Το μηνυμα της Κυριακης

«Το Ιερό χρέος»

Χρέος ιερό και καθήκον σπουδαίο επιτελούντες οι ευσεβείς γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου, οδηγούν αυτήν μικρή ήδη κορασίδα στον Ναό του Θεού, προς αφιέρωση. Το χρέος τους αυτό, του οποίου την εκπλήρωση υπενθυμίζει η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, δεν είχε μόνο την έννοια της τηρήσεως κάποιας ευλαβικής υποσχέσεως τους προς τον Θεό, κατά την παράδοση, δια την λύση της ατεκνίας τους αλλά έχει βαθύτερο νόημα. Άλλωστε και η σημερινή ευαγγελική περικοπή υπογράμμισε την μεγάλη τιμή, η οποία ανήκει στους γονείς δια τα εξαίρετα τέκνα τους. Η προσφώνηση «μακάρια η κοιλία η βαστάσασα σε», η οποία απηυθύνθη προς την Θεοτόκον, άριστα θα άρμοζε και εις τους γονείς της, διότι εγέννησαν μια τέτοια θυγατέρα. Πώς λοιπόν να μη προβούν σε μία εκδήλωση ευγνωμοσύνης προς τον Θεό; Ακριβώς δε η αφιέρωση της Παναγίας Παρθένου στον Θεό, εκφράζει τα βαθύτερα συναισθήματα τους προς τον Θεόν, δια την θεοπαίδα Μαρία, την οποία χάρισε σε αυτούς. Τα παιδιά που γεννιούνται έχουν πατέρα και δημιουργό τους τον Θεό. Σε Αυτόν, ανήκουν. Η αφιέρωση λοιπόν στον Θεό δεν είναι τίποτε άλλο παρά έμπρακτη αναγνώριση και προσφορά σε Αυτόν που ανήκουμε όλοι.

Όταν η πρώτη γυναίκα η Εύα απέκτησε το πρώτο της παιδί  τον Κάιν έκθαμβος ενώπιον της συνεχιζομένης δημιουργίας του Θεού, έλεγε «εκτησάμην άνθρωπον δια του Θεού». Δημιουργός και πλάστης όλων των ανθρώπων είναι ο Θεός. Οι γονείς είναι η χοάνη, δια της οποίας μετοχετεύεται υπό του Πλάστου κάθε «ψυχή ζώσα». Είναι, οι γονείς συνεργοί του Θεού στη συνέχιση της δημιουργίας.

Και όμως, υπάρχουν πολλοί καταφρονούντες αυτήν την τιμή, και αρνούμενοι το καθήκον της πατρότητος και της μητρότητος. Τούτο δεν είναι απλώς έλλειψη κατανοήσεως της εν λόγω ύψιστης τιμής δεν είναι μόνο λιποταξία από ιερόν καθήκον αλλ’ είναι και ανταρσία κατά του Θεού και επανάσταση κατά της φύσεως. Ο άνθρωπος τολμά να παρεμβάλλει εμπόδιο στη δημιουργία!

Είναι δε γνωστά τα επιχειρήματα της φυγοτεκνίας. Η σημερινή κατάσταση, τα δύσκολα οικονομικά μας, όλα αυτά μεταφράζονται σε έλλειψη θερμής πίστεως, εφ’ όσον μάλιστα οι αρνητές του καθήκοντος αυτού δεν είναι τόσο οι πτωχότεροι, όσο εκείνοι που διαθέτουν ικανή επάρκεια αγαθών. Όποιες όμως και να είναι οι δυσμενείς συνθήκες, δεν πρέπει να γίνονται κακοί σύμβουλοι και να οδηγούν σε άρνηση του ιερού καθήκοντος. Ζει Κύριος ο Θεός. Δεν πρόκειται να αφήσει τα γεννώμενα παιδιά να πεινάσουν, ούτε τους γονείς τους να πάθουν κακό. Τα παιδιά είναι ευλογία Θεού, είναι δώρα της ευδοκίας Του.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 21-11-2021: 

Πρωί (ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Κάθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και θα τελέσει χειροτονία Πρεσβυτέρου. Εν συνεχεία (ώρα 11:00) θα προστεί της Επισήμου Δοξολογίας για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.