Το μηνυμα της Κυριακης

«Η ασθένεια»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα περιγράφεται η θεραπεία της συγκύπτουσας, της γυναίκας εκείνης που δεν μπορούσε καθόλου να σηκώσει το κεφάλι της προς τα επάνω, καθώς το κυρτωμένο από την ασθένεια σώμα την υποχρέωνε να είναι διαρκώς σκυμμένη. Κι όμως, αυτή η γυναίκα δεν ντρεπόταν στην κατάστασή της να κυκλοφορεί. Δεν δίσταζε να ταλαιπωρηθεί. Πολλές φορές κάποια ασθένεια και οι συνέπειές της δημιουργούν άσχημη ψυχολογία στον ασθενή και τον οδηγούν στο να ντρέπεται για το σώμα του ή του αποστερούν την διάθεση για τη ζωή. Εάν ο ασθενής δεν έχει ψυχικά αποθέματα αντοχής, τα οποία κυρίως επαυξάνει η πίστη στην πρόνοια του Θεού, συνήθως οδηγείται σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, ακόμη και ακραίες, με συνέπεια να καθιστά τη ζωή ακόμη πιο μαρτυρική και για τον ίδιο και για τους δικούς του. 

Η συγκυπτουσα του σημερινού Ευαγγελίου όμως δεν συμπεριφέρεται έτσι. Ομολογεί την πίστη και την ελπίδα της στον Θεό, κυρίως με αυτό που κάνει, να πηγαίνει δηλαδή με κόπο και πόνο στη λατρεία του Θεού, να συμμετέχει και να αντλεί από εκεί δύναμη. Δεν μιλά καθόλου για να ξέρουμε το περιεχόμενο της προσευχής της, το είδος των αιτημάτων της, ή ακόμη και τα παράπονά της. Σπάνιο πράγμα άρρωστος άνθρωπος να σιωπά. Αυτό φανερώνει αποθέματα ψυχικής δύναμης και υπομονής, που του υπαγορεύουν να μην κουράζει άλλους, αλλά να βαστάζει μόνος με θάρρος τον σταυρό της όποιας ασθένειας.

Και ο Χριστός μας από την άλλη, δρα πρωτότυπα. Βλέπει την συγκύπτουσα και διακόπτει το κήρυγμά του, απόδειξη του ενδιαφέροντος του Πλάστη για το πλάσμα του. Χωρίς η γυναίκα να του μιλήσει ή να του ζητήσει τίποτε, ο ίδιος ο Χριστός, ακουμπώντας το κεφάλι της αμέσως της λέει: γυναίκα είσαι λυμένη και ελευθερωμένη από την αρρώστια σου. Κανείς δεν του ζήτησε τίποτε κι όμως ο Χριστός ενεργεί ευεργετικά. Είναι ο τρόπος που μέχρι σήμερα ενεργούν οι Άγιοί μας, ακόμη και σε όσους δεν τους γνωρίζουν, ακόμη και σε όσους δεν τους έχουν ζητήσει τίποτε.

Αδελφοί μου, πολλές φορές οι Άγιοι της πίστης μας αντιμετώπιζαν την ασθένεια στην ζωή τους ως επίσκεψη Θεού, ως αφορμή εντονότερης και θερμότερης προσευχής, ως αιτία υπομονής και συνακόλουθο ευλογίας. Το παράδειγμά τους μας διδάσκει στις δυσκολίες της ζωής να πλησιάζουμε περισσότερο τον παντοδύναμο Θεό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.