Το TEDxDuth μας συστηνει τις Αντι-θεσεις

Κατερίνα Παπαδοπούλου, μέλος οργανωτικής επιτροπής «Να γνωρίσουμε τις αντιθέσεις και να μοιραστούμε ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν»

Για δεύτερη  χρονιά διοργανώνεται διαδικτυακά το TEDxDuth με τίτλο «Αντί-θέσεις» στην Ξάνθη το Σάββατο 26 Ιούνιου  και προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που βιώνουμε λόγω της πανδημίας. Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, η κ. Κατερίνα Παπαδοπούλου, φοιτήτρια Νομικής Σχολής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης εξήγησε αρχικά ότι οι ομιλίες TEDxDuth έχουν να διαδώσουν καινοτόμες ιδέες και να φέρουν κοντά τους ανθρώπους.

Άνθρωποι από τον χώρο του θεάματος του αθλητισμού επιχειρηματίες και άνθρωποι που προσφέρουν στην κοινωνία θα είναι εκεί για να καταθέσουν την δική τους ιδέα που αξίζει να διαδοθεί και τις αντιθέσεις που βιώνουν καθημερινά. Οι ομιλίες θα χωρίζονται σε 3 μέρη ενώ μεταξύ των ομιλιών στα διαλλείματα θα υπάρχουν ομάδες που θα δείχνουν την δική τους δουλεία και θα προβάλουν αυτό με το οποίο ασχολούνται  προσθέτοντας έτσι μια ευχάριστη νότα στην εκδήλωση.

Η κ. Παπαδοπούλου κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για την στήριξη τους σε όλη την διοργάνωση,  βοηθώντας τους  έτσι να συνεχιστεί όλο αυτό το οποίο κάνουν αναδεικνύοντας την Θράκη και το ΔΠΘ. 

Κατερίνα Παπαδοπούλου όμως αναλυτικά…

«Μήπως ήρθε η ώρα του χρόνου να γίνει στην Κομοτηνή;»

ΠτΘ: κ. Παπαδοπούλου, το TEDxDuth διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στο πλαίσιο του ΔΠΘ. Η πρώτη διοργάνωση έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη ενώ φέτος η σκυτάλη δίνεται στην Ξάνθη…

Κ.Π.: Οι ομιλίες TED γενικά έχουν να διαδώσουν τις καινοτόμες ιδέες και να φέρνουν κοντά ανθρώπους. Αυτό θέλει να κάνει και το TEDxDuth, να φέρει κοντά τους ανθρώπους και συγκεκριμένα τις πόλεις της Θράκης σε ένα κοινό όραμα, τη διάδοση ιδεών, σε ένα κοινό μονοπάτι αναζήτησης. Αυτό έγινε τη πρώτη χρονιά το 2019 στην Αλεξανδρούπολη, φέτος διεξάγεται στην Ξάνθη. Έχει στόχο τη διαδοχή κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη. Δεν γίνεται ποτέ στην ίδια πόλη που έγινε το προηγούμενο έτος. Ακόμη δεν έχει γίνει στην Κομοτηνή και μήπως ήρθε η ώρα του χρόνου να γίνει; Δεν ξέρουμε.

«Προσαρμοστήκαμε στις συνθήκες»

ΠτΘ:  Τι αλλάζει στη φετινή διοργάνωση και ποια είναι η θεματική της;

Κ.Π.: Το θέμα μας είναι η αντίθεση. Βιώσαμε όλοι μας μια αντίθεση, διότι αλλιώς τα περιμέναμε και λίγο διαφορετικά μας βγήκαν με την πανδημία. Παρόλα αυτά προσαρμοστήκαμε στις συνθήκες και σταθήκαμε αντάξιοι των περιστάσεων. Στόχος είναι και φέτος να κάνουμε το επόμενο βήμα εφόσον έγινε η αρχή το 2019. Δεν μας σταμάτησε η πανδημία. Χάρη στη τεχνολογία η διοργάνωση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας https://hopin.com/events/tedxduth-2021-antithesis που μπορούν να βρουν και οι ενδιαφερόμενοι τα εισιτήρια και να κάνουν την εγγραφή για να την παρακολουθήσουν. Είναι το Σάββατο 26 Ιουνίου.

«Οι αντιθέσεις δεν αποτελούν μόνο αιτία σύγκρουσης, αλλά και αιτία εξέλιξης και προόδου»

ΠτΘ: Τι θα παρακολουθήσουμε; Αν θέλετε να κάνουμε μια αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα θα οποία θα αποτελέσουν τους εισηγητές.

Κ.Π.: Άνθρωποι από το χώρο του θεάματος, του αθλητισμού, επιχειρηματίες και γενικότερα άνθρωποι που συνεισφέρουν στην κοινωνία με το δικό τους τρόπο θα έρθουν για να καταθέσουν τη δική της εμπειρία, να πουν τη δική τους ιδέα που αξίζει να διαδοθεί, τις δικές τους αντιθέσεις που βιώνουν και εκείνοι καθημερινά. Οι ομιλητές είναι οι: Δάφνη Καλογεροπούλου, Κωνσταντίνος Πουλής, Ηρακλής Μοσκώφ, Κατερίνα Πεφτίτση, Χρήστος Λάμπρης, Αύγουστος Πανταζίδης, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και παρουσιάστρια είναι η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε όλοι πολλές αλλαγές ανά τον κόσμο και βλέπουμε έτσι μια αλλαγή του παλιού τρόπου ζωής και σκέψης. Έρχεται κάτι καινούριο. Αυτό είναι μια αντίθεση που βιώνουμε. Όλοι έχουμε βιώσει πολλές αντιθέσεις στη ζωή μας. Αυτό ακριβώς θέλει να αναδείξει και η εκδήλωση μας ότι από άλλου ξεκινάμε και τελικά αλλού καταλήγουμε. Αλλιώς έχουμε φανταστεί τα πράγματα και τελικά βλέπουμε μια πολύ διαφορετική οπτική. Αλλά έτσι είναι η ζωή, είναι γεμάτη αντιθέσεις. Οι αντιθέσεις άλλωστε πολλές φορές δεν αποτελούν μόνο αιτία σύγκρουσης, αλλά και αιτία εξέλιξης και αιτία προόδου. Αυτά θέλουμε να καταδείξουμε, αυτό θέλουμε όλοι να γνωρίσουμε, να αναλύσουμε αυτές τις αντιθέσεις και να μοιραστούμε ιδέες που αξίζουν να διαδοθούν και να έρθουμε όλοι κοντά μέσα από αυτήν την εμπειρία.

ΠτΘ: Όλη η προσπάθεια βέβαια γίνεται και χάρη στη συνδρομή τοπικών φορέων…

Κ.Π.: Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους τοπικούς φορείς και τους τοπικούς επιχειρηματίες που μας έχουν στηρίξει σε όλη αυτή την προσπάθεια. Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και είναι πολύ σημαντικό που έχουμε ανθρώπους δίπλα όπως και το «ΠτΘ» και πολλοί άλλοι οι οποίοι σε όλο αυτό μας βοήθησαν, μας στήριξαν έμπρακτα και ουσιαστικά και μας έδειξαν ότι κάθε πρωτοβουλία την οποία παίρνουμε και θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό και στη Θράκη και στο ΔΠΘ είναι δίπλα μας και χαίρονται με αυτή μας προσπάθεια. Αυτό θέλουμε και εμείς.

Να σημειώσω ότι οι ομιλίες χωρίζονται σε 3 μέρη. Μεταξύ των ομιλιών γίνονται κάποια διαλείμματα. Εκείνο το χρονικό διάστημα καλύπτεται από workshops και performances. Είναι και αυτές ομάδες που δείχνουν τη δική τους δουλειά και αυτό που ασχολούνται. Προσθέτουν μια πολύ ευχάριστη νότα στην όλη εκδήλωση και τους ευχαριστούμε για αυτό. Κάνουν αυτό το ταξίδι ακόμα πιο όμορφο και εκείνοι μέσω της εκδήλωσης δείχνουν τη δική τους ιδέα που έχουν προσπαθήσει και δουλεύουν και αξίζει να ακουστεί αλλά και εμάς μας βοηθάει πάρα πολύ όλο αυτό για να βγει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.