Το Νοσοκομειο Κομοτηνης «εφαγε» το Γηπεδο Ζωης

Την αναβολή επ’ αόριστον του προγράμματος ανακοίνωσε το ΙΣΝ

Την αναβολή επ’ αόριστον της δημιουργίας του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), για οικονομικούς λόγους, μιας και το Ίδρυμα επικεντρώνει τους πόρους του στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, που περιλαμβάνει και την κατασκευή 3 νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Κομοτηνής.

Το Γήπεδο Ζωής είχε εκκινήσει με πρωτοβουλία του ΙΣΝ και σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την ΑΜΚΕ Γήπεδο Ζωής και είχε θέσει ως στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες εξέλιξης και έμπνευση για έναν υγιή τρόπο ζωής στα παιδιά και τους εφήβους της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας.

Όμως το ΙΣΝ επικεντρώνει, αυτή τη χρονική στιγμή, όλους τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία αιχμή του δόρατος της οποίας είναι η κατασκευή των 3 Νέων Δημόσιων Νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, για τα οποία, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρός του Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του στο SNF Nostos Conference 2023, θα είναι σε θέση, σύντομα, να πουν περισσότερα.

Παράλληλα, όπως τονίζουν, το κόστος των κτηριακών εγκαταστάσεων του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια, από τα 10 εκατομμύρια ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού, διπλασιάστηκε στη φάση της μελέτης, αγγίζοντας το ποσό των 20 εκατομμυρίων, ακόμα και πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου από την οποία αναμενόταν να προκύψει περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Να θυμίσουμε πως το κόστος ήταν αυτό που οδήγησε και την ακύρωση του διαγωνισμού για τα τρία Νοσοκομεία, μιας και οι τιμές ήταν απαγορευτικές, και προφανώς οι κινήσεις για τη μείωση του κόστους, που έγιναν πρόσφατα με την παραχώρηση έκτασης από το Δήμο Κομοτηνής, συνδυάζονται με εξεύρεση επιπλέον πόρων, από όπου και αν είναι αυτό δυνατό (τα 10, ακόμα και τα 20 εκ. της τελικής μελέτης, αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού των Νοσοκομείων, ακόμα πριν το «φούσκωμα» των προϋπολογισμών).

Και ενώ είναι θετικό ότι το θέμα των νοσοκομείων δεν αφήνεται στην τύχη του, και καλώς, γιατί η ανάγκη είναι μεγάλη και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη κάθε χρόνο που περνά, το ότι αυτό γίνεται σε βάρος άλλων, αξιόλογων πρωτοβουλιών, δεν χαροποιεί, ή δεν θα έπρεπε να χαροποιεί, κανένα.

Ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί λύση, και θα υλοποιηθεί και το Γήπεδο Ζωής, αν και, θα έπρεπε να τονίσουμε εδώ, πως πολλές από αυτές τις κινήσεις θα έπρεπε να αποτελούν και μέριμνα της πολιτείας, όχι μόνο ιδιωτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.