«Το περιβαλλον σε χρειαζεται. Γινε η λυση» το μηνυμα της Οικολογικης Ομαδας Ροδοπης

Συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ για την ευαισθητοποίηση πολιτών γύρω από την Κλιματική Αλλαγή

«Το περιβάλλον σε χρειάζεται. Γίνε η λύση» είναι ο τίτλος καμπάνιας της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και την ενεργό συμμετοχή όλων γιατί το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.

Αυτό τονίστηκε την Πέμπτη 1 Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μέλος της Ομάδας κ. Σωκράτης Γρηγορόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε για το μήνυμα της Ομάδας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και τη συμμετοχή στο έργο «Δημιουργία Δικτύου Οργανώσεων και Ομάδων της Κοινωνίας Πολιτών στο Πλαίσιο των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης‎ του ΟΗΕ» του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ευαισθητοποίηση για την Κλιματική Αλλαγή», αλλά και την νέα καμπάνια της Ομάδας με τίτλο «Το περιβάλλον σε χρειάζεται. Γίνε η λύση».

Αντιμετωπίστε τη ρύπανση από πλαστικά το φετινό μήνυμα

Ειδικά για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους, ο κ. Γρηγορόπουλος σημείωσε πως φέτος, λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος, δεν θα πραγματοποιήσουν κάποια συγκεκριμένη δράση, παρόλο που σκοπός τους είναι να αναπληρώσουν αυτή την έλλειψη στο μέλλον.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένο θέμα και μια χώρα λειτουργεί ως πρέσβειρα. Φέτος πρέσβειρα είναι η Ακτή Ελεφαντοστού σε συνεργασία με την Ολλανδία, και το θέμα της Ημέρας είναι “Beat Plastic Pollution” (Αντιμετωπίστε την ρύπανση από πλαστικά).

Όπως ανέφερε, το πλαστικό βρίσκεται παντού, με 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να παράγονται ετησίως στην πλειοψηφία προϊόντα μικρής διάρκειας που γίνονται απόβλητα. Αποτέλεσμα είναι η πλαστική ρύπανση, που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την άγρια ζωή, την υγεία και την ευημερία μας και την παγκόσμια οικονομία.

Τα μικροπλαστικά –μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού μήκους μικρότερου από 5 mm– που μολύνουν το έδαφος, τα αποθέματα νερού και το σώμα μας, αναμένεται μέχρι το 2050 να είναι περισσότερα από τα ψάρια στις θάλασσες. Για αυτό και καλούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να ενθαρρύνουμε τους τοπικούς πολιτικούς να πιέσουν για νόμους που μειώνουν τη χρήση πλαστικού (ιδιαίτερα μιας χρήσης) και ενισχύουν τις υποδομές ανακύκλωσης, τις εμπορικές εταιρείες και άλλους οργανισμούς να εξαλείψουν το πλαστικό μιας χρήσης ή/και βραχύβιας χρήσης, να υποστηρίξουν ιδέες και έρευνες που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης στις τοπικές κοινωνίες και να πιέσουν τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές για να μειώσουν το πλαστικό μιας χρήσης.

Πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην κλιματική αλλαγή

Ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για αυτούς, είναι η συνεργασία με το ΕΛΙΑΜΕΠ, στο έργο «Δημιουργία Δικτύου Οργανώσεων και Ομάδων της Κοινωνίας Πολιτών στο Πλαίσιο των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης‎ του ΟΗΕ» με οργανώσεις οι στόχοι των οποίων συμπίπτουν με τους στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν στην ομάδα Planet, με άλλες 20 οργανώσεις από όλη τη χώρα, της οποίας ανέλαβαν τον συντονισμό. Μετά από αρκετές τηλεδιασκέψεις και επαφές, κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο περιγράφει κάποιες προτάσεις τους για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην κλιματική αλλαγή. Επέλεξαν αυτό το θέμα, γιατί η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους τομείς, ενώ η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση των πολιτών για αυτή  είναι ακόμα ισχνή και δεν αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Ανάμεσα στις προτάσεις τους είναι μια συζήτηση με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, του Συνηγόρου του Πολίτη, που θα γίνει το φθινόπωρο, για να δουν πόσα από τα θέματα με τα οποία ασχολείται έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τους στόχους του ΟΗΕ, και αν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή απασχολεί μόλις το 10% του πληθυσμού, παρά τις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει στο μέλλον, προτείνουν μεταξύ άλλων την άμεση υλοποίηση της δικτύωσης των ενδιαφερομένων οργανώσεων, την πλήρη ενημέρωση, με στοιχεία κατανοητά και προσβάσιμα από όλους, για διάφορους τομείς που αγγίζουν, άμεσα και έμμεσα, τόσο τους στόχους του ΟΗΕ (με εστίαση στην κλιματική αλλαγή), καθώς και την εκπαίδευση-ευαισθητοποίηση των παιδιών, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και φθάνοντας μέχρι την τρίτη λυκείου, που θα συμβάλουν ως πολλαπλασιαστές και θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες αλλαγής, επηρεάζοντας την οικογένεια και τους φίλους τους, μέσω των συζητήσεων στο σπίτι ή των δραστηριοτήτων τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Ομάδα

Τέλος ο κ. Γρηγορόπουλος αναφέρθηκε και στην νέα καμπάνια τους, όπως αποτυπώνεται στο σήμα που δημιούργησαν. Αυτό έχει επάνω τη φράση του Καζαντζάκη «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» και το μήνυμα της.

Σε αυτό το πλαίσιο θα προγραμματίσουν και θα κάνουν επαφές με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών ώστε να τους ενημερώσουν με στοιχεία ώστε να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να καταλάβει πως δεν μπορούμε να περιμένουμε από κάποιον άλλο να μας σώσει αν δεν αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι την προσπάθεια να συμμετέχουμε και να δράσουμε ενεργά.

Στα 33 χρόνια ύπαρξής της, η Οικολογική Ομάδα επιμένει πως το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων, και αυτό είναι το μήνυμα τους για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.