Τον Αυγουστο η μεταφορα του Μουσειου Καραθεοδωρη στην Τσανακλειο

Θα γίνει από την ομάδα του Νίκου Λυγερού – θα μεταφερθούν όλη η συλλογή και το αρχείο

Περνώντας κάποιος έξω από την Τσανάκλειο, η οποία πρόσφατα άνοιξε ξανά για το κοινό, βλέπει την πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στη είσοδό της, η οποία αναφέρει πως στον χώρο της φιλοξενούνται η Βιβλιοθήκη Κομοτηνή, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, και το Μουσείο Καραθεοδωρή.

Η Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και η λειτουργίας της είναι γνωστή, ενώ από την άλλη το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έχει τους δικούς του χρόνους, που επηρεάστηκαν και από την πανδημία.

Όμως ερωτηματικό αποτελεί το Μουσείο Καραθεοδωρή, το οποίο ακόμα βρίσκεται στον παλιό χώρο του, και δεν έχει ξεκινήσει η μετακίνηση των εκθεμάτων, αλλά και του αρχείου που έχει συγκεντρωθεί από τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Καραθεοδωρή.

Το μουσείο φιλοξενεί αρχεία, έργο, προσωπικά αντικείμενα και οικογενειακές φωτογραφίες του Κ. Καραθεοδωρή, καθώς και του γιατρού Στέφανου Καραθεοδωρή και του γιού του Αλέξανδρου, που υπήρξε ηγεμόνας της Σάμου και Κρήτης.

Τον Αύγουστο η μεταφορά

Η καθυστέρηση στην μετακίνηση οφείλεται, όπως και πολλά άλλα την τελευταία περίοδο, στην πανδημία, η οποία δεν επέτρεψε στην ομάδα που θα κάνει την επανέκθεση να έρθει στην Κομοτηνή.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σάκης Λιπορδέζης, την μετακίνηση και επανέκθεση της συλλογής του μουσείου, θα κάνει η ομάδα του Νίκου Λυγερού, τα τελευταία από τα μέλη της οποίας ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους ώστε τον Αύγουστο να βρεθούν στην Κομοτηνή για την μετακόμιση.

Ήδη έχουν αρχίσει την προεργασία για την μεταφορά της έκθεσης, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την μετακόμιση.

Ελπίδα τους ήταν με την ευκαιρία της μετακόμισης, να πραγματοποιήσουν και μια ημερίδα στην Κομοτηνή, με τίτλο Νομική και Μαθηματικά, όμως από τη μία οι περιορισμοί λόγω Πανδημίας, και από την άλλη η περίοδος της μετακόμισης, που δεν ενδείκνυται για τέτοιες δράσεις, μάλλον απομακρύνει την πραγματοποίηση της.

Ο κ Λιπορδέζης ξεκαθάρισε πως όλη η συλλογή του Μουσείου, μαζί με τα αρχεία που έχουν συγκεντρώσει, θα μετακινηθεί στο νέο χώρο του, στο δεύτερο όροφο της Τσανακλείου. Ο νέος χώρος ελπίζουν πως θα δώσει νέα πνοή στο έργο και τις δράσεις του.

Αναβάθμιση και ψηφιακή ξενάγηση

Πέρα από την μετακίνηση και επανέκθεση, περιμένουν και την χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση του Μουσείου, μέσω προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού στο οποίο έχει υποβάλλει πρόταση ο Δήμος Κομοτηνής.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη χρήση σύγχρονων μέσων για την πλήρη αποτύπωση των εκθεμάτων και του μουσείου, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα, σύμφωνα με τον κ. Λιπορδέζη, να επισκέπτονται ψηφιακά το μουσείο πολίτες από όλο τον κόσμο σε πέντε γλώσσες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.