Το παλαιοτερο ελληνικο χειρογραφο της Καινης Διαθηκης επεστρεψε στη Δραμα

Εκλάπη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από την Παναγία Εικοσιφοίνισσα

Ένα ανεκτίμητο κειμήλιο της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς «επέστρεψε» στο «σπίτι του» το απόγευμα του Σαββάτου, σχεδόν 100 χρόνια μετά την αρπαγή του, εκκινώντας παράλληλα την συζήτηση για την ανάγκη επιστροφής εκατοντάδων χειρογράφων και άλλων κειμηλίων που υφαρπάχτηκαν από τα μοναστήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Ο λόγος για τον γνωστό «Κώδικα 1424» (Codex 1424), το οποίο αποτελεί το παλαιότερο πλήρες χειρόγραφο της Καινής Διαθήκης στον κόσμο, γραμμένο στα ελληνικά και το οποίο βρισκόταν στην νόμιμη κυριότητα της  Λουθηρανής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου, όπου και κατέληξε μετά από την πώλησή του στις ΗΠΑ.
 

Το ανεκτίμητο κειμήλιο επέστρεψε στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και συγκεκριμένα στα χέρια του Μητροπολίτη Δράμας Παύλου και της ηγουμένης της Ιεράς Μονής γερόντισσας Αλεξία, το απόγευμα του Σαββάτου, την παραμονή της πολιούχου της πόλης Αγίας Βαρβάρας, δια χειρών του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου.
 
Η Δράμα υποδέχτηκε το σπάνιο κειμήλιο, με κάθε μεγαλοπρέπεια εντάσσοντας στην ουσία την τελετή παράδοσης – παραλαβής του στις εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου με παράκληση στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, συνέχισαν με την λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης και των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, για να καταλήξουν στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου έλαβε χώρα η τελετή.
 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΜΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στην έναρξη της τελετής ανέγνωσε το γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον μητροπολίτη Παύλο, στο οποίο τονίζεται ο αδιάκοπος αγώνας της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για να επιστραφούν όλοι οι κλεμμένοι θησαυροί στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά πως το συγκεκριμένο ευαγγελικό κείμενο παραδίδεται ως δώρο Θεού και αποτελεί την αρχή για τη δικαίωση όλων των προσπαθειών.
 
Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπερτόνισε τη χειρονομία και τη κίνηση της πανεπιστημιακής κοινότητας της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής να επιστρέψει οικεία βουλήσει το σημαντικό αυτό κειμήλιο, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο κείμενο σπάνια επιστρέφεται, καθώς βρισκόταν στη νόμιμη κυριότητα της Θεολογικής σχολής, ενώ τόνισε ότι μόλις φέτος διαπιστώθηκε η ιστορική αλήθεια του κειμένου και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επιστροφή του. 

James Niema «Η επιστροφή του σημαντικού αυτού έγγραφου, αποτελεί χειρονομία συνεργασίας και ειρήνης» 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία του προέδρου της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγου αιδεσιμότατου James Niema ο οποίος αναφέρθηκε στο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα του Ιησού Χριστού για ειρήνη, συναδέλφωση, αλληλεγγύη. Ο αιδεσιμότατος τόνισε ότι Ορθόδοξοι και Λουθηριανοί «διαβάζουμε από το ίδιο βιβλίο» που φέρει την ευχή της «Χάριτος» και της «Ειρήνης» που αποτελούν και μηνύματα του Αποστόλου Παύλου.
«Η επιστροφή του σημαντικού αυτού έγγραφου, αποτελεί χειρονομία συνεργασίας και ειρήνης» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «η σημερινή ανταλλαγή αποτελεί μια απέραντη χαρά αλλά και μια απέραντη λύπη. Σας το επιστρέφουμε με λύπη γιατί θα το στερηθούμε αλλά και με ξελάφρωμα ψυχής ως ένδειξη «Χάριτος» και «Ειρήνης» για την ένωση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των δυο χριστιανικών κοινοτήτων».
 
Ο αιδεσιμότατος James Niema ευχήθηκε  «το δώρο της επιστροφής να αποτελέσει τον σπόρο που θα καρποφορήσει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους χριστιανούς» συμπληρώνοντας ότι «Ορθόδοξοι και Λουθηρανοί δεν είμαστε τόσο ξένοι όσο φαντάζεστε, από τον 16ο αιώνα υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα σε Λουθηριανούς θεολόγους και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και σήμερα αυτή η επικοινωνία αναζωπυρώνεται, φανερώνοντας το ενδιαφέρον για αμοιβαία κατανόηση».
 
Θερμές ευχαριστίες τόσο προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, και τη Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου για την πολύ σημαντική απόφαση που έλαβε, απηύθυνε με τη σειρά του και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, κάνοντας ειδική  μνεία στην ιστορική και μαρτυρική πορεία της Ιεράς Μονής Παναγίας Εικοσιφοίνισσας.
 

Ο Μητροπολίτης Δράμας δεν δίστασε να μιλήσει με αυστηρή γλώσσα για τις θηριωδίες των ορθοδόξων Βούλγαρων εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη που είχε το θάρρος ακόμα και ενώπιων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας να θέσει το θέμα της επιστροφής των κειμηλίων.
 
Στο τέλος της ιδιαιτέρα συγκινητικής τελετής ο μητροπολίτης Παύλος απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου, που αποτελεί την ύψιστη τιμή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, στον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, στον αιδεσιμότατο James Niema, τον πρωτοπρεσβύτερο π. Αλέξανδρο Καρλούτσο και τον ομογενή δικηγόρο Γεώργιο Τσουγκαράκη, που εθελοντικά προσφέρθηκε να συμμετάσχει στην ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών για την επιστροφή του ιστορικού κειμηλίου.
 
Στην τελετή το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, από το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης κ.Χρήστος Μέτιος, φορέων και συλλόγων, αλλά και πλήθος πιστών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.