Το μηνυμα της Κυριακης

«Η διαφορετική προσέγγιση»

Χιλιάδες λαού ακολουθούσαν τον Χριστό, καθώς πορευόταν προς το σπίτι, όπου τον είχε καλέσει ο αρχισυνάγωγος Ιάειρος για να θεραπεύσει την βαριά ασθενούσα, μονάκριβη κόρη του. Και μάλιστα «συνέπνιγον αυτόν», δηλαδή είχαν κολλήσει επάνω του, ώστε να δημιουργείται ένα κινούμενο ανθρώπινο τείχος. Μοναδική ευλογία να μπορείς ν’ ακουμπήσεις τον ίδιο τον Χριστό. Κι όμως, οι όχλοι συνωθούνται ασυγκίνητοι, κυριευμένοι από επιπόλαιη περιέργεια να δουν τον Χριστό να θαυματουργεί, χωρίς να τους αγγίζει τίποτε βαθύτερο, αδιάφοροι για οτιδήποτε πνευματικό. Και μέσα σε όλους αυτούς, μόνη μία γυναίκα, ταλαιπωρημένη από το πρόβλημά της, έχοντας χάσει όλη της την περιουσία προσέρχεται γεμάτη πίστη, στο Θείο έλεος. Και έρχεται μην τολμώντας να διεκδικήσει, χωρίς ν’ ανοίξει το στόμα της, πιστεύοντας ότι δεν είναι άξια ν’ απασχοληθεί μαζί της ο Διδάσκαλος. Το μόνο που θέλει είναι απλώς να Τον ακουμπήσει. Κι αυτή η επαφή, που γίνεται χωρίς εξωτερικά να διαφέρει από τα ακουμπίσματα των λοιπών ανθρώπων στον Χριστό, επιφέρει τέτοια ανατροπή και αποκάλυψη που την καθιστά άξια μνείας ανά τους αιώνες, όπου κηρύσσεται το Ευαγγέλιο.

«Τίς ο αψάμενός μου;», ρωτά ο Χριστός όταν οι όχλοι τον συνθλίβουν, για να καταδείξει την διαφορά της πίστης και της ταπείνωσης που διέκριναν την συγκεκριμένη ψυχή από όλες τις άλλες.  Κι ενώ και άλλοι ενδεχομένως από τους παρόντες να είχαν ανάγκη θαυμαστής θεραπείας, αυτή ενεργείται μόνο στη γυναίκα που την λαμβάνει, ακριβώς γιατί διέφερε από όλους τους άλλους.

Η μόνη που δεν έκανε «ό,τι όλοι οι άλλοι», είναι και η μόνη που ευεργετείται. Όχι μόνο γιατί λαμβάνει την θεραπεία, αλλά γιατί επιβραβεύεται με κάτι πολύ ανώτερο: «Πορεύου εις ειρήνην». Δηλαδή, ο Χριστός μας την επιβραβεύει για τον τρόπο της ζωής της, για το γεγονός ότι πορεύεται με ενσυνείδητα πιστεύματα και ξεκάθαρη στάση απέναντί του, χωρίς να συναγελάζεται, να συμμορφώνεται και να υποτάσσεται καιροσκοπικά, γι’ αυτό και της παραγγέλλει να συνεχίσει να ζει έτσι.

Να μην έχει αμφιβολίες για το ότι αυτό που έκανε ήταν το σωστό και να αναπαύεται πνευματικά στον δρόμο της πίστης και της ταπείνωσης που έχει επιλέξει.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 06-11-2021:

Πρωί (ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και θα τελέσει το εννεαετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνής κυρού Δαμασκηνού.

Απόγευμα (ώρα 17:00). Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού των Εγκαινίων στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νέας Ανδριανής.

Κυριακή, 07-11-2021:

Πρωί (ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει τα Εγκαίνια και θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νέας Ανδριανής.

Απόγευμα (ώρα 18:00).  Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού στον  πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξυλαγανής.

Δευτέρα, 08-11-2021: 

Πρωί (ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό  Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λοφαρίου.

Απόγευμα (ώρα 17:00). Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στό πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Νεκταρίου Ξυλαγανής.

Τρίτη, 09-11-2021:

Πρωί (ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει επί τη εορτή του Αγίου Νεκταρίου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ξυλαγανής.

Απόγευμα (ώρα 21:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στην Ιερά Αγρυπνία που θα τελεστεί στο Ιερό Παρεκκλήσιο Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου Ασωμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.