Το σεπτο τεκνο της, Αρχιεπισκοπο Αμερικης Μιχαηλ τιμησε η Μαρωνεια

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου η ονοματοδοσία της πλατείας της Μαρώνειας στο όνομα του προκατόχου του

Πλατεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ, σε τιμή και μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη, του Μαρωνείτου, θα ονομάζεται πλέον η κεντρική πλατεία της Μαρώνειας, με την επίσημη ονοματοδοσία να δίνεται παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνου Χαριτόπουλου.

Κατά την τελετή, Αρχιεπίσκοπος Μητροπολίτης και Δήμαρχος απευθύναν ομιλίες προς τους παριστάμενους, μεταξύ των οποίων και παιδιά από σχολεία της περιοχής, ενώ στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια της νέα πινακίδας, παρουσία και του ανιψιού του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ, κ. Τζών Καλλιμάνη.

Ενισχύοντας την ταυτότητα της Μαρώνειας

Για την πολύπλευρη και πολυσχιδή ποιμαντορική δράση, αλλά και την ανεκτίμητη προσφορά του στον Ελληνισμό μίλησε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, σημειώνοντας πως γεννήθηκε στη Μαρώνεια, και ορίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο έξαρχος και στη συνέχεια τοποτηρητής κατά τα χρόνια της ενσωμάτωσης και κατόπιν της Μικρασιατικής καταστροφής.

Αφού αναφέρθηκε στο έργο του, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως με την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας της γενέτειράς του αναγνωρίζουν και τιμούν μια λαμπρή προσωπικότητα διεθνούς επιπέδου. Τόνισε δε πως η τελετή αποτελεί και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την Μαρώνεια και την ευρύτερη περιοχή, ενισχύοντας την ταυτότητά της και κρατώντας ζωντανές μνήμες της σύγχρονης ιστορίας της, μεταφέροντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη των πολιτών του Δήμου για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, μιας διακεκριμένης παγκοσμίως προσωπικότητας, στην τελετή.

Δίκαια απόδοση τιμής σε ένα σημαντικό τέκνο της Μαρώνειας

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στάθηκε στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Μιχαήλ, τονίζοντας πως είναι δίκαια και επιβεβλημένη η απόδοση αυτής της τιμής, όχι μόνο γιατί δόξασε την ιδιαίτερα πατρίδα του, αλλά και επειδή προσέφερε σπουδαίο εκκλησιαστικό και εθνικό έργο στον τόπο από το 1919 έως το 1922.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο αυτής της περιόδου, αρχικά για την απόδοση της περιοχής στην Ελλάδα, αλλά και ως δάσκαλος, και στη συνέχεια για την αποκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο εξωτερικό, εξελέγη Μητροπολίτης Κορίνθου και στη συνέχεια Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, όμως και τότε συνέχισε να προσφέρει τη συνδρομή του για τις ανάγκες της περιοχής.

Ευχαρίστησε δε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο τόσο για την παρουσία του στην τελετή αυτή, όσο και για την απόδοση σεβασμού προς τον προκάτοχό του, ακόμα πριν την ανάληψη της σημερινής του θέσης.

Ευχαριστώ στη Μαρώνεια για την ανάδειξη μιας τέτοιας προσωπικότητας

Από την πλευρά το ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την συγκίνησή του γιατί βρίσκεται σε ένα σημαντικό και ιστορικό τόπο, μαζί με ομογενείς ιερείς και λαϊκούς από την Αμερική, για να τιμήσουν ένα Αρχιεπίσκοπο του μεγέθους και της σημασίας του Μιχαήλ Κωνσταντινίδη.

Ήρθαν όμως και στη Μαρώνεια για να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ, που ανέδειξε ένα τέτοιο ηγέτη για την Εκκλησία, ένα παιδί της Μαρώνειας, που ανέδειξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο,  το οποίο παίρνει τη δύναμή του από τα απλά και ταπεινά μέλη, από όλη την επικράτεια του Ελληνισμού, αναδεικνύοντας ηγέτες.

«Οι ηγέτες δεν γεννιούνται στα σαλόνια και τις πορφύρες, αναδεικνύονται μέσα από τη φτώχεια, την στέρηση, τον πόνο» ανέφερε, και ζήτησε από τους Μαρωνείτες να είναι περήφανοι για τους ηγέτες που έχουν αναδείξει.

Μια σημαντική μέρα για τη Μαρώνεια και τη Θράκη

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ Ζέττα Μακρή, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι από την τελετή αναδείχθηκε επαρκώς η προσωπικότητα του τιμηθέντα Αρχιεπισκόπου, ενώ δόθηκε σε όλους τους παριστάμενους η ευκαιρία να γνωρίσουν αρκετές πτυχές της ζωής του. 

Υποσχέθηκε δε να επισκεφτεί με την πρώτη ευκαιρία την περιοχή μας, και έχει ήδη συνεννοηθεί με τον τοπικό βουλευτή κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος, τόνισε, ενδιαφέρεται πάντα ενεργά για τα τοπικά θέματα της Παιδείας.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως είναι ξεχωριστή τιμή ένας Θρακιώτης Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, να τιμά την μνήμη ενός προκατόχου του που καταγόταν από τη Μαρώνεια.

Η πρωτοβουλία αυτή, τόνισε, συνδέει ξανά την περιοχή με την ιστορική της ρίζα και αναδεικνύει προσωπικότητες Θρακών που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη, την προστασία και την θωράκιση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ελπίζοντας πως αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει την πρώτη πολλών που θα αναδείξουν την ταυτότητα της περιοχής, καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό.

Τέλος ο Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου στάθηκε στα μηνύματα ειρήνης, αλλά και αρμονικής συμβίωσης όσων ζουν στην περιοχή μας, που έστειλε και τις δύο ημέρες της παρουσίας του στην περιοχή μας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, τα οποία θεωρεί πως οφείλουμε να κρατήσουμε και στη συνέχεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.