Το ΤΕΕ Θρακης εχει προταση για την Παλια Πολη της Ξανθης

Προωθεί βελτιώσεις στον νόμο περί αυθαιρέτων για την εγκατάλειψη και κατάρρευση διατηρητέων κτηρίων

Το ΤΕΕ Θράκης επεξεργάστηκε και υπέβαλε πρόταση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκα και προς τον Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά, με την οποία τεκμηριώνει  την ανάγκη τροποποίησης συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου  4495/2017 για την τακτοποίηση  αυθαιρέτων. Όπως εξηγεί το παράρτημα του επιστημονικού φορέα στη Θράκη, οι διατάξεις αυτές εμποδίζουν την δυνατότητα επισκευής ή μεταβίβασης εκατοντάδων κτιρίων της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης,  πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει στην εγκατάλειψή τους και τελικά στην κατάρρευσή τους.

Με τον νόμο όπως ισχύει σήμερα απαγορεύεται σε εκατοντάδες σπίτια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης να επισκευαστούν ή να μεταβιβαστούν εξαιτίας  της ύπαρξης κάποιας αυθαίρετης  προσθήκης, για την οποία δεν προβλέπει ο νόμος την δυνατότητα να τακτοποιηθεί.

Στην πρόταση του ΤΕΕ Θράκης αναλύεται  διεξοδικά η ιδιαιτερότητα των διατηρητέων κτιρίων της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, τα οποία σε αντίθεση με τα διατηρητέα κτίρια όλης της υπόλοιπης χώρας είναι διαβαθμισμένα σε τρεις κατηγορίες Α, Β και Γ ανάλογα με την σπουδαιότητά τους, πράγμα που δεν λαμβάνεται υπόψη στον νόμο 4495/2017. Επίσης επισημαίνεται το γεγονός ότι οι περισσότερες αυθαίρετες προσθήκες είχαν γίνει  πολύ πριν τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ως διατηρητέων αλλά και πολύ πριν κηρυχθεί η Παλιά Πόλη της Ξάνθης ως προστατευόμενος  οικισμός, πράγματα που επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη στον νόμο 4495/2017. 

Η πρόταση κοινοποιήθηκε στους τρεις βουλευτές του νομού, στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης καθώς και  στο Δήμαρχο Ξάνθης, με τους οποίους το ΤΕΕ Θράκης θα επιδιώξει κοινή συνάντηση για να τους ενημερώσει πληρέστερα τις επόμενες ημέρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.