Τον αριθμο των εισακτεων στα ΑΕΙ της χωρας ανακοινωσε το υπουργειο Παιδειας

Στις 4.160 οι προσφερόμενες θέσεις στα τμήματα του ΔΠΘ

Τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος).

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

•Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

•Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

•Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

•Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Η εικόνα στο ΔΠΘ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οι θέσεις ανέρχονται σε 4.160. Δηλαδή 292 θέσεις λιγότερες σε σχέση με το 2021. Ειδικά για τα τμήματα της Κομοτηνής οι προσφερόμενες θέσεις ανέρχονται σε 2.192, ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με πέρσι. Η μικρή αυτή μείωση προέρχεται από τα Τμήματα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών καθώς και Ιστορίας και Εθνολογίας που φέτος έχουν λιγότερες προσφερόμενες θέσεις σε σχέση με πέρσι. Το μεν πρώτο από τις 159 προσφερόμενες θέσεις το 2021, στις 120 φέτος, το δε δεύτερο από τις 212 πέρσι, στις 180 φέτος.

Στα αξιοσημείωτα είναι πως το ΤΕΦΑΑ είναι το μόνο τμήμα που οι προσφερόμενες θέσεις του αυξήθηκαν και άλλο φέτος, από 400 πέρσι 410 φέτος.

Διευκρινίζεται βέβαια πως μιλάμε για προσφερόμενες θέσεις και όχι για το σύνολο φοιτητών που τελικά θα υποδεχθεί το Δημοκρίτειο, αφού παράγοντες όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι μετεγγραφές είναι που θα καθορίσουν τον αριθμό των φοιτητών που θα φοιτήσουν στα Τμήματα του πανεπιστημίου της περιοχής μας.

Αναλυτικά ο αριθμός θέσεων για τα Τμήματα του ΔΠΘ για το 2022 είναι ο εξής:

Αλεξανδρούπολη

Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία: 238

Ιατρικής: 135

Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής: 137

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης: 240

Κομοτηνή

Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών: 120

Ελληνικής Φιλολογίας: 217

Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 410

Ιστορίας και Εθνολογίας: 180

Κοινωνικής Εργασίας: 120

Κοινωνικής Πολιτικής: 130

Νομικής: 506

Οικονομικών Επιστημών: 329

Πολιτικής Επιστήμης: 180

Ξάνθη

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών: 117

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών: 270

Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης:  138

Μηχανικών Περιβάλλοντος: 133

Πολιτικών Μηχανικών: 180

Ορεστιάδα

Αγροτικής Ανάπτυξης: 200

Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων: 180

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.