Το Τμημα Ιστοριας-Εθνολογιας του ΔΠΘ με ψηφισμα του αρνειται ρητα τους αποκλεισμους στον ακαδημαικο χωρο λογω τυφλοτητας

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο υπερασπίζονται αρχές. Μεταξύ αυτών, και με πρόταγμα το μορφωτικό αγαθό, κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα καταστατικά υπερασπίζεται θεμελιώδεις, για το κοινωνικό εποικοδόμημα, αρχές όπως η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ο διάλογος, η δημοκρατία, η ισονομία και η ισοπολιτεία στη δική του τουλάχιστον επικράτεια. Οι πανεπιστημιακές σχολές δηλαδή αρνούνται να συστρατευτούν (με) και να υπηρετήσουν το δόγμα του κοινωνικού δαρβινισμού, αποδεχόμενες στις τάξεις των πανεπιστημιακών και στα αμφιθέατρα διδασκαλίας, αρτιμελείς μόνο πανεπιστημιακούς και φοιτητές, εξοβελίζοντας κάθε παρεκκλίνοντα.
 
Ερευνώντας σήμερα όμως στη σελίδα του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, κατά τη συνήθη τάξη, για ενημέρωση και πιθανές ειδήσεις στο τέλος της αρχικής σελίδας, στις 12/6 του τρέχοντος έτους, αλιεύσαμε το κάτωθι ψήφισμα. 

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καταδικάζουμε απερίφραστα τις αιτιάσεις που διατύπωσε ο κ. Γεώργιος Παπάζογλου, Καθηγητής του Τμήματος, με δύο έγγραφα του της 28ης Μαΐου και της 4ης Ιουνίου 2016, ενιστάμενος για την ικανότητα συμμετοχής Καθηγητή Βυζαντινής φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας στο Εκλεκτορικό Σώμα συναδέλφου, με το αιτιολογικό ότι αυτός είναι τυφλός. Τονίζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο επιχείρημα ότι η τυφλότητα πανεπιστημιακού Καθηγητή είναι αιτία για τον αποκλεισμό του από ένα θεμελιώδες δικαίωμα και υποχρέωση των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων στη χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Κατά συνέπεια, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την αμφισβήτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και μάλιστα μέσα σε ακαδημαϊκό χώρο. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι οι απόψεις αυτές ούτε μας εκφράζουν ούτε συνάδουν με τις αρχές και το έργο που επιτελούμε στο Τμήμα μας τα τελευταία χρόνια, στο οποίο στηρίζουμε με σεβασμό και με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στη μόρφωση των φοιτητών μας με αναπηρίες.

Κομοτηνή, 7 Ιουνίου 2016»
 
Ερευνώντας για το τι και το πώς αυτού του Ψηφίσματος, με βάση τις πληροφορίες που αυτό εμπεριέχει και μετά από σχετική περιδιάβαση στα όσα έχουν συμβεί στο Τμήμα τον τελευταίο καιρό, κατανοήσαμε ότι το εν λόγω Ψήφισμα προέκυψε, όπως και αναφέρεται, με αφορμή την εκλογική διαδικασία-κρίση για την εξέλιξη σε επίκουρο καθηγητή λέκτορα του Τμήματος, διαδικασία για την οποία υπήρξαν ενστάσεις από τον αναφερόμενο στο κείμενο του Ψηφίσματος Καθηγητή και π.Πρόεδρό του, απόρριψη των ενστάσεών του από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, αλλά και το προαναφερθέν Ψήφισμα, λυτρωτικό για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας μας, εφόσον το ζήτημα των ΑμεΑ και της ικανότητας συμμετοχής τους σε όλους τους τομείς του δημοσίου και του ακαδημαϊκού βίου ετέθη εκ νέου σε κρίση, με αφορμή την άποψη για την εκπαιδευτική ικανότητα του προσκληθέντος στη διαδικασία της κρίσης τυφλού πανεπιστημιακού, καθηγητού στο ΕΚΠΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.