Το πρωτο βημα για την αποιδρυματοποιηση το Οικοτροφειο του Σωματειου «ΙΚΕΛΟΣ»

Η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης το ξεκίνημα του δρόμου για την αποϊδρυματοποίηση των ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές

Μια πρωτοποριακή μονάδα για την περιοχή μας, η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Σωματείου «ΙΚΕΛΟΣ» (Οικοτροφείο), ξεκίνησε από τις 15 Οκτωβρίου την λειτουργία της στην περιοχή μας, και ήδη φιλοξενεί τους πρώτους ωφελούμενους.

Η μονάδα στοχεύει στην αποϊδρυματοποίηση και προαγωγή της κοινωνικής ένταξης ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τη δικτύωσή της με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Ροδόπης, αλλά και στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τα θέματα αυτά.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ανοιχτή ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την νέα Μονάδα, παρουσία της προέδρου του Σωματείου «ΙΚΕΛΟΣ» κ. Λεμονιάς Νικολοπούλου, του κ. Γκάρο Εσαγιάν, Ψυχίατρου, Ψυχαναλυτή, Επιστημονικά Υπεύθυνου του Οικοτροφείου «ΙΚΕΛΟΣ» Κομοτηνής, της κ. Βούλας Ελευθεριάδου, Ειδικής Παθολόγου, συνεργάτη του Οικοτροφείου και της κ. Αγγελικής Τσιώλη, Κοινωνικής Λειτουργού του Οικοτροφείου.

Μέρος μιας μεγαλύτερης προσπάθειας το οικοτροφείο

Όπως σημείωσε η κ. Νικολοπούλου,  η δομή υπάγεται στο πρόγραμμα Ψυχαργώς του Υπουργείου Υγείας, που στοχεύει στην αποασυλοποίηση των ψυχικά πασχόντων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1990 όταν βγήκαν οι πρώτοι ασθενείς από το ψυχιατρείο της Λέρου, με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει τα οικοτροφεία, τη δεύτερη τα προστατευόμενα διαμερίσματα, και πλέον την τρίτη φάση, τα κέντρα ημέρας, με κάποια από αυτά να έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο Θρυλόριο, που λειτουργεί η δομή του Σωματείου «ΙΚΕΛΟΣ», η μονάδα έχει δυναμική 15 ενηλίκων, και αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται ήδη 13. Πρωταρχικός σκοπός της δομής είναι η διαρκής βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενών, διασφαλίζοντας και παρέχοντάς τους την ανάπτυξη των κοινωνικών τους ικανοτήτων και της λειτουργικότητάς τους, τη μείωση του στίγματος και των διακρίσεων και τη διασφάλιση της ποιότητας στη φροντίδα, σε εναρμόνιση με όλες τις ισχύουσες εθνικές νομοθετικές διατάξεις, καθώς και με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.

Σταδιακά έχει ξεκινήσει η κοινωνική ένταξη, σημείωσε η κ. Νικολοπούλου, και σταδιακά θα προσπαθήσουν να τους εντάξουν και επαγγελματικά, αν το επιτρέπει η πάθησή τους.

Όπως ανέφερε η κ. Νικολοπούλου ο Φορέας λειτουργεί στην Αθήνα Οικοτροφείο, Προστατευόμενο Διαμέρισμα και Κέντρο Ημέρας, ενώ άλλη μια ανάλογη δομή – Οικοτροφείο διατηρεί και στην Σπάρτη.

«Υπάρχουν τα αποτελέσματα, πλέον κανένας δεν είναι μόνος, κανένας δεν περιθωριοποιείται» ανέφερε, σημειώνοντας πως και στη δομή της Ροδόπης, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά, μιας και ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Μονόδρομος η αποϊδρυματοποίηση

Την ικανοποίησή του για την λειτουργία του Οικοτροφείου εξέφρασε ο κ. Εσαγιάν, λόγω της ένδειας των δομών παροχής ψυχικής υγείας στην περιοχή μας.

«Ιστορικά είμαστε ο φτωχότερος νομός συγκριτικά με Έβρο και Ξάνθη στις δομές ψυχιατρικής περίθαλψης, είτε ενδονοσοκομειακές είτε εξωνοσοκομειακές» σημείωσε. Το Οικοτροφείο είναι η πρώτη μονάδα αποκατάστασης-επανένταξης ψυχικά πασχόντων στη Ροδόπη, μια καινοτομία που θα πρέπει να υποστηριχθεί σαν ένα μοντέλο λειτουργίας για την διαβίωση των ψυχικά πασχόντων έξω από τα νοσοκομειακά ιδρύματα. «Η αποϊδρυματοποίηση, είναι μονόδρομος» σημείωσε, κάτι που φάνηκε και από την εξέλιξη των δομών.

Τα ψυχιατρεία και τα άσυλα, εξήγησε, υπήρξαν απαραίτητος ενδιάμεσος σταθμός στην αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά κατέληξαν αποθήκες ψυχών.

«Το στοίχημα είναι η κινητοποίηση του ψυχικά πάσχοντα. Ξέρουμε ότι στα σοβαρά, “βαριά” ιδρύματα, αυτό είναι ανέφικτο να γίνει, για αυτό και θεωρώ πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις εξωνοσοκομειακές κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας» υπογράμμισε ο κ. Εσαγιάν για να εξηγήσει πως αυτός είναι ο λόγος που πιστεύει πως μετά από το πρώτο αυτό βήμα με το οικοτροφείο, πρέπει να δημιουργηθούν τα προστατευόμενα διαμερίσματα, που αποτελούν ακόμα ένα βήμα πιο κοντά προς την κοινότητα, αλλά και τα προστατευμένα επαγγελματικά εργαστήρια, με τελικό στόχο την αυτονόμηση του χρονίως ψυχικά πάσχοντα.

Την ίδια ώρα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί και το στίγμα της ψυχικής νόσου στην κοινότητα, που αποτελεί βασικό πυλώνα της ευαισθητοποίησης και της αγωγής κοινότητας για τις ψυχικές διαταραχές, που είναι απολύτως απαραίτητος, κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.