Τον Αγιο Χαραλαμπο τιμησε η Μαρωνεια

Το κουρμπάνι προς τιμή του ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων

Τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο τίμησε η Μαρώνεια για ακόμα μια χρονιά, συνεχίζοντας μια παράδοση που υπάρχει για δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χρόνια, στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο φερώνυμο λιμάνι.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου, ήταν έτοιμα εκκλησία αλλά και το κουρμπάνι, με τις προετοιμασίες να αναλαμβάνει ο Σύλλογος «Ιππαρχία». Παράλληλα μέλη του νεοσύστατου σωματείου «Αέναος Πλεύσις» συνέδραμαν στην μουσική «επένδυση» σε συνεργασία με την «Ιππαρχία».

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του εορταζόμενου Αγίου και κάλεσε τους πιστούς να τιμήσουν τη μνήμη Του, μιμούμενοι την πίστη, το θάρρος και την ομολογία του Αγίου.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κουρμπάνι, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια ετοιμάζουν οι κάτοικοι του οικισμού, συνεχίζοντας την παράδοση που παρέλαβαν από τους προγόνους τους.

Και παρά το γεγονός ότι πλέον έχουν μεγαλώσει, ήδη οι μικρότεροι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν και να είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτοί τα καζάνια.

 Μαζί με κουρμπάνι, στην αυλή του ναού ήταν δεμένες οι προσφορές των ψαράδων του λιμανιού, δηλαδή ψάρια και θαλασσινά, τα οποία θα δημοπρατηθούν, με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του ναού.

Το παρών στον εορτασμό έδωσε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Κοινωνίας Πολιτών» κ. Απόστολος Ιωάννου, όπως και ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο οποίος, αφού ευχήθηκε καταλλήλως, θύμισε τις ενέργειες για να οριστεί ο Άγιος Χαράλαμπος πολιούχος της Μαρώνειας, εξέλιξη για την οποία αναμένεται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής,  της Μητρόπολη Πειραιώς και του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών για την επιστροφή της ιστορικής εικόνας του Αγίου, την οποία πρόσφυγες από τη Μαρώνεια πήραν μαζί τους στις 6 Αυγούστου 1913 όταν τους παρέλαβε το αντιτορπιλικό «Αβέρωφ» και την μετέφεραν στο ναό της Αγίας Τριάδας Πειραιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.