Το μηνυμα της Κυριακης

«Η Εκκλησία σώμα του Χριστού»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Κάθε χρόνο κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, που είναι αφιερωμένη στο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, καλούμαστε να κηρύξουμε, να απολογηθούμε για την πίστη μας, τη ζωή μας, την ταυτότητά μας και την ελπίδα μας. Την ημέρα αυτή, που είναι η εορτή της εικόνας, και η εορτή της εικόνας είναι η εορτή του ανθρώπου, εικόνας του Θεού, έχουμε να μαρτυρήσουμε περί της Εκκλησίας ως πασχάλιας κοινότητας, που πορεύεται προς το ατελεύτητο Πάσχα, περί της Εκκλησίας ως ευχαριστιακής κοινότητας, που αναλαμβάνει στην προσευχή της ολόκληρη την ανθρωπότητα και την προσκαλεί να λάβει μέρος στην Τριαδική αγάπη. Οφείλουμε να μαρτυρήσουμε για τον άνθρωπο, την κλήση του, τη σπίθα, την πνοή που τον αρπάζει από αυτόν τον κόσμο και του δίνει τη δύναμη να τον μεταμορφώσει. Έχουμε να μαρτυρήσουμε ότι ο Θεός είναι η ελευθερία, η χαρά και η ζωή του ανθρώπου και ότι ο άνθρωπος μπορεί να τον γνωρίσει με μία αδιαχώριστη από την αγάπη γνώση, ενώνοντας το πνεύμα του και την καρδιά του με τον Χριστό, «την καρδιά της Εκκλησίας», όπως έλεγε ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας.

Η Εκκλησία είναι, κατά τον Ι. Χρυσόστομο, «γένος ένα, Θεού και ανθρώπων». Ο Χριστός είναι ο «εκκλησιαστής μας», γιατί μας συνάγει στο Πανάγιο σώμα Του, αλλά και η Εκκλησία μας, γιατί γίνεται ο πνευματικός τόπος της συνάξεώς μας. Τη χριστοκεντρική αυτή πραγματικότητα της Εκκλησιαστικής κοινωνίας εικονίζει και εκφράζει, αλλά και πραγματώνει, μία πράξη λειτουργική, που λαμβάνει χώρα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. Πρόκειται για τη συστολή των Τιμίων Δώρων στο Άγιο Ποτήριο. Ο Λειτουργός συστέλλει (συγκεντρώνει) μέσα στο Άγιο Ποτήριο ό,τι άλλο υπήρχε στο Δισκάριο εκτός από τον Αμνό (το σώμα του Κυρίου), δηλαδή τη μερίδα της Θεοτόκου, τα τάγματα των Αγγέλων και Αγίων, τα μνημονευθέντα, ζώντα και τεθνεώτα, μέλη του Σώματος του Χριστού, που συνεπιτέλεσαν με τον Λειτουργό τη Θεία Λειτουργία. Έτσι η εν Χριστώ κοινωνία των πιστών είναι ήδη συνηγμένη μέσα στο Άγιο Ποτήριο. Το Ευαγγέλιο της Κυριακής Α΄ νηστειών μας προσκαλεί και μας προκαλεί: «Έρχου και ίδε».  Και αν αυτός ο ερχομός μας είναι πορεία ταπεινή και καθαρή, που περνά μέσα από τη λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 12-03-2022:

Ώρα 07:00 Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κομοτηνής, όπου θα προστεί της επιμνημοσύνου δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των διατελεσάντων Δημάρχων, όπως και πάντων των αναπαυομένων στο Κοιμητήριο της πόλεως.

Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13-03-2022:

  • Ώρα 07:00. Ο Σεβασμιώτατος θα  ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και θα προστεί της λιτανείας των Ιερών Εικόνων. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Αρχιερατευσάντων, Ιερατευσάντων και Διακονησάντων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως. Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως στους: α. Γεώργιο Πετρίδη, διατελέσαντα Δήμαρχο Κομοτηνής, β. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Κοσμήτωρα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ. και γ. Γεώργιο Τσιγάρα, Πρόεδρο Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.
  • Ώρα 18:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Β΄ Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό της Tου Θεού Σοφίας Κομοτηνής, όπου θα ομιλήσει ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, Γενικός Αρχιερατικός της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τετάρτη 16-03-2022:

Ώρα 18:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει κατά την Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.