Το μηνυμα της Κυριακης

«Η ευθύνη της αγάπης»

Με παραβολή μιλά σήμερα ο Χριστός μας, θέλοντας μέσα από μία ιστορία, να προσδιορίσει την πραγματικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις και να υποδείξει την επιθυμητή και πλέον συμφέρουσα για τον άνθρωπο οδό. Ένας δούλος βρήκε στον δρόμο του έναν σύνδουλό του, στον οποίο είχε δανείσει ένα ευτελές ποσό, που όμως ακόμη δεν του είχε επιστραφεί. Όρμησε λοιπόν επάνω του και τον έπνιγε, απαιτώντας την επιστροφή του οφειλόμενου μικροδανείου. Παρά τις ικεσίες του οφειλέτη, ο οποίος γονατιστός τον παρακαλούσε για μία πίστωση χρόνου, μέχρι να βρει το οφειλόμενο ποσό, ο δανειστής δούλος έσυρε τον σύνδουλό του και τον έκλεισε στη φυλακή.

Τι ξεχνά όμως ο δανειστής δούλος; Τι καθιστά την συμπεριφορά του προς τον οφειλέτη σύνδουλό του απαράδεκτη; Ότι την αμέσως προηγούμενη στιγμή, όχι άλλος σύνδουλός του, αλλά ο ίδιος ο Κύριός του, του είχε χαρίσει ένα πολύ μεγάλο πόσο, που χρωστούσε και δεν υπήρχε περίπτωση ν’ αποπληρώσει, ακόμη κι αν ξεπουλούσε όλα τα υπάρχοντά του, ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς του και τον εαυτό του τον ίδιο. Μάλιστα του το χάρισε συγκατανεύοντας στη σχετική, έντονη παράκληση και ικεσία του οφειλέτη δούλου.

Με άλλα λόγια, ο Χριστός έρχεται να μας θυμίσει τις άπειρες ευεργεσίες του Αγίου Θεού προς εμάς. Ευεργεσίες που όντας πλούσιες μας δωρήθηκαν χωρίς να τις αξίζουμε. Ήμασταν χρεώστες σε τέτοιο σημείο, που τίποτε δεν θα ήταν ικανό να αντισταθμίσει την αμαρτητική αποστασία μας και να δώσει κάποια ελπίδα σωτηρίας. Κι όμως, ο Πλάστης δεν παροργίστηκε με το πλάσμα του.

Ο κάθε δημιουργός –ένας ζωγράφος, ένας ποιητής, ένας τεχνίτης, ένας συνθέτης, ένας γλύπτης, ένας συγγραφέας, όταν δεν του αρέσει το δημιούργημά του, όταν δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του, όταν κάπου αστοχήσει, έχει το δικαίωμα να το καταστρέψει και να ξεκινήσει κάτι άλλο. Ο Θεός μας όμως δεν έκανε το ίδιο όταν το δημιούργημά του δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του και τον πολέμησε επαναστατώντας.

Έστειλε τον Μονογενή του Υιό και Λόγο, ώστε με την ενανθρώπησή του ν’ ανασκευάσει την ανθρώπινη φύση, όχι απλώς παρέχοντας άφεση αμαρτιών, αλλά κάτι πολύ ανώτερο, τον αγιασμό, τη θέωση, την αιώνια αποκατάσταση στη Βασιλεία των ουρανών.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου 2021:

Ο Σεβασμιώτατος ευγενώς προσκληθείς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεοκλήτου θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή των υπό των Οθωμανών αδίκως σφαγιασθέντων ή ανασκολοπισθέντων αδελφών ημών επί τη Εθνική Παλιγγενεσία. Την Κυριακή, 5-9-2021 θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ιερισσού και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. 

Τρίτη, 07-09-2021:

Απόγευμα (ώρα 19:00). Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου Λυκείου.

Τετάρτη, 08-09-2021:

Πρωί (ώρα 7:00).  Ο Σεβασμιώτατος θα  ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Μεγάλου Κρανοβουνίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.