Το Τμημα Ελληνικων Σπουδων στο Πανεπιστημιο Αργυροκαστρου, Αλβανιας γιορταζει τα 25 χρονια απο την ιδρυση του με σειρα εκδηλωσεων

Μία σημαντική επέτειος για τη ζωή της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Η ελληνική μειονότητα στο Αργυρόκαστρο, αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία γιορτάζει για τα 25 χρόνια παρουσίας του τμήματος ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Ένα τμήμα που από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του –με βασικό στόχο την επιμόρφωση των ελλήνων διδασκάλων των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Αλβανία–, ανέπτυξε αξιέπαινη πολιτιστική, επιστημονική και εκδοτική δραστηριότητα εξαπλώνοντας τον ελληνικό πολιτισμό εντός και εκτός της χώρας. 

8ο Διεθνές Συνέδριο Νεοελληνικών Διαλέκτων και Γλωσσολογικής Θεωρίας 

Για την επέτειο αυτή, διοργανώνονται από τις 4 έως 6 Οκτωβρίου μία σειρά εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν τη διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου Νεοελληνικών Διαλέκτων και Γλωσσολογικής Θεωρίας, ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός αναφορικά με τις πτυχές της ελληνικής γλώσσας. Οι γλωσσολόγοι επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου θα προσπαθήσουν να ρίξουν άπλετο φως και σε γλωσσικά φαινόμενα της ελληνικής στον χώρο μας. Πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο αρμόζει πλήρως στην αποστολή και την πραγματικότητα του Τμήματος. Θα διαρκέσει συνολικά τρεις ημέρες και είναι το πρώτο τέτοιων διαστάσεων για την ελληνική γλώσσα στην Αλβανία, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, ενώ τις εργασίες του μπορεί να παρακολουθήσει ελεύθερα κάθε ενδιαφερόμενος. 

Συναυλία με την Ελένη και τη Σουζάνα Βουγιουκλή και το συγκρότημα «Δρόπολη»

Το δεύτερο σημαντικό γεγονός στις επετειακές εκδηλώσεις είναι η συναυλία που θα δοθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 από τις: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή. Το εξαίρετο μουσικό ντουέτο, με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα φωνών κάνουν το πρώτο τους ταξίδι στην Αλβανία, τιμώντας με την παρουσία τους την ελληνική μειονότητα της περιοχής. Επιπλέον, παρόν στη συναυλία θα δώσει και το συγκρότημα «Δρόπολη», ενώ θα ακολουθήσει και επίσημο δείπνο με τη συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής από το συγκρότημα του πρώην φοιτητή του Τμήματος, κ. Κώστα Σούτζιο.

Η αφετηρία ίδρυσης του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και  Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου 

Η ίδρυση του Τμήματος εντοπίζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ξεκίνησε ως τυπική έδρα Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και ήταν επακόλουθο της μορφωτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, υπογεγραμμένης στα Τίρανα το 1984. Στόχος της έδρας ήταν η επιμόρφωση των ελλήνων διδασκάλων των ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Αλβανία.

Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία – Σημάδια παρακμής 

Αριθμητικά, η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία τα έτη 1991-1992 κυμαίνονταν από 100.000 μέχρι 200.000 άτομα. Με το πέρασμα του χρόνου και τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές είτε προς την Ελλάδα είτε προς άλλες χώρες ο αριθμός τους μειώθηκε αισθητά, εντούτοις οι Έλληνες, ακόμη και σήμερα, παραμένουν η μεγαλύτερη αριθμητικά μειονότητα της Αλβανίας, και συνεχίζει να καταγράφεται ο αριθμός τους και στις αλβανικές απογραφές. Σήμερα, τα περισσότερα χωριά Ελλήνων στην Αλβανία είναι έρημα ή κατοικούνται κυρίως από ηλικιωμένους, ενώ σε τελευταία καταμέτρηση, το 2011 προσμετρήθηκαν μόλις 24.243 Έλληνες στην αλβανική επικράτεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.