν το πρόβλημά τους βρίσκονται πραγματικά σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Με τις εκδρομές θέλουμε να τους πούμε ότι η ζωή για αυτούς δεν τελείωσε, δεν είναι η αρρώστια τους το «φθινόπωρο» της ζωής τους, ανεξαρτήτως βιολογικής ηλικίας, αλλά είναι μια κατάσταση η οποία μέχρι ενός σημείου είναι αντιμετωπίσιμη και αναστρέψιμη. Ερχόμενοι στις εκδρομές και συγχρωτιζόμενοι με άλλα μέλη παλιά που ζουν με το πρόβλημα για είκοσι περίπου χρόνια αναπτερώνονται και βλέπουμε στα μάτια τους μια ελπίδα, μια αυτοπεποίθηση. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός των εκδρομών μας και όχι η ψυχαγωγία αυτή καθεαυτή ή η γνωριμία νέων τόπων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μιντίδης.

Στην Κομοτηνή οι Σύνδεσμοι Καρδιοπαθών της Κύπρου

Ο Σύλλογος συνεχίζει να έχει στενές επαφές με τους τέσσερις συλλόγους καρδιοπαθών και την Ομοσπονδία που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. «Στις 23 Οκτώβρη θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων της Κύπρου. Στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που κάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενηθούν για δύο ημέρες στην Κομοτηνή και παράλληλα όπως υποσχέθηκαν τον Ιούνιο που πέρασαν από την περιοχή μας θα μας δωρίσουν ένα μηχάνημα για την Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου, ένα μηχάνημα που είναι εντελώς απαραίτητο και το οποίο είναι στοιχίζει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Περιμένουμε να τους υποδεχτούμε και να τους ευχαριστήσουμε για αυτή την προσφορά τους αλλά και να τους γνωρίσουμε την περιοχή μας».

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα καρδιάς

Η τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Κοινότητα ως ημέρα της καρδιάς. Για χρόνια τώρα ο Σύλλογος Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Νομού Ροδόπης τιμά την ημέρα αυτή με την διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων. «Έτσι και φέτος την Κυριακή θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, κ. Γεώργιος Μπουγιούκας, επίσης ο λέκτορας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ιδίου Πανεπιστημίου, κ. Γιώργος Χαλκιάς και τον όλο συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου της πόλης μας, κ. Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να προσέλθουν στην εκδήλωση αυτή από την οποία κάτι θετικό θα αποκομίσουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.