Τον «ασκο του Αιολου» ανοιξε η αποφαση για υποχρεωτικο εμβολιασμο της ΕΜΑΚ

Αντιδράσεις για τον τρόπο που «επικοινωνήθηκε» η απόφαση

Ο «ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει με τις συζητήσεις που γίνονται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφορμή αποτέλεσε η διαταγή που εκδόθηκε αργά το απόγευμα, της Τετάρτης με πρωτοβουλία και απόφαση του ίδιου του Αρχηγού του Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη (που τυγχάνει και πρώην επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας) και προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.

Ανώτατος αξιωματικός του Σώματος διευκρίνισε ότι καθώς η ΕΜΑΚ συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να συμμετέχει σε αποστολές όπου κριθεί αναγκαίο και, ως εκ τούτου, πρέπει το προσωπικό της να είναι εμβολιασμένο, όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για μια σειρά από μεταδοτικές ασθένειες, προκειμένου να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Σε όσους από τους υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19, το Αρχηγείο δίνει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου 2021 να τον προγραμματίσουν, εφόσον το επιθυμούν, διαφορετικά, όσοι δεν θέλουν τελικά να κάνουν το εμβόλιο, θα αντικατασταθούν από άλλους πυροσβέστες, που έχουν εμβολιαστεί και αυτοί θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Οι υπηρετούντες στις ΕΜΑΚ αντέδρασαν, όχι στον εμβολιασμό αφού όλοι δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο, αλλά στον τρόπο που «επικοινωνήθηκε» μια τέτοια απαίτηση από τη διοίκηση. Είπαν μάλιστα ότι ο εκβιαστικός τρόπος που τους οδηγεί στον εμβολιασμό δεν έπρεπε να γίνει έτσι και μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αρ. Πελώνη: «Κρίσιμη δομή του κράτους από την οποία κανείς δεν πρέπει να λείπει»

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση της ΕΜΑΚ για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πυροσβεστών η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη απάντησε πως «η απόφαση αυτή αφορά μια κρίσιμη δομή του κράτους από την οποία κανείς δεν πρέπει να λείπει. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα γίνει η συζήτηση και για τους υγειονομικούς το Σεπτέμβριο και όχι όσο είναι σε εξέλιξη η μάχη. Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός των πυροσβεστών είναι το πρώτο βήμα. Όλα αξιολογούνται και όλα εξετάζονται», υπογράμμισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.