Το μηνυμα της Κυριακης

«Το μυστήριο του αδελφού»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Η Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Απόκρεω αναφέρεται περισσότερο από κάθε άλλη σαν εικόνα της κρίσεως. Παρ’ όλα αυτά μας λέγει κάτι ουσιαστικό όχι για τον θάνατο και την καταδίκη, αλλά για τη ζωή. Ο Θεός δε ρωτάει ούτε τους αμαρτωλούς, ούτε τους δικαίους τίποτε σχετικά με τις πεποιθήσεις τους ή με τις λατρευτικές τους συνήθειες. Αυτό που μετράει ο Κύριος είναι ο βαθμός της ανθρωπιάς τους, «επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με».

Η παραβολή της κρίσεως θέτει σαφέστατα το ότι θα κριθούμε για την «πολιτεία» μας, για το πώς δηλαδή ζήσαμε ανάμεσα στους αδελφούς μας. Και για την Εκκλησία αυτή η πολιτεία μας δεν μπορεί να νοηθεί έξω από μια χριστοκεντρική τοποθέτηση μέσα στην αδελφική κοινωνία που είναι έκφραση μιας ζωής, η οποία θεμελιώνεται στην ένωση με τον Χριστό εν Αγίω Πνεύματι. Η τελείωση του πιστού εν κοινωνία είναι το αδιάκοπο κήρυγμα των πατέρων. Ερμηνεύοντας την παύλειο φράση: «μιμηταί μου γίνεσθε καθώς καγώ Χριστού», ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ερωτά: «Και πώς είναι δυνατόν, να γίνουμε μιμηταί του Χριστού; Με το να φροντίζουμε για το καλό και να μη ζητούμε τα του εαυτού μας, αλλά του πλησίον μας. Μέσα στην Εκκλησία η έννοια αυτή δε γνωρίζει φραγμούς και όρια. Πλησίον είναι ο κάθε άνθρωπος. Αγαπώντας τον πλησίον μας, αγαπάμε τον Χριστό, του Οποίου κάθε άνθρωπος είναι εικόνα. Μέσα στην Εκκλησία ο πλησίον μας δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλωθούμε και να βγούμε από τον εαυτό μας, να δραστηριοποιηθούμε στην αγάπη και να ξεπεράσουμε τον φόβο, που έχει μέσα του την κόλαση, και να περάσουμε στον χώρο της παραδείσιας κοινωνίας. Η αλλοτρίωση που σήμερα πραγματοποιείται σε όλες τις μορφές της ζωής είναι ενδεικτική του κόσμου που έρχεται. Αλλά και αποκαλυπτική της ταυτότητας του ανθρώπου του αύριο, που από σήμερα δημιουργεί μια αυτοσυνειδησία χωρίς Θεό, χωρίς αγάπη και ενάντια σε κάθε έννοια κοινότητας και κοινωνίας προσώπων.  Γιατί η ζωή μας στον ορθόδοξο χώρο είναι προέκταση της Λατρείας.  Είναι «λειτουργία μετά τη Θεία Λειτουργία». 

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 26-02-2022: 

Ώρα 10:00. Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων κατά την ώρα του καθήκοντος, αλλά και ειρηνικώς αποβιωσάντων Αστυνομικών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Ώρα 11:00. Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων κατά τούς αγώνες του Έθνους στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.