Το βιβλιο που βρηκε στα σκουπιδια αλλαξε τη ζωη του

Δημιούργησε βιβλιοθήκες και άνοιξε το δικό του βιβλιοπωλείο

Άλλαξε η ζωή του 73χρονου Χανιφί Μπατί, ο οποίος ζει στο Έλαζιγ Τουρκίας, χάρη στο βιβλίο που βρήκε στα σκουπίδια πριν από 60 χρόνια. Με αφορμή το βιβλίο ίδρυσε βιβλιοθήκες και άνοιξε βιβλιοπωλείο.

Εντυπωσιασμένος από το βιβλίο, άρχισε να διαβάζει και αυτή η αγάπη για την ανάγνωση τον έκανε γνωστό βιβλιοπώλη στο Έλαζιγ και σε όλη τη χώρα. Αποφάσισε να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο στην ηλικία των 32 ετών, δουλεύοντας σε διάφορες δουλειές και πουλώντας το χωράφι που ανήκε στον αδελφό του για να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνταν.  Έχοντας επιτύχει διάφορα επιτεύγματα στην 41ετή καριέρα του, τού απονεμήθηκε το βραβείο «Βιβλιοπώλης της χρονιάς» από την Ένωση Εκδοτών το 2017.

Σήμερα, συνεχίζει την δουλειά του με 3 μεγάλα υποκαταστήματα και παρέχει δωρεάν δανεικά βιβλία σε όσους δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν. Παράλληλα παρέχει στους υπόλοιπους σε προσιτές τιμές βιβλία ώστε όλοι να διαβάζουν. Επίσης, δωρίζοντας βιβλία σε διάφορα σχολεία, άνοιξε 3 σχολικές βιβλιοθήκες.

«Με εντυπωσίασε πολύ το βιβλίο»

Δηλώνοντας ότι το βιβλίο που βρήκε από τα σκουπίδια ήταν μια καμπή στη ζωή του ο ίδιος αφηγήθηκε πως «μεγάλωσα, τόσο πηγαίνοντας στο σχολείο όσο και βοηθώντας τον πατέρα μου, που ήταν βοσκός. Δεν μπόρεσα να τελειώσω το σχολείο και έγινα αγρότης. Όταν ήμουν 12-13 βρήκα ένα βιβλίο στα σκουπίδια και το διάβασα. Με εντυπωσίασε πολύ. Παρόλο που είχα αδυναμίες αργότερα, όπου έβρισκα ένα βιβλίο, ένα κομμάτι εφημερίδας, ένα άρθρο, προσπαθούσα αμέσως να το διαβάσω. Το συγκεκριμένο βιβλίο που έχει αλλάξει τη ζωή μου ονομαζόταν «Τζεμ Σουλτάν». Μετά από αυτό, διαβάζω συνεχώς και αναζητώ έναν τρόπο να βελτιώσω τον εαυτό μου, αυτό με οδήγησε να ανοίξω το δικό μου βιβλιοπωλείο. Όταν ήμουν 32 χρόνων, πούλησα το χωράφι του αείμνηστου αδελφού μου. Η πώληση βιβλίων δεν ήταν θέμα ανταλλαγής, συναντηθήκαμε συχνά με τους φοιτητές και συζητούσαμε για τα βιβλία».

«Έχω πουλήσει περίπου 600 χιλιάδες βιβλία στο Έλαζιγ σε ένα χρόνο»

Ο Μπατί ανέφερε ότι έχει κάνει πολλές μελέτες για να αναπτύξει τη συνήθεια της ανάγνωσης βιβλίων στο Έλαζιγ «Διανέμουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δωρεάν βιβλία. Επίσης δανείζουμε και πουλάμε με δόσεις. Η συνήθεια της ανάγνωσης αναπτύσσεται εν μέρει στο Έλαζιγ, και θέλω να πιστεύω πως έχω ένα σοβαρό μερίδιο σε αυτό. Το 2017, έλαβα το βραβείο «Βιβλιοπώλης της χρονιάς» από την Ένωση Εκδοτών. Το γραφείο μου είναι γεμάτο βιβλία. Δημιούργησα βιβλιοθήκες σε 2-3 σχολεία. Πριν από 10-12 χρόνια, πραγματοποίησα μια έκθεση βιβλίου, ώστε όλοι να μπορούν να το διαβάσουν και εκεί πουλούσα βιβλία για 1-2 λίρες»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.