Το Τραπεζι Αγαπης της Μητροπολης αλλαζει∙ παραμενει ομως παντα διακριτικο και γεματο αγαπη

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμονας: «Μακάρι να έρθει μια μέρα που όλες αυτές οι δομές δεν θα χρειάζονται, αλλά εφόσον χρειάζονται, η τοπική εκκλησία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει»

Αγιασμό στο Συσσίτιο Απόρων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομοτηνής, το οποίο θα επαναλειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαινίσεως προσφέροντας γεύματα στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας, πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Με την ανακαίνιση, ουσιαστικά ενοποιούνται τα δύο συσσίτια της Μητρόπολης σε ένα, ώστε και να υπάρχει μια πιο ενιαία παροχή ειδών στους απόρους, ενώ πλέον ότι προσφέρεται είναι κατάλληλα συσκευασμένο.

Ένα συσσίτιο για όλες τις ενορίες

Πρόκειται για ημέρα χαράς, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, γιατί κάτι το οποίο είχαν σχεδιάσει τον προηγούμενο καιρό, βρίσκονται πλέον στην υλοποίησή του, και στην αρχή μιας προσπάθειας που επιθυμούσε από την αρχή της ποιμαντικής του δραστηριότητας να πάρει τη μορφή που έχει τώρα.

Στην μητρόπολη μέχρι τώρα, και για πολλά χρόνια, λειτουργούσαν δύο συσσίτια της Αγάπης, το ένα στον Μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, και το άλλο στον Ναό της Αγίας Σοφίας.

Όμως η ύπαρξη δύο διαφορετικών εδρών δημιουργούσε κάποιες δυσκολίες. Το φαγητό ήταν διαφορετικό, οι ώρες παρασκευής και διανομή του φαγητού επίσης ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα να μην έχει το τραπέζι της αγάπης μια ομοιομορφία.

Για αυτό και αποφασίστηκε από τη Μητρόπολη οι δύο αυτές διοικήσεις να γίνουν μία, να επωφελούνται όλοι όσοι βρίσκονταν και στα δύο συσσίτια από τον καινούριο τρόπο που θα λειτουργεί το Τραπέζι της Αγάπης, με ένα όμορφο τρόπο, και πάντα διακριτικό.

Την ίδια ώρα, επειδή οι ανάγκες είναι περισσότερες, και η υγειονομική κρίση δίδαξε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη προσοχή, σε όλα τα επίπεδα, αποφάσισαν το φαγητό να μαγειρεύεται στο χώρο, αλλά στη συνέχεια να συσκευάζεται αεροστεγώς, και μια ετικέτα θα δείχνει το περιεχόμενο. Θα τοποθετείται από τις εθελόντριες κυρίες, που έδωσαν το παρών στον αγιασμό, και υπεύθυνο τον π. Σπυρίδωνα Οικονομου, και θα δίνεται σε όποιον το χρειάζεται από Δευτέρα έως Σάββατο, όταν θα παίρνουν και το φαγητό της Κυριακής.

«Έγινε μια καλή προσπάθεια, και ενώ καλά λειτουργούσε και πριν το συσσίτιο, οι υγειονομικές δυσκολίες μας έμαθαν να είμαστε πιο τυπικοί, να προσφέρουμε το φαγητό με περισσότερη ασφάλεια. Το φαγητό θα είναι κοινό σε όλους, και εμείς θα έχουμε πιο ήσυχη τη συνείδησή μας ότι μαγειρεύτηκε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα» σημείωσε.

Σημαντική η συμβολή για την βοήθεια των απόρων

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τις προηγούμενες διοικήσεις των δύο συσσιτίων, και τους προέδρους τους, τον π. Δημήτριο Βασιλειάδη στο συσσίτιο της Κοίμησης της Θεοτόκου και τον μακαριστό Δημήτρη Τρέσαλο στην Αγία Σοφία, αλλά και τα διοικητικά τους συμβούλια, καθώς και όσους αναλαμβάνουν για το νέο.

Στο τραπέζι αγάπης υπάρχει διαφάνεια, τόνισε, μιας και καταρτιζόταν και θα καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, ο απολογισμός και τα βιβλία ταμείου που ελέγχονται από τη Μητρόπολη.

Ειδική μνεία έκανε στην εταιρεία Alfa Beta Roto, η οποία προσφέρει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο στο τραπέζι της Αγάπης, βοηθώντας την Μητρόπολη να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.

Ευχαρίστησε επίσης τον λαό της Μητρόπολης, που ο καθένας βοήθησε με τον τρόπο του, άλλος οικονομικά, άλλος υλικά για να στηρίξει την λειτουργία της τράπεζας της αγάπης.

Ακόμα καλύτερη η λειτουργία του συσσιτίου

Απευθυνόμενος στις εθελόντριες, τόνισε πως οι άνθρωποι δεν θα βλέπουν μόνο το χαμόγελό τους, αλλά και τη ευγένεια του χαρακτήρα τους, ενώ αποτελεί και ευκαιρία να γνωρίσουν αυτούς τους ανθρώπους και να τους προσφέρουν περισσότερο από ένα πιάτο φαγητό την ημέρα.

Τόνισε δε πως στο χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιες γιορτινές μέρες, για τους ωφελούμενους που δεν έχουν δική τους οικογένεια, να μπορούν να φάνε μαζί σε αυτόν τον χώρο, που ευχήθηκε να λειτουργήσει επ’ ωφελεία των ανθρώπων.

«Μακάρι να έρθει μια μέρα που όλες αυτές οι δομές δεν θα χρειάζονται, αλλά εφόσον χρειάζονται, η τοπική εκκλησία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα προσφέρει αυτό που πρέπει να προσφέρει» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.