Το μηνυμα της Κυριακης

«Η εμπιστοσύνη στον αρχηγό της πίστεως»

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή έχει σαν ιστορικό πυρήνα το βίωμα του κινδύνου που ένιωσαν κάποτε οι μαθητές του Χριστού και της διασώσεώς τους από την παρουσία του διδασκάλου τους επάνω στην τρικυμισμένη θάλασσα.

Όταν ο Χριστός αντιλαμβάνεται ότι οι μαθητές κινδυνεύουν από τον αντίθετο άνεμο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμφανίζεται μπροστά τους και λέει: «θαρσείτε, εγώ ειμί· μη φοβείσθε». Η ενθαρρυντική αυτή φράση έκανε ασφαλώς μεγάλη αίσθηση στους φοβισμένους μαθητές. Κι αν την κατέγραψαν, είναι γιατί είδαν σε αυτή την φράση μία υπόσχεση του Χριστού προς το σκάφος της Εκκλησίας του.

Αλήθεια, πόσες τρικυμίες και πόσους αντίθετους ανέμους δεν συνάντησε η Εκκλησία στη διάρκεια της ιστορίας της μέχρι σήμερα! Όταν λείψει η πίστη και η εμπιστοσύνη στον Αρχηγό της, τότε κινδυνεύει να καταποντισθεί μέσα στη θάλασσα των συμβιβασμών, των υποχωρήσεων, της προδοσίας. Στην πίστη δεν χωρούν πειραματισμοί και δοκιμές. Δεν χρειάζεται να περπατήσει κανείς πάνω στη θάλασσα για να πιστέψει στον Χριστό, αλλ’ αν πράγματι πιστεύει, μπορεί να προχωρεί με θάρρος πάνω στην τρικυμισμένη θάλασσα της ζωής, χωρίς να βυθίζεται και να χάνεται.

Αυτός που είναι ο χορηγός της τροφής, αυτός που χορταίνει τους ανθρώπους με τον άρτο της ζωής, είναι και ο Κύριος του θανάτου. Η σημερινή περικοπή με την αναφορά σ’ ένα βίωμα των μαθητών και ιδίως του Πέτρου, υπογραμμίζει την αλήθεια ότι, η πίστη στον Χριστό είναι απαραίτητο εφόδιο γι’ αυτούς που βρίσκονται στο σκάφος της Εκκλησίας που πλέει μέσα στην τρικυμία του κόσμου. Όποιος επηρεάζεται από τους ανέμους και αφήνει τον εαυτό του εκτεθειμένο σ’ αυτούς, κινδυνεύει να καταποντισθεί. Ας γνωρίζει όμως ότι στην κραυγή: «Κύριε, σώσον με» θα έλθει άμεσος βοηθός ο νικητής των αντίθεων δυνάμεων Υιός του Θεού.

Στο «θαρσείτε, εγώ ειμί μη φοβείσθε», πρέπει ν’ αναγνωρίσουμε την υπόσχεση του Χριστού στα μέλη της Εκκλησίας του ότι μέσα στις ταραχές της ζωής, στους διωγμούς, στις θλίψεις, στους αντίθετους ανέμους και στα υπόλοιπα εμπόδια Εκείνος θα βρίσκεται δίπλα μας, σύμφωνα άλλωστε με την διαβεβαίωσή του με την οποία τελειώνει το ευαγγέλιο του Ματθαίου: «Ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος».

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Κυριακή, 22-08-2021

α. Πρωί (ώρα 7:00): Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ιάσμου.

β. Απόγευμα (ώρα 19:00): Πανηγυρικός Εσπερινός στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ιωακείμ και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας.

Δευτέρα, 23-08-2021

α. Πρωί (ώρα 7:00):  Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ιωακείμ και συλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας.

β. Απόγευμα (ώρα 19:00): Ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του  Αιτωλού Κομοτηνής.

Τρίτη, 24-08-2021

Πρωί (ώρα 7:00): Ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του  Αιτωλού Κομοτηνής.

Το τριήμερο από 26 έως 28 Αυγούστου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ευγενώς προσκληθείς από τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ, θα προστεί των εορτίων λατρευτικών ακολουθιών επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την 29η Αυγούστου 2021 ο Σεβασμιώτατος ευγενώς προσκληθείς από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος θα συμμετάσχει στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.