«Το συμφωνητικο συνεργασιας μεταξυ ΚΕΕΕ και Αυτοδιαχειρισης δεν ισχυει και απλα εγινε για λογους εντυπωσεων»

Ανακοίνωση από το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων

Ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται πως δεν είναι νόμιμο το σύμφωνιτικό συνεργασίας που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και την Αυτοδιαχείρησης για την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων.  

Αναλυτικά το Σωματείο επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: 

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων διαμαρτύρεται εντονότατα προς την Κεντρική Ένωση  Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.)  διότι το συμφωνητικό συνεργασίας που υπέγραψε με την Αυτοδιαχείριση  δεν έχει ισχύ και το χειρότερο (για λόγους που δεν γνωρίζουμε), δεν  έχει αναφερθεί το πλέον ουσιώδες γεγονός ότι μαζί με την Αυτοδιαχείριση (η οποία είναι οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων) πληρώνουν οι συνάδελφοί μας και συγγενή πνευματικά δικαιώματα  GEA.
 
Συγκεκριμένα:
1. Με την Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας 3354/1988 δεν νομιμοποιούνται τα Επιμελητήρια για τέτοιου είδους συμφωνίες. Στην σελίδα 8 αναφέρει επακριβώς για τα Επιμελητήρια τα εξής (εφόσον λοιπόν ο νομοθέτης έτσι θέλησε να οργανώσει το θεσμό των  επιμελητηρίων, που ιδρύονται με πράξη της Πολιτείας ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ενεργούντα κατά βάση ως φορείς δημοσίας διοικήσεως προς εκπλήρωση δημοσίων σκοπών και είναι άσχετα προς τα ίδια πράξεων της ιδιωτικής βουλήσεως συνιστώμενα επαγγελματικά σωματεία, με τα οποία προβάλλονται και υποστηρίζονται τα συμφέροντα οργανωμένων κοινωνικών ομάδων, δεν έχουν εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση οι περί προστασίας της οικονομικής ελευθερίας διατάξεις  του άρθρου 5 του Συντάγματος , ούτε οι διατάξεις του άρθρου 12 αυτού περί του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι  και πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμα τα αντιθέτως υποστηριζόμενα με την κρινομένη αίτηση.)
Άρα το συμφωνητικό συνεργασίας δεν ισχύει και απλά έγινε για λόγους εντυπώσεων.
2. Η Αυτοδιαχείριση με την Α.Ε.Π.Ι. είναι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης (Ν. 2121/1993) Πνευματικών δικαιωμάτων και όπως προβλέπει ο προαναφερόμενος Νόμος, χρήστης που χρησιμοποιεί Α.Ε.Π.Ι. ή Αυτοδιαχείριση, υποχρεούται να πληρώσει και συγγενή πνευματικά δικαιώματα GEA.
3. Συνάδελφος καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που χρησιμοποιεί ραδιόφωνο ή τηλεόραση είναι γνωστό ότι υποχρεούται στην καταβολή και της Α.Ε.Π.Ι. 
4. Σε περίπτωση συμφωνητικών Συνεργασίας συνδικαλιστικού φορέα και Αυτοδιαχείρισης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ρεπερτόριο της Αυτοδιαχείρισης δεν αποτελείται παρά μόνο  από κάποιες χιλιάδες  ελληνικού ρεπερτορίου  (4500 – 5000) με μέγιστη έλλειψη στα ξένα.
5. Η Κεντρική Ένωση  Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) είχε υποχρέωση να συνεργαστεί, όπως επιβάλετε από τα χρηστά ήθη καλής συνεργασίας με τους καθεαυτού συνδικαλιστικούς φορείς των χρηστών όπως, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατοριών και Συναφών Επαγγελμάτων και το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων.
6. Για λόγους καθαρά προστασίας των μελών συναδέλφων και για να μην εμπλακούν σε περιπέτειες , ενημερώνουμε κάθε φορέα για την μη νομιμότητα  της ανωτέρω συνεργασίας. Μοναδικός σκοπός του Πανελλήνιου Σωματείου Εστιατορίων-Καφετεριών-Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, είναι η άριστη συνεργασία με οποιοδήποτε φορέα προς όφελος των συναδέλφων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.