Το νομοσχεδιο για την αδειοδοτηση των καναλιων απειλει με «λουκετο» τα περιφερειακα μεσα

Ορατός κίνδυνος συρρίκνωσης του τηλεοπτικού χάρτη της επαρχίας

Έντονες επιφυλάξεις, αλλά και σφοδρές αντιδράσεις, έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του προωθούμενου σχεδίου νόμου, το οποίο αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων. Το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου, επιχειρεί να βάλει «τάξη» στο τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα καθεστώς νομιμότητας και διαφάνειας στη λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων. Όσο κι αν αυτή η πρόθεση χαίρει ευρείας αποδοχής από την κοινή γνώμη, πολλοί φοβούνται ότι «κοντά στα ξερά, θα καούν και τα χλωρά», με το σκεπτικό ότι η απόπειρα πάταξης έκνομων φαινομένων, που εμφανίστηκαν κατά κανόνα στα κεντρικά ΜΜΕ, οδηγεί στην πρόβλεψη πολύ αυστηρών όρων και για τη λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων της επαρχίας.
 
Μια από τις προβλέψεις του προωθούμενου νομοσχεδίου, που προοιωνίζει κινδύνους για την επιβίωση της πλειοψηφίας των περιφερειακών καναλιών, είναι η προϋπόθεση το απασχολούμενο προσωπικό τους να είναι τουλάχιστον 20 άτομα, με πλήρη απασχόληση. Δυστυχώς, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε για τα περισσότερα τηλεοπτικά μέσα της επαρχίας κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η δυνατότητα διατήρησης αυτού του αριθμού των θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την αδειοδότηση.

Επιπλέον, ερωτηματικό παραμένει το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, που θα απαιτείται από κάθε υποψήφιο, προκειμένου να διεκδικήσει μία άδεια τηλεοπτικού μέσου περιφερειακής εμβέλειας. Για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων ορίζεται: α) στο ποσό των 8.000.000 ευρώ για την χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, β) στο ποσό των 5.000.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου, και γ) στο ποσό των 2.000.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας παρόχου περιεχομένου μη ενημερωτικού προγράμματος. Το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων για τη χορήγηση άδειας περιφερειακής εμβέλειας θα καθορίζεται, ανάλογα με τον πληθυσμό της συγκεκριμένης περιφέρειας, βάσει της τελευταίας απογραφής, και ύστερα από την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού ,στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι τα ίδια κεφάλαια δεν μπορούν να υπολείπονται του κατά τα ως άνω ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου ανά κατηγορία άδειας. 

Γιώργος Μαλούσης «Αν ο πρωθυπουργός και ο κ. Παππάς έχουν βάλει στόχο να κλείσουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, τότε πράττουν ορθώς»

Τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα και την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον των περιφερειακών καναλιών, κατέθεσαν μιλώντας στον «ΠτΘ» ο ιδιοκτήτης του R Channel, κ. Γιώργος Μαλούσης, και η διευθύντρια ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ, κ. Μαρίνα Κονδύλη. «Αν ο πρωθυπουργός και ο κ. Παππάς έχουν βάλει στόχο να κλείσουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, τότε πράττουν ορθώς», ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Μαλούση, που έσπευσε να επισημάνει ότι στη σημερινή συγκυρία, που τα κανάλια της επαρχίας φυτοζωούν, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφαινόμενα υψηλές οικονομικές απαιτήσεις της συμμετοχής στις δημοπρασίες για τις αδειοδοτήσεις. «Αυτό δείχνει ότι τα περιφερειακά κανάλια πάνε για κλείσιμο», σημείωσε, προβλέποντας ότι και στην επαρχία θα δημιουργηθεί μια τηλεοπτική ελίτ, που θα προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Νομίζω ότι αν η περιφέρεια διαθέτει 100 κανάλια, ζήτημα είναι αν θα μείνουν 10», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι «αν πάρουμε ως παράδειγμα την Περιφέρεια, από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο, ήδη πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να κρατηθούν με το υπάρχον σύστημα». «Έχετε υπόψιν ότι τα περιφερειακά κανάλια σε όλη την Ελλάδα απασχολούν πάνω από 1.500 άτομα προσωπικό», συνέχισε, «και το κλείσιμο σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στην ανεργία». 

«Αν με αυτήν την κρίση έρχεται αυτό το νομοσχέδιο για να εξυγιάνει υποτίθεται τη λειτουργία των ΜΜΕ, το αποτέλεσμα θα είναι το κλείσιμο των περιφερειακών καναλιών»

Επικεντρώνοντας στην πρόβλεψη ότι ο ελάχιστος αριθμός των απασχολούμενων θα πρέπει να είναι 20 άτομα, ο κ. Μαλούσης σχολίασε ότι «κατ’ εμέ είναι παράλογο, παράνομο έως και φασιστικό», επισημαίνοντας ότι αυτό, σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα, μπορεί να εκτοξεύσει σε δυσθεώρητα και απαγορευτικά μεγέθη το κόστος λειτουργίας των περιφερειακών τηλεοπτικών μέσων. «Θα απαιτούνται 20.000 μόνο για το προσωπικό», σημείωσε, «ενώ μαζί με τα λειτουργικά έξοδα θα πρέπει να φτάνεις στα 30.000 έως 40.000 το μήνα». «Από πού θα βγουν αυτά;», αναρωτήθηκε. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι παρόμοιο με της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε, «που τελικά δεν το εφάρμοσε όταν οι εποχές ήταν «χρυσές», όταν υπήρχαν χρήματα στην αγορά». «Αν με αυτήν την κρίση», συνέχισε, «έρχεται αυτό το νομοσχέδιο για να εξυγιάνει υποτίθεται τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι το κλείσιμο των περιφερειακών καναλιών».
 
Κλείνοντας, ο κ. Μαλούσης υποστήριξε ότι υπάρχουν προτάσεις για παρεμβάσεις, που θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει τα περιφερειακά μέσα και αυτά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, που τους βάζει. «Όπως ο νόμος υποχρεώνει να έχουμε 20 άτομα προσωπικό», σημείωσε, «θα μπορούσε με την ίδια λογική να εμπεριέχει και πρόβλεψη για τις μεγάλες εταιρίες, που διαφημίζονται στα κεντρικά ΜΜΕ, να διαθέτουν το 30% της διαφήμισής τους στα περιφερειακά μέσα». «Θα έλεγα ότι θα έπρεπε να επιβληθεί αυτό το πράγμα», συνέχισε, «γιατί αν μετρούσαν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων και τις τηλεθεάσεις των περιφερειακών καναλιών, θα είχε πιάσει πανικός τα μεγάλα κανάλια. Διότι τα περιφερειακά κανάλια στην πλειοψηφία τους έχουν πολύ καλές εκπομπές με τοπικό περιεχόμενο, οι οποίες αγγίζουν πάρα πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης. Όμως οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, επειδή «τα παίρνουν» από τα μεγάλα κανάλια και από διάφορα άλλα κέντρα, δεν το κάνουν αυτό για ευνόητους λόγους και παρουσιάζουν υποδεέστερα τα περιφερειακά κανάλια». 

Μαρίνα Κονδύλη «Ο καινούργιος νόμος λοιπόν είναι εξωπραγματικός και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της ελεύθερης τηλεόρασης»

«Ο καινούργιος νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, από τη στιγμή που άλλα σοβαρότερα προβλήματα χρίζουν επίλυσης», παρατήρησε αρχικά η διευθύντρια ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ, κ. Κονδύλη, για να σχολιάσει με νόημα ότι «μάλλον όμως είναι η εύκολη λύση». «Μέχρι τώρα τα κανάλια της επαρχίας έχουν χιλιοπληρώσει υπέρογκα ποσά, προκειμένου να αδειοδοτηθούν», έσπευσε να επισημάνει, «όμως ουδέποτε έλαβαν τις άδειες λειτουργίας τους».

«Ο καινούργιος νόμος λοιπόν είναι εξωπραγματικός», συνέχισε, «και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της ελεύθερης τηλεόρασης, έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το πώς θα επιβιώσουμε δεν το γνωρίζουμε, καθότι η αγορά είναι ήδη «πεθαμένη» και η διαφήμιση είναι πλέον είδος σπάνιο. Γιατί, κακά τα ψέματα, τα περιφερειακά κανάλια βασίζονται εξ ολοκλήρου στις διαφημίσεις, που παίρνουν από την τοπική κυρίως αγορά. Επομένως, σε μία άσχημη εποχή η κυβέρνηση προχωράει σε αυτό το βήμα, που είναι σα να οδηγεί τα τηλεοπτικά μέσα σε «λουκέτο» και δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, γιατί υπάρχουν κάποιες παράμετροι που είναι πολύ δεσμευτικές και δεν ξέρουμε τι επιλογές έχουμε. Δεν αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά, αλλά και σε άλλες πτυχές, όπως για παράδειγμα στον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, που κατά το νόμο θα πρέπει να είναι 20 άτομα για τα περιφερειακά κανάλια. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Εδώ «με νύχια και με δόντια» προσπαθούμε να επιβιώσουμε τώρα, με ένα προσωπικό πιο κάτω από τα 20 άτομα». Στο σημείο αυτό η κ. Κονδύλη υπενθύμισε την ασυνέπεια της ελληνικής πολιτείας στο θέμα της επιδότησης εργασίας 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης, που όπως γνωρίζουμε έχει διακοπεί από το 2010. Διέκρινε λοιπόν μια αντίφαση στο να καθιερώνεται ως προϋπόθεση σήμερα η διατήρηση 20 θέσεων εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, τη στιγμή που δεν προσφέρεται κανένα κίνητρο προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλ’ αντίθετα έχουν καταργηθεί και τα προϋφιστάμενα. Η κ. Κονδύλη κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, αντίστοιχες με εκείνη της επιδότησης εργασίας 12%, όχι μόνο για τα τηλεοπτικά μέσα, αλλά συνολικά για την αγορά, ώστε να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα η επιχειρηματικότητα. 

«Το «λουκέτο» θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στην έκφραση των πολιτών και στη δύναμη, που δίνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη φωνή τους»

Κλείνοντας η κ. Κονδύλη αναγνώρισε την αναγκαιότητα να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά με όρους εφικτούς και ρεαλιστικούς. Διαπιστώνοντας όμως ότι «είναι ανέφικτα αυτά που ζητάει η κυβέρνηση», πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν ξέρουμε τι επιδιώκουν, ίσως θέλουν μόνο την ΕΡΤ». «Δε θέλω να σκέφτομαι το άσχημο σενάριο», συνέχισε, «γιατί δεν υπάρχει συρρίκνωση στα περιφερειακά μέσα, υπάρχει «λουκέτο». Για μένα θα είναι το μεγαλύτερο χτύπημα, να μην πω στη δημοκρατία, να πω στην πολυφωνία, να πω στην έκφραση των πολιτών και στη δύναμη, που δίνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη φωνή τους. Αυτή η φωνή θα σβήσει γιατί για τα προβλήματα, για τις όποιες παραλείψεις του κράτους, οι πολίτες απευθύνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας τα ως δίαυλο επικοινωνίας με το κράτος και με την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν σταματήσει κι αυτό, τότε θα είναι όλα κατευθυνόμενα, όλα ελεγχόμενα και θα περνάει πάντα αυτό που θέλει να περάσει η εκάστοτε κυβέρνηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.