Το μηνυμα της Κυριακης

«Συγχώρηση»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

«Παράξενα πράγματα αδελφοί.  Ο άνθρωπος αποστρέφεται τον άδελφό του, ενώ ο Κύριος μας συγχωρεί όλους, μάς τα συγχωρεί όλα. Δυστυχώς ο λαός ξεστράτισε από την ορθή οδό και οι άνθρωποι έγιναν άσπλαχνοι.  Σκλήρυναν οι καρδιές τους και πάγωσε η αγάπη και έτσι δεν αισθάνονται την αγάπη του Θεού και χάνουν και την πίστη τους». Ο λόγος αυτός του οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου συνδέεται άμεσα με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής της Τυροφάγου, που μας προτρέπει να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, αν θέλουμε να μας συγχωρέσει ο Θεός. Η εμπειρία της συγνώμης, που προσφέρει ο Θεός στον άνθρωπο, δημιουργεί μέσα μας την αυτονόητη υποχρέωση να φερόμαστε και εμείς με την ίδια επιείκεια στον συνάνθρωπό μας.

Αυτήν την πραγματικότητα, που μας καλεί να βιώσουμε το Ευαγγέλιο, ζούμε καθημερινά στη Θεία Λειτουργία. Μέσα στη Θεία Ευχαριστία θυμόμαστε όσα πρέπει να ξεχάσουμε συγχωρώντας καθετί που κρατάει τον ένα μακριά από τον άλλο. Στο αρχαίο κείμενο των Αποστολικών Διαταγών, όταν ο Διάκονος καλεί για τον ασπασμό της αγάπης, μέσα στη Θεία Λειτουργία, θέτει με την εκφώνησή του τρεις όρους, με τους οποίους πρέπει να λάβει χώρα ο ασπασμός. Να μην υπάρχει στην καρδιά μας: α) μνησικακία, β) υποκρισία, γ) δολιότητα.

Όμως τα πράγματα δε λειτουργούν πάντοτε στην πληρότητά τους. Οι περισσότεροι αισθανόμαστε ως υπολειπόμενοι, ως «εις αγάπην ανίκανοι». Είναι φορές που μνησικακούμε και θέλουμε κιόλας να εκδικηθούμε. «Ας το βρει από άλλον», «ας τον συγχωρέσει ο Θεός». Άλλοτε συγχωρούμε. «Όχι όμως και να κάνουμε παρέα, όχι και πολλά μαζί του». Κι όμως ερχόμαστε στη Θεία Λειτουργία, ψάλλουμε το «Αγαπήσωμεν αλλήλους, ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν», τρώμε στο ίδιο πνευματικό τραπέζι, λέμε και οι δυό ότι αγαπάμε τον Χριστό, αλλά νιώθουμε σαν ξένοι, σαν εχθροί, κοιτάμε να αποφύγουμε ο ένας τον άλλον. Με τον εσπερινό της συγνώμης την Κυριακή της Τυρινής η Εκκλησία του Χριστού μας ανοίγει το στάδιο των αρετών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η κατανυκτική αυτή περίοδος μετάνοιας προσφέρεται ως τρόπος ζωής. Τρόπος ζωής που θα φέρει τη συγχώρεση από τον Θεό, αλλά και την συγχώρεση μεταξύ μας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 05-03-2022:

Ώρα 7:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θα τελέσει χειροτονία Πρεσβυτέρου.

Κυριακή, 06-03-2022:

Ώρα 7:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μικρού Κρανοβουνίου.

Ώρα 18:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κατά την Ακολουθία του Εσπερινού της Συγχωρήσεως και θα ομιλήσει με θέμα: «Τα κυριότερα βιώματα που καλλιεργούνται στον πιστό κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Καθαρά Δευτέρα, 07-03-2022:

Ώρα 17:00. Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Τετάρτη, 09-03-2022:

Ώρα 7:00. Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασκητών, επί τη εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν Σεβαστεία μαρτυρησάντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.