Το μηνυμα της Κυριακης

«Η φωνή του Λόγου»

O Τίμιος Πρόδρομος, του οποίου την αποτομή  της τιμίας κεφαλής του η Εκκλησία μας κάνει μνεία, είναι ο άγγελος του Θεού που ήλθε να  αναγγείλει, να προαναγγείλει την έλευση του Μεσσία. Ο Ιωάννης είναι ο μάρτυρας, ήλθε στον κόσμο, για να δώσει την μαρτυρία Χριστού, η οποία έχει αξία για τους εξής λόγους.

Το στόμα του είναι στόμα αλήθειας. Δεν γνώριζε ο Ιωάννης τι  σημαίνει σκοπιμότητα και  απόκρυψη η  συσκίαση της αληθείας. Ήθελε να είναι αληθινός. Το στόμα του ήταν στόμα αλήθειας και  όταν απευθύνονταν στους τελώνες και όταν απευθύνονταν στον λαό και όταν απευθύνονταν στους Φαρισαίους. Καυστικός ο λόγος του: «Γεννήματα εχιδνών, τις υπέδειξεν υμίν φυγείν από της μελλούσης οργής;».

Στόμα αληθείας και όταν απευθύνονταν στους άρχοντες, στον μοιχό Βασιλέα Ηρώδη. Κατά πρόσωπο ο έλεγχος του: «Ουκ έξεστι σοι έχειν την γυναίκα του αδελφού σου».

Ο Ιωάννης είναι η φωνή του Λόγου. Στον Ιορδάνη, όπου διάγει, τον Χριστό σκέφτεται, τον Χριστό προβάλλει και για να γνωρίσουμε, να κατανοήσουμε καλύτερα τον Χριστό, τον παρουσιάζει με δύο εικόνες. Μία είναι η εικόνα της αξίνας: «Ήδη και η αξίνη προς την ρίζαν  κείται».

Ο Χριστός ήλθε να ξεριζώσει και να φυτεύσει. Σε τόπο αγκαθιών δεν φυτεύει κανείς λουλούδια, προτού να ξεριζώσει τ’ αγκάθια. Θα ξεριζωθούν πρώτα από το χωράφι της ψυχής μας τ’ αγκάθια των παθών κι ύστερα θα βλαστήσουν τα άνθη των αρετών. Με την εικόνα της αξίνας ο Ιωάννης θέλει να παραστήσει τον επαναστατικό χαρακτήρα, που έχει η παρουσία του Χριστού. Πόσα σάπια δένδρα ξερίζωσε η αξίνα του Ευαγγελίου! Πόσες δεισιδαιμονίες και προλήψεις

Ο Χριστός ήλθε να ξεριζώσει και να φυτεύσει. Σε τόπο αγκαθιών δεν φυτεύει κανείς λουλούδια, προτού να ξεριζώσει τ’ αγκάθια. Θα ξεριζωθούν πρώτα από το χωράφι της ψυχής μας τ’ αγκάθια των παθών κι ύστερα θα βλαστήσουν τα άνθη των αρετών. Με την εικόνα της αξίνας ο Ιωάννης θέλει να παραστήσει τον επαναστατικό χαρακτήρα, που έχει η παρουσία του Χριστού. Πόσα σάπια δένδρα ξερίζωσε η αξίνα του Ευαγγελίου! Πόσες δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Και εξακολουθεί να ξεριζώνει ψεύτικες παραδόσεις, εντάλματα ανθρώπων, που ριζώνουν ακόμη και στο χώρο της Εκκλησίας. Η αξίνα, η παντοδύναμη χάρις, του Χριστού, ξεριζώνει και τα δικά μας πάθη, που κάποτε φαίνονται βαθιά ριζωμένα στη ζωή μας.

Η άλλη είναι η εικόνα με το φτυάρι. Ο Χριστός θα πάρει κάποια ημέρα το φτυάρι και θα διαχωρίσει το άχυρο από το σιτάρι, τους δικαίους από τους άδικους, τους πιστούς από τους άπιστους, τους μετανοούντας από τους αμετανόητους, τους ευσεβείς από τους ασεβείς. Το άχυρο θα πεταχθεί στη φωτιά της κολάσεως. Το σιτάρι θα συναχθεί στην αποθήκη της αγάπης του Θεού. Οι πιστοί θα συναχθούν στη βασιλεία των Ουρανών. «Το πτύον εν τη χειρί αυτού και διακαθαριεί την άλωνα αυτού, και συνάξει τον σίτον αυτού εις την αποθήκην, το δε άχυρον κατακαύσει πυρί ασβέστω».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.