Το ΥΠΑΑΤ ανακαλει χαριστικες παραχωρησεις δημοσιας περιουσιας

12 περιπτώσεις στη Δράμα, 2 στην Ξάνθη και έπεται συνέχεια

Στην ανάκτηση με γοργούς ρυθμούς της δημόσιας περιουσίας η οποία τα προηγούμενα χρόνια παραχωρήθηκε, κατά κυριότητα, χαριστικά σε ιδιώτες, όχι μόνον σε σκανδαλωδώς χαμηλές τιμές (λ.χ. για 150 – 170 ευρώ το στρέμμα) αλλά και για χρήσεις που δεν προάγουν την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και χωρίς επίσης να τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις και διαδικασίες, προχωρά άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου.
 
Όπως ανέφερε, συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλου, «ήδη βρίσκονται στο γραφείο μου προς υπογραφή, δεκαεπτά 17 Αποφάσεις ανάκλησης παραχωρήσεων για εκτάσεις που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα από το 2003-2008. Και οι 17 παραχωρούμενες εκτάσεις (από 5 έως 50 στρέμματα) δεν δόθηκαν με σκοπό την αξιοποίησή τους για γεωργική χρήση, αλλά για την ίδρυση «ξενοδοχειακών μονάδων», με μόνη την δήλωση των «ημετέρων» ενδιαφερομένων ότι θα προβούν σε ανέγερση ξενώνων – ξενοδοχείων, χωρίς οποιαδήποτε άλλη εγγύηση, όπως ο νόμος του 1929 (κατ΄επίκληση του οποίου έγινε η παραχώρηση), προέβλεπε.
 
Χαρακτηριστικό και των 17 περιπτώσεων είναι ότι σε καμία δεν πραγματοποιήθηκε ο σκοπός της παραχώρησης παρότι μεσολάβησαν από 8 έως και 13 χρόνια από το έτος της παραχώρησης.
 
Απορία επίσης προκαλεί γιατί η πρώην ηγεσία του Υπουργείου δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια σε ανάκληση των αποφάσεων παραχώρησης, εφόσον είχε παρέλθει η 5ετια χωρίς να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τις προαναφερόμενες 17 παραχωρήσεις των οποίων τις ανακλήσεις θα υπογράψει άμεσα, 12 αφορούν το Ν. Δράμας (συνολική έκταση 177 στρ.), 2 αφορούν το Ν. Ξάνθης (συνολική έκταση 70,5 στρ.), 1 αφορά το Ν. Σερρών (έκταση 4,5 στρ.), 1 αφορά το Ν. Καστοριάς (έκταση 4,5 στρ.) και 1 αφορά το Ν. Πέλλας (έκταση 4 στρ).
 
Περαιτέρω, όπως σημείωσε ο κ. Αποστόλου, «άμεσα και κατόπιν εντολής μου, η αρμόδια Υπηρεσία θα ελέγξει εάν έχει πραγματοποιηθεί ο σκοπός της παραχώρησης σε εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όπου εντοπίζονται περιπτώσεις ανάλογες με τις προαναφερόμενες θα ανακαλούνται άμεσα και η διαχείρισή τους θα επιστρέφει στο ΥπΑΑ&Τ, προκειμένου να τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.