Το νεο δευτερο «σπιτι» τους γνωρισαν 230 πρωτοετεις φοιτητες του ΤΕΦΑΑ

Μέσα από τη διημερίδα υποδοχής που εδώ και 15 χρόνια οργανώνει το Τμήμα

Το νέο τους τμήμα γνώρισαν πάνω από 200 νέοι φοιτητές που βρέθηκαν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, συμμετέχοντας στην διημερίδα υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος, η οποία φέτος κλείνει αισίως 15 έτη.
Μέσα από αυτή τη διημερίδα οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές γνωρίζουν το Τμήμα, τις εγκαταστάσεις του, το πρόγραμμα σπουδών και τις εκπαιδευτικές παροχές του (ψηφιακές τεχνολογίες, βιβλιοθήκη, προγράμματα Erasmus, πρακτική άσκηση).
Ένα επιπλέον θετικό σημείο με αμφίδρομα πλεονεκτήματα είναι η γνωριμία των νεαρών φοιτητών με το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος και, κύρια, με το/τη σύμβουλο καθηγητή τους, που θα συμβάλει ενεργά στις ακαδημαϊκές τους αποφάσεις καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της φοίτησής τους.
 

Γνωριμία με υποδομές και προσωπικό

 
«Κατά τη διάρκεια της διημερίδας προσπαθούμε να καλύψουμε όλο το φάσμα και να γίνει μια γνωριμία με το τμήμα, τους καθηγητές, τις αίθουσες διδασκαλίας, και το χώρο γενικά, μέσω διαδραστικών δράσεων», σημείωσε η κ. Ράνια Ματσούκα Επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ.
 
Τη διοργάνωση της διημερίδας ανέλαβαν για μία ακόμη χρονιά οι φοιτητές και οι διδάσκοντες της Ειδικότητας Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής του ΤΕΦΑΑ, με την κ. Ματσούκα να σημειώνει πως η διημερίδα αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο τους μάθημα για την νέα χρονιά, μετουσιώνοντας όσα έμαθαν στο τρίτο έτος σε θεωρητικό επίπεδο στην πράξη.
«Το τέταρτο έτος το αφιερώνουμε στην διοργάνωση τέτοιων δραστηριοτήτων, με μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, κάτι το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως επαγγελματίες πια μετά την αποφοίτησή τους» επεσήμανε η ίδια.
 

Ξεπερνούν τους 300 οι εγγεγραμμένοι φοιτητές

 
Αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο τμήμα έχουν ξεπεράσει τους 300, ενώ ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει με τους αθλητές που μπορούν να ενταχθούν στο τμήμα.
 
Παρόντες στην πρώτη γνωριμία της Δευτέρας ήταν οι 230 εξ αυτών, με τον Καθηγητή κ. Γιώργο Κώστα να τονίζει πως πρόκειται για μια καλή ανταπόκριση.
«Είναι κάπως συγκινητικό, γιατί πριν από λίγο είχαμε κάποιους γονείς, απόφοιτους του τμήματος που ήρθαν για να δουν το χώρο και να γράψουν τα παιδιά τους» σημείωσε, ενώ τόνισε πως και για τα παιδιά η ημέρα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική.
 
Μάλιστα στάθηκε στο γεγονός πως, στην ορκωμοσία που έγινε προ μερικών ημερών στο τμήμα, οι απόφοιτοι μιλούσαν με ιδιαίτερη αγάπη και νοσταλγία για την πρώτη τους ημέρα γνωριμίας.
Το Τμήμα, με τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις και προσωπικό, μπορεί να καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες των 300 ατόμων, όμως οριακά. «Παρόλο που έχουμε ίσως τις καλύτερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα στην φυσική αγωγή και ικανό αριθμό διδασκόντων, από κάποιο σημείο και μετά ξεφεύγει και γίνεται μεγάλος ο αριθμός» τόνισε, επισημαίνοντας πως θα ήθελαν ακόμα περισσότερα άτομα να έρθουν στη Θράκη και να σπουδάσουν στο ΤΕΦΑΑ, όχι όμως πριν υπάρξει ενίσχυση σε εγκαταστάσεις και προσωπικό.
 

Ανάγκη για περιορισμό του αριθμού για να μείνει σταθερή η ποιότητα

 
«Το τμήμα με τις υπάρχουσες υποδομές και πόρους έχει δυσκολία να εξυπηρετήσει αυτόν τον αριθμό των φοιτητών, εμείς ζητήσαμε αυτό τον αριθμό αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και το ενδιαφέρον για το δικό τους αντικείμενο» σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Νίκος Αγγελούσης, τονίζοντας πως σε ένα σωστό σχεδιασμό ο αριθμός των εισακτέων θα έπρεπε να είναι χαμηλότερος κατά 100 άτομα, στους 200.
 
Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή το επίπεδο παραμένει υψηλό μόνο χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού,  που όμως γίνεται σε βάρος της ενέργειας και της αντοχής τόσο αυτών όσο και των υποδομών, η οποία μοιραία κάποια στιγμή θα εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πτώσης της ποιότητας του παρεχόμενου έργου από πλευράς Τμήματος.
 
Γενικότερα στο Πανεπιστήμιο υπήρξε μια ενίσχυση του προσωπικού φέτος, αν και, όπως σημείωσε ο κ. Αγγελούσης, θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερος προγραμματισμός. Προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου να πάρουν κάποια άτομα για να διδάξουν, με προγράμματα για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής εμπειρίας Διδακτόρων-Ερευνητών, αλλά μόνο σε μαθήματα επιλογής.
 
Για τα βασικά μαθήματα, όπου τα προβλήματα είναι σοβαρότερα, δεν έχει υπάρξει ακόμα στελέχωση, παρόλο που έχει ανακοινωθεί ενίσχυση με διδάσκοντες επί συμβάσει, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 407/80, για το οποίο έχουν μοιραστεί οι θέσεις, αλλά επειδή ήρθε μετά από το πρόγραμμα Διδακτόρων-Ερευνητών δεν γνωρίζουν αν αυτοί που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα για τα μαθήματα επιλογής μπορούν να προσληφθούν και για τα μαθήματα κορμού.
Τουλάχιστον φέτος έγιναν αρκετές αποσπάσεις, με το τμήμα να παίρνει αρκετούς αποσπασμένους για να καλύψει τα πρακτικά μαθήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.