Το πρωτο στην Ελλαδα Προγραμμα Μεταπτυχιακων Σπουδων στο Διεθνες και Ευρωπαικο Δικαιο της Ενεργειας θα υλοποιει απο φετος στη Νομικη Κομοτηνης

Ο κ. Μανιατόπουλος στην πανηγυρική και ανοικτή στο κοινό έναρξη των μαθημάτων

Από φέτος η Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης με ευθύνη του Τομέα Διεθνών Σπουδών προσφέρει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο της Ενέργειας. Το Πρόγραμμα, που είναι μοναδικό στην Ελλάδα και τοποθετεί, έτσι, τη Σχολή της πόλης μας στην πρωτοπορία των ελληνικών νομικών σχολών σε θέματα ενέργειας, απευθύνεται σε νομικούς και μη, που επιθυμούν να αποκτήσουν σε βάθος, ειδικές γνώσεις στον τομέα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού ενεργειακού δικαίου. Οι σπουδαστές θα εξοικειωθούν με τις τεχνικές και οικονομικές βάσεις των αγορών ενέργειας, καθώς και με όλα τα ειδικά νομικά ζητήματα, που αφορούν ολόκληρη την αλυσίδα του τομέα της ενέργειας. Το νέο Πρόγραμμα με την εξειδικευμένη γνώση που προσφέρει μπορεί να αποβεί χρήσιμο, μεταξύ άλλων, σε δικηγόρους, σε στελέχη του ενεργειακού και περιβαλλοντικού τομέα σε επιχειρησιακό, κυβερνητικό και μη κυβερνητικό επίπεδο, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για καριέρα σε διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς.
 
Σήμερα, στις 13.00, στο Aμφιθέατρο Τελετών της Νομικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη) θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική και ανοικτή στο ευρύτερο κοινό έναρξη των μαθημάτων του νέου Μεταπτυχιακού Προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 16.
 
Στην έναρξη των μαθημάτων έχει προσκληθεί ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, πρώην Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ένας εκ των πλέον ειδικών σε θέματα ενέργειας στην Ευρώπη, που θα παρουσιάσει το θέμα: «Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις και Γεωπολιτική της Ενέργειας». 

Το βιογραφικό του Κωνσταντίνο Μανιατόπουλου

Ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιατόπουλος είναι πρώην Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα είναι Μέλος του Δ.Σ. του ΙΟΒΕ, Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για θέματα Ενέργειας και Μέλος του “Club de Nice – Energie et Gopolitique”.
 
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.), της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), της Μονάδας Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΜΟΔ), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΚΟ, Πρόεδρος του ΟΣΚ, Μέλος του Governing Board του International Energy Agency (IEA), Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., Μέλος Δ.Σ. της Εταιρίας Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ – Ελ. Βενιζέλος), Μέλος Επιτροπών του ΥΠΕΚΑ, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Αν. Μέλος του Συμβουλίου Αναιρέσεων του “Agency for the Cooperation of European Energy Regulators” (ACER, Slovenia), Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (TEE) και Σύνδεσμος με το WEC (World Energy Council), Μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΟΤ, της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ), διαφόρων Επιστημονικών Εταιριών, Συλλόγων, Οργανώσεων, καθώς και Πρόεδρος ή Μέλος Δ.Σ. Ιδιωτικών Εταιριών.
 
Έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας, στα Governing Boards του International Energy Agency (IEA) και του International Atomic Energy Agency (IAEA), στο Oxford Energy Club, σε διαπραγματεύσεις με τον OPEC και τον OAPEC και σε πολυάριθμες άλλες διεθνείς ή διμερείς Συναντήσεις και Διαπραγματεύσεις και έχει προεδρεύσει και συντονίσει τις συνομιλίες για σύναψη της διεθνούς πολιτικής συμφωνίας για δημιουργία της Energy Charter.
 
Έχει διαπραγματευθεί την εξαγορά της ESSO-Pappas από το ελληνικό Δημόσιο (δημιουργία της ΕΚΟ), έχει συμβάλει στην ίδρυση της ΜΟΔ, έχει εργασθεί ως Σύμβουλος για θέματα προσαρμογής της ΔΕΗ σε καθεστώς ανταγωνιστικής λειτουργίας, της ΔΕΠΑ για Ιδιωτικοποίηση Δικτύων, της ΡΑΕ για θέματα αγοράς πετρελαιοειδών και έχει χρηματίσει Στέλεχος διεθνών εταιριών πετρελαίου στην Ελλάδα (ΒΡ) και τη Γαλλία (SHELL).
 
Παράλληλα, έχει ασκήσει πολλαπλές άλλες Επιστημονικές, Επαγγελματικές, Συνδικαλιστικές και Πολιτικές δραστηριότητες για θέματα Ενέργειας, Οργάνωσης και Διοίκησης, Επενδύσεων, Διεθνών Σχέσεων κλπ, έχει οργανώσει, προεδρεύσει ή συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής ή Συντονιστής σε πολυάριθμες Διεθνείς Συναντήσεις και Συνέδρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επαγγελματικών και Επιστημονικών Ενώσεων, σε Επιτροπές και Συσκέψεις για θέματα Ενέργειας, στην Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή, Κόλπο, Κίνα κλπ.
 
Έχει εκλεγεί Γενικός Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) και Πρόεδρος ή Μέλος άλλων Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Φορέων.
 
Είναι Μηχανικός παραγωγής (Μ.–Η.) του Ε.Μ.Π., με μεταπτυχιακές σπουδές σε Επιχειρησιακή Έρευνα, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομία και Στατιστική, στην Αθήνα και στο Παρίσι. Μιλάει (ελληνικά), γαλλικά και αγγλικά.
 
Έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1941, είναι παντρεμένος με την Ομότιμο Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θ. Χίου και έχει ένα γιο (Δικηγόρο).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.