Το Συνεδριο της FUEN και η ζεστη δεξιωση των μελων της το βραδυ της Πεμπτης (+Gallery)

Το «πολυαναμενόμενο» συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνικοτήτων και ξεκίνησε και συνεχίζει να συμβαίνει στην Κομοτηνή, με 150 συνέδρους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν στη διάθεσή μας οι εντόπιοι διοργανωτές, ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, ενώ επίσης στους διοργανωτές φορείς ήταν και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης.

Η άφιξη των ευρωπαϊκών «μειονοτικών» που διαβιούν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε την Τετάρτη το απόγευμα και ακολούθησε δείπνο και καλωσόρισμα των συμμετεχόντων στο ξενοδοχείο “Chris&Eve”.

Οι εργασίες του Συνεδρίου την πρώτη ημέρα-Πέμπτη14/5

Την Πέμπτη, ανήμερα των Ελευθερίων Θράκης, στις 9 το πρωί ξεκίνησε επισήμως τις εργασίες του το Συνέδριο με χαιρετισμό του Hans Heinrich Hansen,  προέδρου της FUEN και του Αχμέτ Μετέ, προέδρου της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας και «εκλεγμένου» μουφτή Ξάνθης.
 
Ακολούθησε η πρώτη συνεδρία με θέμα «το πρόβλημα της πολιτικής εκπροσώπησης των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη», εισηγητές στην οποία ήταν οι εκ Ρουμανίας Hunor Kelemen, πρόεδρος της «Συμμαχίας Ούγγρων Δημοκρατών» της Ρουμανίας και Csaba Sogor, από τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό. Ακολούθησε ο Herbert Dorfmann του «Κόμματος Ανθρώπων του Νοτίου Τυρόλου» της Ιταλίας και οι Ροδοπίτες Μουσταφά Αλή Τσαούς, πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας.
 
Στη δεύτερη συνεδρία με θέμα «Τρέχουσα κατάσταση της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης» ομιλητές ήταν η διευθύντρια της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης Περβίν Χαϊρουλά, ο δρ Αλή Χουσεϊνογλου, του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών του University Trakya, ο δικηγόρος και μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Χαλήλ Μουσταφά και ο, με μεταπτυχιακό τίτλο από το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οικονομολόγος Ονούρ Μουσταφά Αχμέτ.
 
Στην τρίτη συνεδρία συζητήθηκε το φλέγον ζήτημα της Ευρώπης, ήτοι η κατάσταση στην Ουκρανία με ομιλητές τον Gennadiy Druzenko, εκπρόσωπο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Ουκρανίας αλλά και εκπρόσωποι των μειονοτήτων της Ουκρανίας.
 
Το βράδυ της Πέμπτης, οι προσκεκλημένοι του Συνεδρίου απόλαυσαν τη δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν τους ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας απ’ όπου και το σχετικό φωτορεπορτάζ.

Η δεύτερη μέρα

Τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, συζητήθηκαν τα περί μειονοτικών δικαιωμάτων βάσει εμπειριών και προτάθηκαν λύσεις, από τους Willy Fautre, Κωνσταντίνο Τσιτσελίκη, Ηρακλή Μήλλα και Jørgen Kühl.
 
Ακολούθησε συνεδρία για την προστασία των μειονοτήτων στην Ευρώπη, στη διαδρομή ενός χρόνου από το Flensburg στην Κομοτηνή και σ’ αυτήν κλήθηκαν να ομιλήσουν εκπρόσωποι της «Μακεδονικής μειονότητας, της «Αρωμανικής μειονότητας» ή «Μειονότητας των Βλάχων» και ακόμη, ο dr Mustafa Kaymakci, πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου.
 
Το θέμα της επόμενης συνεδρίας ήταν το φόρουμ μειονοτικού διαλόγου με ομιλητές τους Hans Heinrich Hansen, Jørgen Kühl, Meirion Prys Jones, Johanna Green,
Johan Häggman, Matic Germovšek, και εκ Θράκης, τον εκδότη του περιοδικού “Rodop Ruzgari”, Ιμπραήμ Μπαλταλή με θέμα «Καταστροφή μνημείων και κειμηλίων της οθωμανικής κληρονομιάς στη δυτική Θράκη».

Ολοκλήρωση του Συνεδρίου με περιήγηση στον Έβρο

Το συνέδριο ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο με τη συνέλευση των συνέδρων και με επίσκεψη στο τεκέ του Δερείου. Η αναχώρηση των επισκεπτών και η επιστροφή τους στις πατρίδες τους θα γίνει την Κυριακή.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.