Το πρωτο επιτραπεζιο στα Θρακιωτικα παρουσιαστηκε στην Κομοτηνη

Μια συνεργασία του Πολιτιστικού Δικτύου Ντοπιολαλιά και του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας ΣυνΜόρφωση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ

Αφορμή γνωριμίας όχι μόνο με το ιδίωμα, αλλά και τον πολιτισμό της Θράκης μέσα από το παιχνίδι

Αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα την ντοπιολαλιά της Θράκης, αλλά και να απενοχοποιήσουμε τα γλωσσικά ιδιώματα του κάθε τόπου, αποτελεί το νέο Επιτραπέζιο παιχνίδι «Τα Θρακιώτικα», που αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά».

Το νέο επιτραπέζιο παιχνίδι παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Απριλίου στην Κομοτηνή, από την Περιφέρεια ΑΜΘ, ενώ ανάλογες παρουσιάσεις έλαβαν χώρα τόσο στη Ξάνθη, όσο και την Αλεξανδρούπολη την Κυριακή.

Το παιχνίδι, το οποίο οι δημιουργοί του ελπίζουν πως θα μπορέσει να υπάρξει και σε ψηφιακή μορφή, αποτελεί το πρώτο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Δίκτυο, που θα επεκταθεί και σε άλλα ιδιώματα, με στόχο όχι μόνο αυτούς που τα χρησιμοποιούν, αλλά και όλους τους ομιλητές της Ελληνικής.

Ασημάκης Φλιάτουρας

«Βοηθά την απενοχοποίηση των διαλέκτων και τον αποστιγματισμό της διαλεκτολογίας»

Όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος για την έκδοση, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Ασημάκης Φλιάτουρας, η ιδέα για το συγκεκριμένο επιτραπέζιο ξεκίνησε πέρυσι, όταν ήρθαν σε επαφή με μια διαφήμιση για τα επιτραπέζια με τις άλλες διαλέκτους που είχε δημιουργήσει το Δίκτυο Ντοπιολαλιά, μεταξύ των οποίων τα Κρητικά, τα Ηπειρώτικα και τα Ποντιακά.

Με την προοπτική να γίνει κάτι ανάλογο με τα Θρακιώτικα, ήρθαν σε επαφή με τους ανθρώπους του Δικτύου, που κατέληξε στην υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν το παιχνίδι που παρουσιάστηκε το Σάββατο.

Το υλικό προέρχεται από την βιβλιογραφία, τις επιτόπιες έρευνες της κ. Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή στην περιοχή, την ιστοσελίδα Θρακιώτς, το γλωσσάριο του καπνού, αλλά και την έρευνα της εταιρείας.

«Το παιχνίδι αυτό είναι ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο βοηθά την απενοχοποίηση των διαλέκτων και τον αποστιγματισμό της διαλεκτολογίας, και διασώζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά» ανέφερε ο κ. Φλιάτουρας.

Σε αυτό το πρώτο παιχνίδι, προσπάθησαν να διατηρήσουν, στο βαθμό που είναι εφικτό, τον πανθρακικό χαρακτήρα των λέξεων, διότι οι ποικιλίες στη Θράκη είναι πάρα πολλές, ακόμα και σε επίπεδο ενός χωριού.

«Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε αυτή την πανθρακικότητα, παρόλα αυτά δεν αποκλείεται στο μέλλον να δημιουργήσουμε πιο τοπικά παιχνίδια, για το Σουφλί, το Διδυμότειχο, την Ξυλαγανή» ανέφερε.

Άλλωστε αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί για την δημιουργία επιτραπέζιων σε νέες διαλέκτους, όπως τα Σαρακατσάνικα, αλλά ακόμα και τα Αρχαία Ελληνικά.

Το Δίκτυο από την πλευρά του θα χορηγεί υποτροφίες στους πρωτεύσαντες της ειδίκευσης γλωσσολογίας του Τμήματος, αλλά και συμμετοχή στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, στην διαδικασία δημιουργίας παιχνιδιών στις νέες διαλέκτους.

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή

«Είναι σημαντικό γιατί βγάζει και άλλες ποικιλίες, άλλες εναλλακτικές στις ίδιες λέξεις»

Το παιχνίδι αυτό, αποτελεί μια ανέλπιστη εφαρμογή όσων έκαναν τόσα χρόνια στη γλωσσολογία, σημείωσε η πρώην Κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών σπουδών του ΔΠΘ, ομότιμη καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή.

Για πολλά χρόνια συγκέντρωναν υλικό από τα γλωσσικά ιδιώματα της ευρύτερης περιοχής, και τώρα όλα αυτά έρχονται στα χέρια των παιδιών, που θα παίξουν με τους παππούδες τους θείους και συγγενείς, όχι μόνο γνωρίζοντας το ιδίωμα, αλλά ακούγοντας και τις παραλλαγές που μπορεί να χρησιμοποιούν αυτοί.

«Είναι σημαντικό γιατί βγάζει και άλλες ποικιλίες, άλλες εναλλακτικές στις ίδιες λέξεις» ανέφερε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να κατανοήσουμε πως στη γλώσσα δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό, και σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει τόσο το τρέχον, όσο και όλα τα παιχνίδια που θα βγουν στη συνέχεια.

Άλλωστε αν κάποιος παίξει παιχνίδια διαφορετικών διαλέκτων, μπορεί να δει την σχέση που υπάρχει μεταξύ των διαλέκτων, που μπορεί να μην τις φαντάζονται.

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος

«Δεν χωράει όλη η γλώσσα της Θράκης σε ένα παιχνίδι, αλλά είναι αφορμή να παίξουμε δημιουργικά και να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας»

Το Πολιτιστικό Δίκτυο για την Ντοπιολαλιά ξεκίνησε την προσπάθεια πριν από μερικά χρόνια να αναδείξουν τα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα, με έναν εκπαιδευτικό ψυχαγωγικό τρόπο, τόνισε ο Πρόεδρος του Δικτύου και εμπνευστής και δημιουργός της σειράς Ντοπιολαλιά κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

«Όλο αυτό ξεκίνησε από ανθρώπους που αγαπούν την γλώσσα και τα παιχνίδια, και τα Θρακιώτικα δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτή τη σειρά» σημείωσε, ενώ ήταν σημαντική η συνεργασία με το εργαστήριο +ΜορΦωΣη και το ΔΠΘ, που έδωσαν την επιστημονική τεκμηρίωση στο παιχνίδι..

«Είναι πολύ συγκινητικό που βρισκόμαστε στη Θράκη να παρουσιάσουμε το παιχνίδι, με όλο τον πολιτισμό και ό,τι έχουν προσφέρει στη Ελλάδα, μέσα από τη μουσική τους παράδοση, την άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά» σημείωσε, με το Δίκτυο να θέλει να συγκεντρώσει όλους τους φορείς, και να φτιάξει ένα παιχνίδι για κάθε λαλιά του Ελληνισμού, από τη Μακεδονία, στην Κρήτη, στην Κύπρο, ακόμα και τους ομογενείς. Ήδη μάλιστα έχουν κρούσεις από πολλούς, που ζητούν να είναι η δική τους ντοπιολαλιά το επόμενο επιτραπέζιο.

Στην όλη προσπάθεια θα βοηθήσει το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει με το Εργαστήριο, με το οποίο θα έχουν πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες το επόμενο διάστημα.

«Δεν χωράει όλη η γλώσσα της Θράκης σε ένα παιχνίδι, αλλά είναι αφορμή να παίξουμε δημιουργικά και να γνωρίσουμε τον πολιτισμό μας» τόνισε. Κάθε παιχνίδι ντοπιολαλιάς, αποτελεί ένα ιδιαίτερο και αυτοτελές πολιτιστικό έργο, όμως η βάση του, το μοντέλο παιγνιοποίησης που έχουν αναπτύξει στο πολιτιστικό δίκτυο, έχει μια νέα μορφή με την έννοια του τρόπου παιχνιδιού, σημείωσε. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο παιχνίδι γνώσης, έχει μια συναρπαστική πλοκή, και δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι θρακιώτης για να το παίξει.

«Μπορεί να είσαι από τη Ρούμελη, και να κερδίσεις τον Θρακιώτη» γιατί περιλαμβάνει εικονογράφηση, μουσικότητα, τραγούδια και την φανταστική δουλειά που έχει γίνει από το Εργαστήριο του ΤΕΦ, ώστε να είναι το παιχνίδι ακομπλεξάριστο, γιατί όπως ανέφερε, μέχρι τώρα «την κρύβαμε την λαλιά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.