Το μηνυμα του Μητροπολιτη Μαρωνειας και Κομοτηνης για τα φετινα Χριστουγεννα

«Η πανδημία “ξεμπρόστιασε” την ανθρωποφαγία μας• η χάρις του Θεού μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα, απαιτείται όμως και η δική μας προσπάθεια»

Το πρόγραμμα των ακολουθιών του 12ημέρου – Κανονικά η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού σε ΔΕΥΑΚ, Φανάρι, Μαρώνεια και Ίασμο

Το δικό του μήνυμα προς όλα τα «πνευματικά» του τέκνα για τα φετινά Χριστούγεννα καθώς και το νέο έτος έστειλε δια μέσου της συχνότητας του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, προτάσσοντας την ανάγκη της ενότητας.

Την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου παραμονή των Χριστουγέννων όπως εξήγησε αρχικά θα σημάνουν οι καμπάνες όλων των ναών της Μητρόπολης στις 5 το πρωί, ενώ ο ίδιος θα ιερουργήσει στο ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής στις 05:00. Θα τελεστεί ο όρθρος, οι Μεγάλες Βασιλικές ώρες της εορτής, ο Εσπερινός των Χριστουγέννων και η λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ενώ την ίδια μέρα είναι ο Μεγάλος Εσπερινός της Εορτής, όπου Μητροπολίτης θα χοροστατήσει στο ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής στις 18:00.

Το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής στις 05:00. Επίσης την ίδια μέρα στον ναό Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής θα τελεσθούν δύο θείες λειτουργίες, η πρώτη από ώρα 05:00 έως 08:30 και η δεύτερη από ώρα 09:00 έως 10:30, ώστε όπως τόνισε να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πιστών.

Την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στο ναό Της Του Θεού Σοφίας Κομοτηνής στις 07:00, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου θα χοροστατήσει στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίου Βασιλείου Παγουρίων στις 17:00.

To Σάββατο, 1 Ιανουαρίου ημέρα της κατά Σάρκα Περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Μνήμης του εν Αγίοις Πατρός ημών Βασιλείου του Μεγάλου, θα ιερουργήσει στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής στις 7:00, ενώ την ίδια μέρα  θα γίνει η επίσημη δοξολογία του Νέου Έτους και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Μητρόπολης στις 10:30. Φέτος για δεύτερη χρονιά όπως εξήγησε ο ίδιος η πίτα της ΙΜΜΚ θα κοπεί στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μετά το πέρας της δοξολογίας, ενώ και την δεύτερη ημέρα του έτους ο Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον Καθεδρικό Ναό όπου και θα τελέσει τη χειροτονία ενός νέου Διακόνου. Όπως τόνισε πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, πρώην αξιωματικό στο στρατό, με προϋπάρχουσες σπουδές στο Εκκλησιαστικό Σχολείο της Λαμίας. «Ένας φέρελπις κληρικός για τη Μητρόπολή μας, με πολύ καλά στοιχεία πνευματικά, και γενικότερα στοιχεία ως άνθρωπος» τόνισε.

Φέτος η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ανήμερα των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων προστασίας από πλευράς των παρισταμένων. Ο Μητροπολίτης θα ιερουργήσει στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής στις 07:00 και στις 10:30 θα τελέσει τον Μεγάλο Αγιασμό. Ακολούθως η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα ξεκινήσει από το υδραγωγείο της ΔΕΥΑΚ στις 11:15, για να ακολουθήσει στις 12:00 στο λιμάνι της Μαρώνειας, στη 13:00 στο λιμάνι Φαναρίου και στις 14:00 στο ποταμό Κομψάτο.

«Να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι»

«Να δώσει ο Θεός να είμαστε καλά και να γίνουν όλα όπως τα έχουμε προγραμματίσει. Να χαρούμε, αλλά και να πάρουμε δύναμη από αυτές τις εορτές και από την χάριν του Θεού, και να συνεχίσουμε να ζούμε ενωμένοι, αγαπημένοι» ευχήθηκε ο ίδιος εκφράζοντας την αγωνία του για την επιρροή του κορωνοϊού και στις μεταξύ των ανθρώπων σχέσεις.

«Πέραν του γεγονότος ότι κάθε μέρα φεύγουν από κοντά μας δυστυχώς άνθρωποί μας, η πανδημία έκανε και ένα ακόμα κακό. Μας “ξεμπρόστιασε”» ανέφερε τονίζοντας πως «είχαμε την ανθρωποφαγία μας, ήμασταν διαιρεμένοι, ωστόσο πέραν του ότι το έδειξε ήρθε να μας διαιρέσει ακόμα περισσότερο».

«Τα φετινά Χριστούγεννα ευκαιρία να αναζητήσουμε αληθινά τον Χριστό»

«Η αμαρτία μας είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ μας, ως άνθρωποι. Βλέπετε κι σήμερα, αλλά και στα παρελθόντα έτη ότι οι σχέσεις των ανθρώπων είχαν ψυχρανθεί. Είναι άσχημη η ανθρωποφαγία και το να μην μπορεί να χαρεί ο ένας με τη χαρά του άλλου. Αυτά πού μπορούν να οδηγήσουν μια ζωή; Την οδηγούν γιατί λένε οι πατέρες της εκκλησίας ότι “τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος”. Έτσι ο θάνατος κυριεύει στη ζωή μας γιατί εμείς τον αφήσαμε να κυριεύσει. Όταν όμως ο θάνατος, υπό το πρίσμα της Πίστεως και της ζωής του Χριστού έρχεται στη ζωή μας, τότε είναι μετάβαση στην όντως ζωή. Έτσι αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να κάτσουμε σε ένα τραπέζι για να χαρούμε τους ανθρώπους που έχουμε, αλλά είναι μια ευκαιρία να αναζητήσουμε αληθινά τον Χριστό ως αδελφό, φίλο στη ζωή και στην πορεία μας μέσα στη ζωή μας. Και για κάποιους που δεν το είχαν τολμήσει μέχρι τώρα, τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους να γίνουν φίλοι και αδελφοί. Ο Χριστός και ο Θεός μας δεν είναι τιμωροί. Παιδαγωγοί είναι, αλλά τιμωροί δεν είναι. Έτσι λοιπόν ας μην φοβόμαστε να πάμε κοντά Του, κι ας μην φοβόμαστε να γίνει ο φίλος και αδελφός μας. Βλέπετε ότι έρχεται γενόμενος παιδί, ούτως ώστε μέσα από αυτή τη νηπιώδη κατάσταση να ξυπνήσει μέσα και σε μας, γιατί ο καθένας μας, και στους μεγάλους αναφέρομαι, κρύβουμε όλοι μέσα μας ένα παιδί. Ας ξυπνήσει λοιπόν μέσα μας αυτήν την απλότητα που ο καθένας μας θέλει, αναζητεί, έστω κι αν είμαστε “ποικιλόμορφοι”, έστω κι αν το μυαλό μας γυρνάει σε 15 χιλ. στροφές. Έρχεται Εκείνος να αναζητήσει την απλότητά μας. Γι’ αυτό έρχεται σαν παιδί. Και όταν ένας άνθρωπος είναι απλός, είναι ταπεινός, τότε μόνο αυτός μπορεί να συναντήσει τον Χριστό» ανέφερε.

Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε έκκληση προς του πολίτες υπογραμμίζοντας πως «η διαίρεση δεν μας βοηθάει». «Δεν θέλω να χωριστούμε. Δεν θέλω αυτό το χάσμα να φτάσει να γίνει τέτοιο ώστε να μην γεφυρώνεται. Γι’ αυτό ελπίζω στη χάρη του Θεού. Μόνον η χάρις του Θεού μπορεί να γεφυρώσει αυτό το μεγάλο χάσμα, αλλά όμως χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια. Και παρακαλώ όλους τους ανθρώπους να δουλέψουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Καλά Χριστούγεννα σε όλους. Ευλογημένη να είναι η χρονιά, και να ζήσουμε αγαπημένοι και ενωμένοι. Δεν έχουμε πολλά πράγματα που μας διαιρούν, όμως έχουμε πολλά που μας ενώνουν» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.