Το πρωτο βημα για να καταστει το λιμανι της Αλεξανδρουπολης διαμετακομιστικος κομβος εμπορευματων εγινε

Παραδόθηκε και επίσημα η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ

Στην επίσημη παράδοση ενός έργου που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την ανάπτυξη όλης της Θράκης προχώρησε την Τετάρτη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ο λόγος για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο του ΟΣΕ.
 
Το έργο «Σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων Λιμένα Αλεξανδρούπολης» (Α.Σ.740/13), που αφορούσε στην εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών για την κατασκευή της υποδομής – επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής του τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και τη σύνδεσή της με το σύμπλεγμα των γραμμών του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν οι απαιτούμενες δοκιμές στη σιδηροδρομική γραμμή.
 
Το έργο αποτελείται συνολικά από 1.770 μ. εγκιβωτισμένης γραμμής με 6 ειδικές αλλαγές και 500 μ. σκυρογραμμής με 6 αλλαγές τροχιάς. Με τη λειτουργία του έργου το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εντάσσεται στο ευρύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο παρέχοντας τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι εγχώριες και διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 3,1 εκατ. ευρώ, και θεωρείται τεράστιας εθνικής σημασίας, καθώς συνδέει το λιμάνι απευθείας με τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες ελαχιστοποιώντας το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων.
 
Πριν την τελετή παράδοσης οι εμπλεκόμενοι φορείς παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) στην οποία παραβρέθηκαν εκτός από τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σταύρο Σταυράκογλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Μιχαήλ – Άγγελος Βαρελάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης , ο αναπληρωτής πρύτανης Υποδομών και Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μουρμούρης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Σταύρος Σταυράκογλου «Το αναπτυξιακό πρόταγμα του λιμανιού έχει συλλογικό χαρακτήρα και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας»

«Με την παραλαβή ενός έργου, μεγάλου για την περιοχή μας, επαναστατικού και άκρως λειτουργικού, ερχόμαστε πιο κοντά στην είσοδο του λιμένα μας, στην αγορά της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο κάτι που θεωρείται βασική προτεραιότητα μεσοπρόθεσμα» σημείωσε ο κ. Σταυράκογλου τονίζοντας παράλληλα πως «το αναπτυξιακό πρόταγμα του λιμανιού έχει συλλογικό χαρακτήρα και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας». 

Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος «Ήδη είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με διάφορες εταιρίες για τη δημιουργία μιας αλυσίδας μεταξύ Σμύρνης και Αλεξανδρούπολης»

Μιλώντας για τη δυνατότητα ανάδειξης της νεοπαραδωθείσας γραμμής σε κόμβο της ΝΑ Μεσογείου ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος υπογράμμισε πως «Χρειάζεται προσπάθεια από όλους, τόσο το δήμο και την περιφέρεια όσο και από την κυβέρνηση» αποκαλύπτοντας ότι «ήδη είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με διάφορες εταιρίες για τη δημιουργία μιας αλυσίδας μεταξύ Σμύρνης και Αλεξανδρούπολης με προορισμό την κεντρική και δυτική Ευρώπη» ενώ αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπογράμμισε πως «ταυτόχρονα, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να βρούμε τους διαμεταφορείς κι όσους ελέγχουν αυτές τις αλυσίδες που χρησιμοποιούν σήμερα τα Δαρδανέλια ή άλλες διαδρομές, ώστε να τους προσελκύσουμε στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και στο μηχανολογικό εξοπλισμό του λιμένα, τέλος πρέπει να δούμε τι χρειάζεται η αγορά, έτσι ώστε να της δώσουμε τον τρόπο να μειώσει τους χρόνους και το κόστος μεταφοράς» 

Αθανάσιος Καραμπίνης «Να αναδείξουμε και να τεκμηριώσουμε ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταγωνιστεί άλλες πύλες εισόδου»

«Θεωρούμε πως σήμερα γίνεται το ήμισυ του παντός, μιας και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός σε μια διαδικασία την οποία όλοι γνωρίζουμε αλλά θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό» ήταν τα λόγια του πρύτανη του ΔΠΘ, που μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει το ΔΠΘ με τον ΟΛΑ θα παρέχει πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Θα πρέπει να αναδείξουμε και να τεκμηριώσουμε ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί αυτή τη στιγμή να ανταγωνιστεί άλλες πύλες εισόδου ευρωπαϊκές και κυρίως στην κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή» σημείο σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο κ. Καραμπίνης και συνέχισε «αυτός είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας και δίνει την ευκαιρία σε όλους να αποδείξουν ότι η Αλεξανδρούπολη έχει ιδιαίτερες δυνατότητες, σπουδαία γεωγραφική και γεωστρατιγική θέση, όχι μόνο για εθνικά θέματα αλλά και για εμπορικές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής». 

Ευάγγελος Λαμπάκης «Όλοι μαζί, χωρίς κομματικά τερτίπια, να σηκώσουμε την ελληνική οικονομία λίγο ψηλότερα»

«Ο πρόεδρος του ΟΛΑ γράφει ιστορία» είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και συνέχισε τονίζοντας ότι « το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι εθνικός πλούτος» αναφερόμενος δε στις εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη πριν λίγους μήνες από την Αλεξανδρούπολη υπογράμμισε την ανάγκη αυτές να υλοποιηθούν άμεσα από τη νέα κυβέρνηση. Αν η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε ένα πλαίσιο αρνητικό, απολύτως υφεσιακό, αντιληφθεί και προχωρήσει αυτό το σχεδιασμό, που είναι σχεδιασμός και απαίτηση όλων των φορέων, τότε ίσως να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα χτύπημα στην ύφεση. 4 μήνες τώρα, τίποτα δεν κινείται κι αυτή είναι η μοναδική νότα αισιοδοξίας μέσα από την ένωση των φορέων. Αν δεν εκμεταλλευτεί όλο αυτό η κυβέρνηση, τότε πολύ φοβάμαι ότι η Θράκη θα μαραζώσει ακόμη περισσότερο, μένοντας εκεί που είναι σήμερα, στην τελευταία θέση στην ΕΕ και την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε ότι θα πάρει το μήνυμα η Αθήνα, να αφυπνιστεί και θα συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς, για να μπορέσουμε όλοι μαζί, χωρίς κομματικά τερτίπια να σηκώσουμε την ελληνική οικονομία λίγο ψηλότερα, ώστε να ανασάνει ο λαός της Θράκης και της Ελλάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.