Το μηνυμα της Κυριακης

«Το βιβλίο της ζωής»

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, λες και ειπώθηκε προφητικά για την δική μας εποχή, έρχεται να βάλει τα πράγματα στην θέση τους. Και ξεκινά από την αναίρεση του πιστεύματος ότι βασική προτεραιότητα και απαραίτητο στοιχείο για την ευτυχία του ανθρώπου είναι ο πλούτος. Μιλά για τον ανώνυμο πλούσιο και τον φτωχό Λάζαρο, όχι για να κατακρίνει τον πλούτο ή να υποτιμήσει και καταδικάσει τους πλούσιους, αλλά για να καταδείξει πού καταντά τον άνθρωπο η εσφαλμένη θεώρηση της ζωής και η υποταγή σε θελκτικές, πλην αυτοκαταστροφικές επιθυμίες. Έτσι, στόχος της παραβολής καθίστανται όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, όταν ενεργούν έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητά τους την προσήλωσή τους στα υλικά αγαθά.

Στην άβυσσο ο πλούσιος βασανίζεται απελπιστικά. Και τούτο διότι τίποτε από τα όσα είχε αγαπήσει δεν τον συνοδεύει στην αιωνιότητα. Και τότε στρέφεται σε έναν άλλον πλούσιο, τον Αβραάμ, ο όποιος όμως είχε τελείως άλλη θεώρηση για τον πλούτο, άλλες προτεραιότητες κι άλλες επιθυμίες στη ζωή του. Κι ο πλούσιος Αβραάμ διδάσκει υποθήκες ζωής, οι οποίες στον μεν πλούσιο της παραβολής είναι πλέον περιττές, ικανές μόνον να αποστομώνουν την όποια διεκδίκησή του, για εμάς όμως, που ακόμη αγωνιζόμαστε στον στίβο της ζωής αυτής, αποτελούν οδοδείκτες στην πορεία μας για μια ζωή αληθινή, γνήσια και ουσιαστική.

Σε μια όψιμη επίδειξη ενδιαφέροντος ο πλούσιος παρακαλεί τον Πατριάρχη Αβραάμ να στείλει τον Λάζαρο πίσω στη ζωή αυτή, για να προειδοποιήσει τα αδέλφια του που ζούσαν παρόμοια, ασήμαντη ζωή. Θαυμαστό το ότι επιμένει να αντιμετωπίζει τον Λάζαρο υποτιμητικά, ως δεχόμενο εντολές με την υποχρέωση να τις εκτελέσει. Εξίσου θαυμαστό το ότι αμέσως «ανακάλυψε» τον τρόπο για να βοηθήσει τ’ αδέλφια του, που δεν είναι άλλος από ένα θαύμα. Στο σημείο αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή.

Θαύματα συμβαίνουν κατά την Θεία βούληση, όχι για να εξυπηρετηθούν χρησιμοθηρικά ανάγκες των ανθρώπων, αλλά για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Και πάλι όμως, ενεργούνται έτσι που να μην αναιρούν την ανθρώπινη ελευθερία. Όποτε ο Χριστός μας έκανε επί γης κάποιο θαύμα, το έκανε χωρίς να υποχρεώνει, αφήνοντας πολύ χώρο στην αμφισβήτηση και με κύρια επιδίωξη να πείσει ελκύοντας προς Αυτόν, και όχι εκβιάζοντας προς Αυτόν. Τώρα λοιπόν, που ο πλούσιος διεκδικεί τον εντυπωσιασμό του θαύματος για να πιεστούν και να πειστούν τ’ αδέλφια του, πολύ φυσικά ο Αβραάμ το αρνείται, γιατί ο Θεός είναι ο μόνος που σέβεται και δεν χειραγωγεί την ανθρώπινη ελευθερία.

Θαύματα συμβαίνουν κατά την Θεία βούληση, όχι για να εξυπηρετηθούν χρησιμοθηρικά ανάγκες των ανθρώπων, αλλά για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Και πάλι όμως, ενεργούνται έτσι που να μην αναιρούν την ανθρώπινη ελευθερία. Όποτε ο Χριστός μας έκανε επί γης κάποιο θαύμα, το έκανε χωρίς να υποχρεώνει, αφήνοντας πολύ χώρο στην αμφισβήτηση και με κύρια επιδίωξη να πείσει ελκύοντας προς Αυτόν, και όχι εκβιάζοντας προς Αυτόν

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 31-10-2021:

Πρωί (ώρα 7:00): Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ασωμάτων.

Απόγευμα (ώρα 17:30):  Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στο εορτάζον Παρεκκλήσιο του Οσίου Δαβίδ Προσκυνητών.

Δευτέρα, 01-11-2021: 

Πρωί (ώρα 7:00). Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής, όπου φυλάσσεται απότμημα του ιερού Λειψάνου του εορτάζοντος Οσίου Δαβίδ του Γέροντος του εν Ευβοία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.