Το Μουσικο Σχολειο φιλοξενει μαθητες απο Γερμανια, Ρουμανια και Τσεχια

Όλα όσα τους ενώνουν ανακαλύπτουν μαθητές από τέσσερα σχολεία της Ευρώπης στην πόλη μας, μέσω προγράμματος Erasmus+

Μουσικά υποδέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Απριλίου το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής μαθητές και εκπαιδευτικούς από τρείς χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος European Bonds in a Time of Separation του Erasmus+.

Μέσα από το πρόγραμμα το Μουσικό και σχολεία από τη  Λειψία Γερμανίας, το Νερατοβίτσε Τσεχίας και την Κραϊόβα Ρουμανίας, πραγματοποιούν δράσεις σχετικές με την Ιστορία, την ένωση της Ευρώπης, και τις τάσεις που υπάρχουν για την διαίρεσή της ή την αποχώρηση μελών της.

Η Κομοτηνή φιλοξενεί την 2η διασχολική συνάντηση του έργου, από τις  4 έως τις 8 Μαΐου, με τους συμμετέχοντες να μελετούν κατά πόσο τα παραδοσιακά παιχνίδια, τα παραδοσιακά τραγούδια, οι παραδοσιακοί χοροί και οι παραδοσιακές φορεσιές των συμμετεχόντων χωρών διατηρούνται στις περιοχές τους, που κάποια στιγμή στο παρελθόν, διαιρέθηκαν. Επίσης θα γνωρίσουν τις συνήθειες των Ελλήνων της Πόλης και παραδοσιακές φορεσιές της ευρύτερης περιοχής της Θράκης.

Πέρα αυτών όμως θα συμμετέχουν σε ένα ιστορικό – πολύ-πολιτισμικό περίπατο στην πόλη της Κομοτηνής, θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στο Θρακικό Μουσείο Παιδείας, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής όπου θα συζητήσουν με τον αιδεσιμότατο Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Παπαβέργο, την Αρμένικη Εκκλησία, το Γενί Τζαμί, το Οχυρό της Νυμφαίας, τα Άβδηρα αλλά και την Παλιά Πόλη της Ξάνθης.

Τα στοιχεία που ενώνουν

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος των προγραμμάτων Erasmus+ και υποδιευθυντής του σχολείου κ. Φώτης Φωτιάδης, προσπαθούν μέσα από το πρόγραμμα να δουν τι μένει ίδιο και τι διαφορετικό όταν μια περιοχή διαιρείται, και τι όταν ενώνεται.

Για αυτό και συμμετέχουν σχολεία από χώρες που έχουν ζήσει ανάλογες διαιρέσεις και ενώσεις, είτε χώρες, όπως η Ανατολική και Δυτική Γερμανία ή η Τσεχοσλοβακία, είτε περιοχές, όπως η Θράκη, που μοιράστηκε σε τρεις χώρες.

Όλη αυτή η δραστηριοποίηση μέσω του προγράμματος, είναι σημαντική, τόνισε, γιατί οι μαθητές τους συμμετέχουν σε δράσεις εντελώς διαφορετικές από αυτές εντός του σχολείου.

Τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες, να συνεργαστούν, να κάνουν κοινές εργασίες και να αναπτύξουν δεξιότητες όπως ο χορός και η μουσική, και έτσι δένονται οι σχέσεις μεταξύ τους.

Ενθουσιασμένοι από την εμπειρία οι εκπαιδευτικοί των άλλων χωρών

Ο Συντονιστής του προγράμματος, κ. Άλεξ Κέεμπ από το Σχολείο Ρόμπερτ Σούμαν στη Λειψία, τόνισε πως αυτό είναι το πρώτο πρόγραμμα που πραγματοποιούν με Ελληνικό Σχολείο, και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, σε μια εποχή που Λαϊκιστικές ιδέες γίνονται ξανά δημοφιλείς, και θεωρεί σημαντικό για τους μαθητές τους να κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να ζουν σε μια ενωμένη Ευρώπη, και όλες τις ενδιαφέρουσες παραδόσεις και συνήθειες που αυτή περιλαμβάνει.

Άλλωστε η ΕΕ αντιπροσωπεύει την ειρήνη, αλλά και οι διαφορετικές παραδόσεις της μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή όλων, σημείωσε, στεκόμενος στον ενθουσιασμό που βίωσαν κατά την υποδοχή τους υπό τον ήχο παραδοσιακών ελληνικών οργάνων.

Από την πλευρά της η κ. Σάρκα Τρογιάνοβα από το Γυμνάσιο Φράντισεκ Παλάτσκι του Νερατόβιτσε, στην Τσεχία, τόνισε πως η εμπειρία είναι πολύ σημαντική για τους μαθητές τους, και είναι χαρούμενοι που επισκέπτονται την πόλη μας. Μέσα από την επίσκεψη, έρχονται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, τόσο πολιτισμικά όσο και μουσικά. Θεωρεί δε σημαντικό ότι οι μαθητές τους, ως έφηβοι, το βρίσκουν πιο εύκολο να βρουν τα κοινά τους σημεία.

Τέλος ο κ. Αλεξάντερ Ρομανέσκου, από το σχολείο Χένρι Κοάντα της Κραϊόβα στη Ρουμανία, σημείωσε πως το πρόγραμμα αυτό τους βοηθά να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για το τι ενώνει την Ευρώπη, τις επαφές μεταξύ των εθνών, και πώς η μουσική, ο χορός και η παράδοση βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν διαφορετικούς τρόπους να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Σε εποχές διαχωρισμών, τόνισε, είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι μαθητές ότι υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν, παρά μας χωρίζουν, και προγράμματα σαν και αυτό είναι σημαντικά για τους μαθητές, αλλά και τα σχολεία και τις χώρες που συμμετέχουν, στέλνοντας το μήνυμα της ενωμένης Ευρώπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.