Το παραδειγμα της αδειοδοτησης και πιστοποιησης ψυκτικων στην Ελλαδα

Άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα του «ελληνικού παράδοξου»

Ένα ακόμη «ελληνικό παράδοξο» ήρθε να αποκαλύψει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας κ. Παναγιώτης Πουλιάνος κατά την ενημέρωση των ψυκτικών της περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε στο Σάββατο στα γραφεία του Εμποροβιοτεχνικού συνδέσμου στην Κομοτηνή.
 
«Ο λόγος που βρίσκομαι σήμερα εδώ αφορά τις αδειοδοτήσεις και πιστοποιήσεις για την εφαρμογή του υπ. αριθμ. 517 ευρωπαϊκού κανονισμού για την διαχείριση των φθοριούχων» σημείωσε ο κ. Πουλιάνος παραθέτοντας το ιστορικό της υπόθεσης και συνέχισε «πριν από 2 χρόνια στις 8 Ιανουαρίου 2013 εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ορίζονται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για να αποκτήσει κάποιος άδεια ψυκτικού. Από το 2008 υπάρχει όμως και ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που αφορά στη διαχείριση των φθοριούχων». «Σε έναν ψυκτικό» εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «δεν φτάνει μόνο να είναι αδειούχος αλλά θα πρέπει να έχει και την κατάλληλη πιστοποίηση για να μπορεί να διαχειρίζεται τα ψυκτικά ρευστά, για τα οποία, επειδή συμβάλουν σε πολύ υψηλό βαθμό στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ΕΕ έχει θεσπίσει κανονισμούς οι οποίοι ακόμη δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ελλάδα ενώ ήδη εδώ και κάποια χρόνια εφαρμόζονται στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ».
 
 

Το πρόβλημα της σύστασης της τριμελούς επιτροπής που προϋποθέτει ο νόμος

 
Η ενημέρωση του κ. Πουλιάνου, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδας στην προσπάθεια της να πιέσει το κράτος να εφαρμόσει τους νόμους, διοργανώνοντας ενημερωτικές συναντήσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειών της χώρας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, για την αδειόδοτηση των ψυκτικών της χώρας προβλέπεται η σύσταση τριμελούς επιτροπής σε κάθε περιφέρεια αποτελούμενη από έναν υπάλληλο της περιφέρειας, έναν υπάλληλο του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) και ένα εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας επιπλέον η ίδια επιτροπή είναι επιφορτισμένη μέσω εξετάσεων να παρέχει και τις πιστοποιήσεις σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
 
 

«Από το 2013 δεν δίνονται άδειες ψυκτικών στην Ελλάδα»

 
Όπως εξήγησε όμως ο κ. Πουλιάνος, «ο νομοθέτης για τη συμμετοχή σε αυτή την επιτροπή θέτει ως όρο οι συμμετέχοντες να είναι και οι ίδιοι πιστοποιημένοι». «Η νομοθεσία μολαταύτα» συνέχισε ο ίδιος «δεν προβλέπει φορέα πιστοποίησης για τους συμμετέχοντες στις επιτροπές με αποτέλεσμα οι εν λόγω επιτροπές να μην μπορούν να διενεργήσουν εξετάσεις ούτε για αδειοδότηση ούτε για πιστοποίηση. Έτσι από το 2013 δεν δίνονται άδειες στην Ελλάδα και χιλιάδες νέοι που έχουν βγει στην αγορά εργασίας και θέλουν να δουλέψουν στο αντικείμενο είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πρόβλημα, γιατί δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις».
 
 

Μόνο 2 από τις 13 περιφέρειες της χώρας έχουν συστήσει επιτροπή αδειοδότησης και πιστοποίησης ψυκτικών

 
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα μόνο σε 2 – στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας- από τις 13 περιφέρειες της χώρας λειτουργούν οι εν λόγω επιτροπές  και αυτές συστάθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Πουλιάνο ύστερα από τις έντονες πιέσεις των τοπικών σωματείων. «Σε αυτό το πλαίσιο επομένως» υπογράμμισε ο ίδιος «η Ομοσπονδία μας έχει καταφέρει και έχει βρει τις επεξηγήσεις στα εν λόγω νομοθετήματα ώστε να μπορέσουμε να περπατήσουμε τις εξεταστικές επιτροπές και είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε στα παιδιά πώς θα αποκτήσουν την άδεια τους και τις πιστοποιήσεις τους αλλά και να δώσουμε το μήνυμα στους εμπόρους των ψυκτικών ρευστών ότι δεν έχουμε δικαίωμα να πωλούν ψυκτικά ρευστά φθοριούχα στους μη αδειούχους ή πιστοποιημένους ψυκτικούς» σημειώνοντας με νόημα πως «ο νόμος προβλέπει ποινές μέχρι και 10.000 ευρώ για αυτούς που ασκούν το επάγγελμα χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια ή πιστοποίηση και γι’ αυτούς που απασχολούν μη αδειούχους ψυκτικούς οι κυρώσεις φτάνουν από 5.000 μέχρι 50.000 ευρώ, ωστόσο οι έλεγχοι είναι σποραδικοί λόγω έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας», καταλήγοντας με τη διαπίστωση πως «είναι φοβερό η ομοσπονδία να πιέζει να εφαρμόσουν τους νόμους αυτοί που τους ψήφισαν».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.