Το ταξιδι της «Ζωηρης Τελειας» στο Διδυμοτειχο

Μικροί και μεγάλοι έπαιξαν και έμαθαν τα είδη των γραμμών με τη «Ζωηρή Τελεία»

Το Σάββατο 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο των εορτών «Πανηγύρι του Καλέ»

Η «Ζωηρή Τελεία» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, 2020) της Γεωργίας Βουδούρη είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό παιδικό βιβλίο, είναι ένα βιβλίο-εκπαιδευτικό εργαλείο κι αυτό μας το αποδεικνύει έμπρακτα συνεχώς. Εκτός από τις δεκάδες φωτογραφίες με παιδιά και νηπιαγωγούς που το χρησιμοποιούν σε διάφορα εκπαιδευτήρια της Ελλάδας, η «Ζωηρή Τελεία» ξεγλίστρησε για μία ακόμη φορά από τις σελίδες του βιβλίου και «επισκέφθηκε» το Διδυμότειχο για να συναντήσει και να παίξει με τους μικρούς της φίλους.

Η συγγραφέας παρουσιάζει μέσω χαρτονιών το περιεχόμενο της «Ζωηρής Τελείας» στους μικρούς μας φίλους…

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου 19 Ιουνίου στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Διδυμοτείχου «Δημήτρης Ναλμπάντης» μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τη συγγραφέα του βιβλίου και να γνωρίσουν τις περιπέτειες της «Ζωηρής Τελείας», μαθαίνοντας παίζοντας. Την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε με μεγάλη προθυμία το «Ευγενίδιο Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Περιβάλλοντος Δήμου Διδυμοτείχου», στο πλαίσιο των εορτών «Πανηγύρι του Καλέ».

Καθότι η προσέλευση υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη, και για να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, χρειάστηκαν οι δράσεις να επαναληφθούν τουλάχιστον δύο φορές.

… οι οποίοι στη συνέχεια, ακούγοντας πόλκα μουσική, ακολουθούν με το δάχτυλό τους την παρτιτούρα των γραμμών…

Τα παιχνίδια

Πάμε να δούμε, όμως, όλα τα παιχνίδια που γέμισαν δημιουργικά το απόγευμα των μικρών μας φίλων. Αρχικά, η συγγραφέας του βιβλίου, αφού ανέγνωσε το βιβλίο, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της «Ζωηρής Τελείας» πάνω σε χαρτόνια και μέσα από τις μεταμορφώσεις της ανακάλυψαν τα είδη των γραμμών. Αργότερα, έπαιξαν με ένα μεγάλο ζάρι που έφερε στις γωνίες του διάφορα σχήματα, τα οποία και προσπαθούσαν να σχηματίσουν με το σώμα τους στη συνέχεια τα παιδιά. Ακολούθως, με ένα σύρμα έφτιαξαν, σύμφωνα με τις εικονικές αναπαραστάσεις του βιβλίου, διάφορες γραμμές. Τέλος, ακολούθησε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο μουσικό παιχνίδι υπό τους ρυθμούς της πόλκα μουσικής. Οι μικροί μας φίλοι είχαν σε χαρτόνια  παρτιτούρες διαφόρων γραμμών τις οποίες ακολουθούσαν πρώτα με το δάχτυλό τους. Έπειτα, έπρεπε να «ισορροπήσουν» σε διάφορες γραμμές που σχηματιστεί με ταινίες στο πάτωμα. Έτσι, τα παιδιά σε μόλις λίγες ώρες ανέπτυξαν μια πληθώρα δεξιοτήτων, όπως είναι οι κινητικές, μουσικές, κοινωνικές κ.ά.

… και «ισορροπούν» πάνω στις γραμμές της «Ζωηρής Τελείας».

Χαμόγελα και φωνές χαράς

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των παιδιών, κυριαρχούσαν τα χαμόγελα και οι φωνές χαράς ενώ απ’ όλους ακούστηκαν διθυραμβικά σχόλια τόσο για το περιεχόμενο του βιβλίου όσο και για τις δράσεις που μπορούν να το ακολουθήσουν. Κι αυτό διότι έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο ένα βιβλίο μετα-κινεί την προσοχή και οδηγεί στην εμπλοκή αναγνωστών, παρατηρητών, παιδιών, μεγάλων. Γιατί αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πώς οι μικροί μας φίλοι χρειάζονται την εμπλοκή τους στη διαδικασία της μάθησης. Προς το τέλος της παρουσίασης, τα παιδιά πήραν δώρο έναν «ζωηρό» σελιδοδείκτη ενώ κατά την έλευσή του έλαβαν, εν είδει ταυτότητας, ένα πάσο ως επισφράγισμα της μέρας αυτής και ως ενθύμια της συνάντησής τους με τη «Ζωηρή Τελεία».

Το μόνο σίγουρο είναι πώς το ταξίδι της «Ζωηρής Τελείας» θα ξανά επαναληφθεί λίαν συντόμως…

Μπορείτε να προμηθευτείτε το εκπαιδευτικό βιβλίο «Μια ζωηρή τελεία»  είτε τηλεφωνικά στο 25310 72486, είτε ηλεκτρονικά στο site των εκδόσεων www.paratiritisbooks.gr, είτε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.